tramadol side effects seizures buy tramadol cod is diclofenac similar to tramadol

sacred soma shamans pdf soma carisoprodol soma san francisco ca

tramadol tapentadol buy tramadol tramadol 15 mg

tramadol medicin.dk tramadol online cod tramadol now controlled substance

soma kömür fiyatları discount soma soma meble

produto da soma pela diferença entre dois números online soma argento soma ost download

ambien can it get u high buy zolpidem ambien for anti anxiety

traduzione testo soma the strokes soma online is soma safe in san francisco

soma vefa hastanesi iş başvurusu formu soma carisoprodol fomc soma holdings

is tramadol hcl 50 mg a narcotic tramadol health can you take phentermine and tramadol

LIFESTYLE

Sardinia si marea ei turcoaz

May 1st, 2007, com 2 comentarii

Cum bate un vânticel de vară, gân­durile mele, nebunele, o iau razna şi prind doruri de ducă, poftesc la locuri unde pot sta cu burta la soare şi e rost de sporturi acvatice. Iar dacă marea are culoarea sma­raldului, aşa, ca-n Sardinia, mă pierd de tot cu firea şi nu mai vreau altceva decât să ajung acolo.

Am citit că, pe vremuri, sardinienii evi­tau să locuiască pe ţărmul Mediteranei, din cauza invadatorilor, care, neîndoielnic, veneau de pe mare. Aşa că au ridicat foarte puţine aşezări de-a lungul coastei, cele mai multe în perioada dominaţiei romane, şi câteva, înainte, pe vremea fenicienilor. Mi se pare important de spus – urme umane există în Sardinia de apro­ximativ 150.000 de ani. Turismul în

Sardinia a început să se dezvolte prin anii ’50 ai secolului trecut datorită mării fabu­los de albastre şi a coastei de o frumu­seţe specială. Acum este una dintre ra­murile principale ale economiei sardinie- ne, alături de pescuit şi de transporturi. Şi uite-aşa, a devenit o destinaţie care a in­trat în gusturile unui număr din ce în ce mai mare de turişti.

Marea din jurul acestei insule este de o frumuseţe şi o transparenţă aparte. Cea mai turistică zonă, Costa Smeralda, se întinde de-a lungul a 55 de kilometri şi numără nu mai puţin de 80 de golfuri. Plajele ei au nisipul alb-trandafiriu şi un parfum idilic, ca-n filmele cu piraţi. Pe multe nu se poate ajunge decât cu barca, dar sunt şi locuri unde maşinile au acces ca pe promenadă. Drumurile înguste, de provincie, urcă şi coboară şerpuit, încon­jurate de nişte peisaje dumnezeieşti. De pe plaja Lisca di Vacca puteţi să vă delec­taţi privind unele dintre cele mai specta­culoase parcuri naţionale, situate pe insulele Maddalena şi Caprera. Sunt multe,… mărunte şi nemaipomenite. La Maddalena este, de fapt, un arhipelag frumuşel alcătuit din 7 insule mari şi 20 mai mititele, şi toate sunt parcuri naţionale pentru că Dumnezeu le-a dotat cu o faună şi o vegetaţie sălbatice şi unice. Din Palau puteţi lua un feribot care vă duce până pe insula cea mai întinsă a arhipelagului, un paradis seducător, care are nişte golfuri de senzaţie (pot fi explo­rate perfect dintr-o barcă închiriată).

Cel mai nordic punct al insulei este Capo Testa (culmea e că Testa înseamnă tot cap ca şi Capo). E un loc bătut de vân­turi, care au săpat realmente artistic în imensele roci de granit. Turiştii care merg acolo îşi pun la bătaie imaginaţia, recunoscând ba un animal, ba o cate­drală gotică sau un profil al vreunui mare vip. Destul de aproape se distinge un far bătrân, iar mai încolo nişte stânci albe care marchează intrarea în portul Bonifacio. Mergând spre est, către Cala dei Corsari, apa este atât de transparentă încât columnele romane de granit pot fi văzute până la baza lor, pe fundul mării. Şi imediat, vine un sat de pescari, Santa Teresa di Gallura, care iese în evidenţă graţie impozantului său turn aragonez, un punct turistic foarte drăguţ. Tot acolo există şi un port natural, croit de-a lungul unui fiord, unde sunt ancorate iahturi şi bărci moderne, care aproape ascund bărcuţele pescăreşti. Santa Teresa este, de altfel, şi locul de unde se poate lua feribotul către Corsica. Cine-şi doreşte locuri liniştite, poate încerca să se rela­xeze pe plajele Rena Bianca sau Marmorata.

Porto Cervo este kilometrul zero al Coastei de Smarald, un centru vibrant, cu parcuri minunate, buticuri elegante şi o viaţă de noapte excitantă. Cele mai fru­moase bărci din lume intră şi pleacă din acest port, unul dintre cele mai echipate şi moderne din întreaga Mediterană. Venind din larg, cine are ochii ageri poate vedea jucătorii de golf de la Pevero. Cine nu, se poate delecta cu vilele luxoase în care locuiesc businessmen-i, artişti şi staruri de cinema. în afară de plimbarea prin marina cu iahturi scumpe, merită să faceţi o vizită la Stei la Marina, o biserică unde se află un tablou de-al lui El Greco. La numai 20 de minute de Porto Cervo se află un golf desăvârşit, Porto rotondo, care este ceva mai mic, dar la fel de faimos. Şoseaua de pe coastă oferă imagini panoramice incredibil de fru­moase ale mării care străluceşte demenţial cu reflexele ei turcoaz.

Sunt multe de văzut în Sardinia. Vă spun repede că merită să faceţi o vizită în capitala Cagliari pentru Parcul celor 7 fraţi, amfiteatrul roman şi ruinele de la Nora; dar şi băile termale de la Oristano sau grota lui Neptun de la Sassari sunt interesante. De asemenea, nu rataţi Grota albastră de la Nuoro, unde nu puteţi ajunge decât cu barca (se închiriază, simplu, din port). în spectaculoasa peşteră marină se mai văd şi azi (deşi foarte rar şi numai în anumite locuri) exemplare ale focii călugăr. Tot acolo există urme care atestă prezenţa omului încă din Neolitic, peştera fiind, în vremurile acelea imemoriale, loc de cult.

text Ciprian Enea

Cele mai hune olerte

Agenţia Prompt Service,

www.pmmptseivice.fo, tel.: 021/319.77.94

  • Hotel Del Porto 3 * plus – de la 687 euro/persoană.

Agenţia Prestige Tours, www.prestfeetouis.ro, tel.: 021/319.77.94

  • Hotel Laconia 3 * – de la 699 euro/persoană

Pachetele includ: transport cu avionul, transfer aeroport – hotel – aeroport, 7 nopţi cazare cu mic dejun, asistenţă turistică.

Taguri:

Comentarii

  1. Recommended websites…

    Amazing blog! Thanks for the great contribution with this post….

  2. Great website…

    Cool post, I really enjoyed reading it. I will check out your site for some more content on this subject….

Comenteaza