502 Bad Gateway

502 Bad Gateway


nginx
LIFESTYLE

Sardinia – vacanţă boemă pe ţărmul Mediteranei

October 7th, 2012, com Comenteaza

Tradiţional, după  un an de muncă, italienii  vin aici să-şi  încarce bateriile. În Sardinia, te aşteaptă peste 1.600  km de coastă virgină,  presărată cu  dune  de  nisip,  golfuri  şi  plaje  spectaculoase, cea mai limpede mare, în nuanţe turcoaz şi un loc numai  bun pentru drumeţii prin munţi, peşteri, păduri de măslini şi cascade.

 

Porto  Cervo

Construit în anii  ‘60 ca un  refugiu pentru cei bogaţi,  Porto  Cervo  îmbină noul  cu atmosfera retro  într-un stil italian  fascinant. Aici ancorează cele mai frumoase iahturi ale milionarilor şi ale vedetelor, iar litoralul este la fel de spectaculos ca şi oamenii. Gazdele sunt  foarte ospitaliere cu turiştii, invitându-te să bei o cafea sau  un  vin,  în timp  ce te vor  întreba curioase detalii  despre ţara de origine. Aici te poţi întâlni cu Harrison Ford,  Julia Roberts,  Kate Moss, Silvio Berlusconi şi Denzel  Washington, iar vremea pentru plajă  ţine  până  în septembrie, octombrie. Porto Cervo este un labirint de străduţe  ticsite  de magazine, baruri şi arhitectură maură. Străzile te îmbie cu buticurile celor mai buni designeri: Gucci, Armani, Prada și Versace şi nu  poţi  pleca  până  nu  iei  pulsul oraşului în Piazzeta la un cocktail.

 

Plaje  de cinema

Chia, în sine, este un sat somnoros cu deschidere la mare  care  dă  numele său  unei serii  de  golfuri  presărate din  mica  peninsulă Bithya până  la Capo  Spartivento – punctul cel mai sudic  al Sardiniei. Valurile  turcoaz scaldă ţărmurile cu  nisip  de  culoarea caisei,  iar  în lagunele Spartivento și Chia poţi  vedea păsări flamingo. Este locul unde faci scufundări printre recifele  de corali,  joci golf şi ieşi la un picnic  cu  pâine   de  Sardinia, brânză  picantă Fiore Sardo şi un vin alb Vermentino. Pe Coasta de est întâlneşti o mulţime de locuri  spectaculoase, „vedeta“ fiind Cala Luna, o semilună de nisip  alb susţinută de stânci  înalte  de calcar şi decorată cu leandrii roz care funcţionează adesea pe post de umbreluţe. Cala Luna este vedetă şi la Hollywood, fiind  unul dintre locurile alese de către regizorul Guy Ritchie pentru filmările  de la Swept Away (Naufragiaţii). Pentru aproximativ 10 euro poţi combina o excursie cu barca la Cala Luna cu o vizită la Grotta  del Bue Marino,  cu stalactite, stalagmite, o plajă subterană  și sculpturi în piatră. Spiagia  del Principe te va  uimi  cu  frumuseţea Costei  Smeralda şi plaja parcă  neatinsă de picior de om.

 

Nu rata!

●  Capitala  Cagliari, construită  pe  șapte coline  şi  două zone   cu  privelişti uimitoare: Castello,   partea veche  a  oraşului, cu  vedere spre Golful Îngerilor, şi Bastione San Remy, cu panoramă asupra oraşului şi Mării Mediterane.

● Nuraghi,  mici  fortăreţe foarte  bine  păstrate încă din Epoca de bronz  – cele mai importante  vestigii  din bazinul vestic al Mării Mediterane. Vizitează şi cele peste  60 de biserici în stil romanesque, mici, simple,  necolorate,  care  păstrează doar  culoarea pietrei din care sunt  construite.

● Parco Nazionale Arcipelago Di La Maddalena, de  unde, în timpul zilelor  senine, poţi  vedea zona  de  coastă  a Insulei  Corsica. Acest arhipelag, cu insuliţe la care poţi ajunge numai cu barca, oferă priveliști deosebite.

● Sortimentele de îngheţată de la gelateria K2, din oraşul  Alghero: Nocciolcroc, realizată cu orez  cu lapte  şi alune;  Ricotta e miele – brânză din  lapte  de  oaie  cu  miere  locală;  Pinolata, o cremă de ou cu seminţe de pin și Cassata, versiunea  gelato a prăjiturii siciliene cu fructe confiate.

● Situl  fenician  Nora,  considerat cel mai vechi oraş din Sardinia și gazda unui muzeu în aer liber aşezat  frumos, pe un promontoriu cu vedere la mare.  S-au  păstrat coloane,  mozaicuri  şi  un  amfiteatru unde au  loc  ocazional concerte.

● O cină la restaurantul Belvedere de la Villa del Parco, unde poţi servi preparate din peşte, de  la  dorada  la  homari  mici,  asezonaţi  cu spanac, sos de hamsii  și vin Saba. Foarte  bune sunt  şi porţiile de ravioli  umplute cu brânză şi mentă. La desert, trebuie neapărat să guşti budinca cu miere,  brânză ricotta  şi fructe. Urmează ca la carte dieta  şi stilul  de viaţă  sardinian care asigură longevitate locuitorilor. Care sunt  cele mai bune  alegeri?  Vinul Cannonau, care protejează inima, delicatesele cu şofran  bogat  în anti-oxidanţi și minerale, brânza  Pecorino Sardo făcută  din  lapte  de  oaie  şi bogată  în acizi graşi  Omega-3. Chiar  și deserturile  sunt  sănătoase, în special  cele stropite cu specialitatea locală, miele amaro, o miere  dulce-amăruie cu proprietăţi anti-virale.

 

Oferte

Christian Tour, www.christiantour.ro, tel. 021.211.11.39

Hotel Palau 4* – de la 445 de euro/pers., transport cu avionul, transferuri, şapte  nopţi  cazare cu mic dejun  şi cină, plus un pahar de apă şi vin la masă, o excursie opţională la Olbia, asistenţă turistică.

 

Pegas Holidays, www.pegasholidays.ro tel. 021/313.32.22

Hotel Geovillage 4* – 420 de euro/pers., transport cu avionul, transferuri, şapte  nopţi  cazare cu mic dejun  şi cină, plus un pahar de apă şi vin la masă, o excursie opţională la Olbia, asistenţă turistică.

Taguri:

Comenteaza