soma de horas na tabela dinamica order soma online carisoprodol Pennsylvania

types xanax bars buy xanax purchase xanax Seattle

tramadol and suboxone precipitated withdrawal tramadol 50mg ultram online Bridgeport

valium made from valerian root valium online 5mg of valium street price

tramadol gotas se toma con agua buy tramadol online tramadol and modafinil

criar macro de soma buy soma download anime argento soma

purchase diazepam Fayetteville buy valium online pharmacologie du valium

what is tramadol 50mg capsules tramadol 50 mg tramadol injectabil 100 mg

aura soma 110 bedeutung buy soma soma du petit lion

can you take tramadol and xanax in the same day tramadol 50 mg tramadol and narcotic addiction

DOSAR

Scandalul închisorilor CIA din România a reizbucnit violent

October 25th, 2007, com 28 comentarii

Să vedem, pe scurt, care sunt acuzaţiile. Dick Marty afirmă că în România şi Polonia, între 2002 şi 2005, au existat închisori secrete CIA. SUA şi NATO ar fi încheiat, în 2001, un acord secret care permitea CIA să încarcereze în Europa persoane bănuite de terorism. înţelegerea ar fi putut servi şi ca „platformă pentru acorduri bilaterale şi acestea, desigur, secrete”, susţine senatorul elveţian. Ca exemplu, el vorbeşte despre promisiunea făcută de SUA României în legătură cu sprijinul pentru aderarea la NATO. Raportorul a ajuns la concluzia că, în estul Europei, CIA a însărcinat oameni de încredere, singurii care aveau cunoştinţă de aceste închisori secrete. Partenerii lor au fost agenţiile de informaţii militare din Polonia şi România, care raportau direct fostului preşedinte polonez Aleksander Kwasniewski şi preşedinţilor români Ion Iliescu şi apoi Traian Băsescu. Pe lista responsabililor de operaţiunile secrete de detenţie ale CIA în România mai apar fostul ministru al Apărării, Ioan Mircea Paşcu, consilierul prezidenţial Ioan Talpeş şi şeful Direcţiei de Informaţii şi Reprezentare Militară, Sergiu Tudor Medar. Zona în care ar fi existat centrele de detenţie este localizată între Tulcea şi Constanţa, fiind indicată Baza aeriană Mihail Kogalniceanu, care a devenit un obiectiv important pentru activităţi de cooperare între SUA şi România.

Ce se va întâmpla mai departe? în această toamnă, se aşteaptă finalizarea celui de-al doilea raport întocmit de Claudio Fava, preşedintele Comisiei ad-hoc a Parla­mentului European pe tema închisorilor CIA. în primul său raport, Fava a ajuns, „pe căi diferite”, după cum susţine, exact la concluziile Raportorului Dick Marty: România a găzduit centre de detenţie CIA. Ambii au acuzat că, în activitatea lor de investigaţii, s-au izbit de un adevărat zid al tăcerii ridicat de guvernele ţărilor acuzate în problema închisorilor CIA şi a extrădărilor ilegale de persoane suspectate de acte de terorism. Jean-Marie Cavada, preşedintele

Comisiei Parlamentului European pentru afaceri interne, justiţie şi libertăţi civile, susţine că acest „zid al tăcerii” nu va dura o veşnicie: „Vine întotdeauna un moment în care cineva începe să vorbească, să aducă documente şi bine ar fi să reglăm problema asta cât se poate de repede, să nu ajungem ca ea să ducă la deteriorarea climatului de încredere la nivelul UE. Trebuie să stabilim un nivel al adevărului din partea statelor membre care au semnat un anumit număr de tratate care implică, în primul rând, respectarea drepturilor omului. România este mai bine plasată decât oricine în UE pentru a şti că minciuna timp de decenii naşte suferinţe şi, aş spune, un regres al adevărului istoric care nu face bine nimănui. Avem nevoie de adevăr. De aceea, vom solicita un Raport de iniţiativă şi vom continua încercarea de obţinere a unor dovezi reale, precum şi publicarea probelor existente.”

Ce riscă România în cazul în care se dovedeşte că acuzaţiile lui Dick Marty sunt adevărate? în plan general, o şifonare a imaginii, desigur. Dar, la cât e de şifonată, deja, asta nici n-ar cântări prea mult. Comisarul european pentru justiţie, Franco Frattini, vorbeşte despre sancţiuni mai drastice: „în cazul în care informaţiile despre închisorile secrete ale CIA sunt adevărate, ţările membre sunt expuse riscului unor consecinţe grave, inclusiv posibila suspendare a dreptului de vot în Consiliul European şi instituţiile europene.” Şi asta ca să nu vorbim despre variante mult mai sinistre! Cum ar fi un semn de „mulţumire” din partea extremiştilor arabi pentru o ţară care ar fi găzduit torturarea suspecţilor de terorism.

Jurnalistul Rifai Mazen, corespondentul pentru România al mai multor publicaţii arabe, susţine că nu crede în existenţa unor închisori CIA în România: „Nu văd nici o logică în asta, când americanii au o bază militară solidă în Turcia, la doi paşi, adică. Acolo puteau să închidă şi să tortureze cât vor, mai ales că turcii au o mentalitate apropiată de a arabilor şi foarte mulţi vorbesc şi limba. în schimb, este posibil ca în România să existe, sau să fi existat, o bază de interogare, de tranzit. Până în America e cale lungă, e complicat şi costisitor să transporţi nişte prizonieri doar pentru interogare. Din Irak, de pildă, până în Statele Unite sunt vreo 18 ore de zbor, pe când până în România se fac doar două ore. Deci e mai simplu să aduci nişte suspecţi, să-i iei la întrebări, să-i torturezi puţin şi apoi să-i trimiţi în închisori sau pe la casele lor, funcţie de rezultatul interogatoriului sau de cheful anchetatorilor. Lucruri de acest gen nu se fac în baze militare şi închisori recunoscute, ci într-un fel de centre de triere. Eu cred că asta se putea întâmpla în România, cu sprijin din partea SRI şi SIE. M-am gândit, însă, şi la altă variantă. Dacă România a fost aruncată în faţă, ca pistă falsă, tocmai pentru a nu se afla unde există aceste centre de tortură CIA, ca să nu fie atacate de grupări teroriste?!”

Tocmai când credeam că există un consens, în partea română, faţă de acuzaţiile despre închisorile CIA, am găsit un funcţio­nar guvernamental care susţine că Raportul Dick Marty este destul de pertinent. Sub protecţia anonimatului, desigur, pentru că altfel riscă prea mult („Funcţia ca funcţia, dar mai am şi nişte ani de trăit!”), analistul militar ne-a declarat, în exclusivitate: „Eu am convingerea că Dick Marty a vorbit cu oameni din sistem, se vede asta din felul în care e construit raportul, dacă ştii să te uiţi. Nu atacă oameni, ci probleme, şi mi se pare firesc să-şi protejeze sursele. Oricum, după părerea mea, raportul nu conţine nici 20% din ceea ce ştie Marty. Dar este suficient ca să conştientizeze opinia publică. Ferească Dumnezeu să spună tot, că nu-i văd bine, cel puţin pe unii. Apropo de asta, nu vedeţi că reacţiile oficiale sunt destul de timide? Mă aşteptam şi eu la o poziţie dură din partea Guvernului, a Ministerului de Externe, să ceară explicaţii, să ameninţe cu instanţele europene… Aţi văzut aşa ceva? Faptul că nici un oficial român nu recunoaşte că la noi ar fi existat centre de detenţie CIA nu înseamnă că ele chiar n-au fost. Amintiţi-vă când era embargou la sârbi şi noi l-am încălcat bine- mersi. Ce, a recunoscut cineva, oficial, asta? Este posibil ca americanii să fi folosit o bază de la noi, pentru suspecţii de terorism, chiar şi fără ca oficialii români să ştie exact ce se întâmplă acolo. Spuneau ceva de genul băi, ne trebuie şi nouă clădirea asta o luna şi lucrurile se rezolvau elegant, că doar n-o să-i refuzăm noi pe americani. Oricum, Baza Mihail Kogălniceanu e ca şi a lor, o cunoşteau în amănunt. Există şi clădiri dezafectate, pe lângă aeroporturi şi unităţi militare, unde se poate întâmpla orice. Amintiţi-vă că Tigareta II s-a învârtit tot într-o astfel de clădire, la Otopeni. Sigur că fiecare cursă e trecută în registrul de zbor, în mod normal, dar dacă se primeşte ordin ca doar să dirijeze avionul, fără să-l înregistreze, nu e un capăt de ţară. Se poate prea bine ca astfel de operaţiuni să se fi făcut şi prin complicitatea unor re­prezentanţi la vârf ai serviciilor speciale din România. Motive sunt destule. Pentru bani, pur şi simplu, că noi, dacă vedem 100 de dolari, încă mai facem ca girofarul sau pentru a câştiga bunăvoinţa americanilor, un adevărat motto al preşedintelui Băsescu, dacă analizăm puţin atitudinile sale. Până una-alta, asupra României planează nişte acuzaţii grave, pe care oficialii de la Bucureşti nu ştiu, sau nu pot, să le de­monteze credibil. în timp, s-ar putea ca implicaţiile acestui scandal să ne coste destul de scump. Şi ca imagine, dar şi economic. La fel s-a întâmplat şi după al Doilea Război Mondial, când am fost izolaţi de mediul de afaceri european, în ideea că domle, cu ăştia nu se poate lucra, că sunt trădători!”

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a negat acuzaţiile Raportorului european: „Actualul raport, ca şi cel precedent, din 2006, nu aduce nici o proba care sa confirme aceste alegaţii, cu excepţia unor surse nenominalizate, a căror credibilitate nu poate fi estimata”. • Ministerul român al Apărării a respins referirile la Direcţia de Informaţii Militare şi Direcţia Generala de Informaţii a Apărării: „La Baza aeriană Mihail Kogălniceanu nu a existat niciodată vreun centru de detenţie, român sau străin. Baza a fost pusă la dispoziţia tuturor celor interesaţi de clarificarea acestor aspecte, fiind vizitată de reprezentanţi ai presei naţionale şi internaţionale, parlamentari şi experţi străini”. • Vicepreşedintele Senatului, Norica Nicolai, a declarat: „Raportul este total nesusţinut, ba, dimpotrivă, tendenţios. Sunt acuzaţii foarte grave, fără dovezi”. Senatorul liberal a mai precizat că va solicita serviciilor de informaţii din România să facă o analiză a Raportului Marty şi că aşteaptă o poziţie fermă din partea preşedintelui Băsescu. • Originală, ca de obicei, reacţia preşedintelui Traian Băsescu a fost următoarea: „Dick Marty a plecat cu …”, după care a făcut un gest cu mâna, spre cap. • Fostul preşedinte Ion Iliescu a catalogat afirmaţiile Raportului drept „fabulaţii iresponsabile”: „Facilităţile oferite de România Statelor Unite la Baza Militară Mihail Kogălniceanu au privit exclusiv sprijinul logistic şi rotaţia trupelor americane şi a echipamentelor aferente lor din Balcani”. • Ioan Talpes, fost consilier pe probleme de securitate al lui Ion Iliescu, apreciază că „agresiunea” comisă de Raportorul european împotriva imaginii României serveşte nişte interese obscure: „România şi Polonia sunt incriminate pentru că ele se află în zona de est a NATO şi unora nu le convine că acum există o anumită politică americană în această regiune”. • Fostul ministru al Apărării Ioan Mircea Pascu a respins acuzaţiile privind centrele de detenţie CIA din România şi i-a cerut lui Dick Marty fie să prezinte dovezi în sprijinul acuzaţiilor sale, fie să ceară public scuze celor incriminaţi. • Sergiu Medar, fost consilier prezidenţial pentru apărare şi securitate naţională, a declarat că Direcţia de Informaţii Militare pe care a condus-o nu a desfăşurat nici un fel de activităţi legate de transferul şi detenţia unor deţinuţi CIA: „Tot ceea ce prezintă domnul Marty acolo sunt speculaţii!”

Taguri:

Comentarii

 1. I agree with your Scandalul închisorilor CIA din România a reizbucnit violent | Revista flacara, great post.

 2. stock charts says:

  oh cool, this information is really useful and definately is comment worthy! hehe. I’ll see if I can try to use some of this information for my own blog. Thanks!

 3. Lovely just what I was looking for.

 4. What are you stating, man? I realize everyones got their own viewpoint, but really? Listen, your blog is cool. I like the work you put into it, specially with the vids and the pics. But, come on. Theres gotta be a better way to say this, a way that doesnt make it seem like everyone here is stupid!

 5. It has taken me ages to find your site. Finally. This is exactly the info I was after.

 6. Great read, I simply passed this on to a pal who had been carrying out a little analysis on that. And he really bought me lunch simply because I came across it for him! So let me rephrase that: Thanks for meal!

 7. CFD Trading says:

  I haven’t checked in here for some time as I thought it was getting boring, but the last several posts are really great quality so I guess I’ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend. 🙂

 8. I’ll be sharing this post with my wife. Thanks!

 9. You have remarked very interesting points ! ps decent web site .

 10. Yosh says:

  Best Links 2011…

  Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative. I’m gonna watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in the future. A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!…

 11. Best Links 2011…

  This is a very good tips especially to those new to blogosphere, brief and accurate information… Thanks for sharing this one. A must read article….

 12. Best Links 2011…

  Great line up. We will be linking to this great article on our site. Keep up the good writing….

 13. Best Links 2011…

  Good – I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. …

 14. Best Links 2011…

  I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site :)…

 15. Best Links 2011…

  As I site possessor I believe the content matter here is rattling great , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Good Luck….

 16. Heartburn says:

  Best Links 2011…

  I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!…

 17. Best Links 2011…

  Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is wonderful blog. An excellent read. I’ll def…

 18. Best Links 2011…

  Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just too excellent. I really like what you have acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still car…

 19. Best Links 2011…

  Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your web site is great, let alone the content!…

 20. Best Links 2011…

  I am not sure where you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for magnificent information I was looking for this information for my mission….

 21. Best Links 2011…

  Hi, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantas…

 22. Best Links 2011…

  After all, what a great site and informative posts, I will upload inbound link – bookmark this web site? Regards, Reader….

 23. PLR Products says:

  OH HAI…

  Hiya, I am really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossips and net and this is really annoying. A good site with exciting content, this is what I need. Thanks for keeping this web-site, I will be visiting it. Do you do news…

 24. OH HAI…

  Hello there, You’ve done a fantastic job. I will definitely digg it and personally recommend to my friends. I am sure they will be benefited from this website….

 25. http://www.eRealEstateSanDiego.com...

  Pacific Real Estate Broker serving all of your San Diego county real estate needs. Search Ca homes for sale using our MLS search. Receive email updates of Realtor listings with prices and blog. Whether single-family houses, townhomes, luxury homes, bea…

 26. 2011…

  Hey very nice site!! Man .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your web site and take the feeds also…I am happy to find a lot of useful info here in the post, we need develop more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . ….

 27. Yosezd says:

  2011…

  F*ckin’ tremendous things here. I’m very glad to see your article. Thanks a lot and i’m looking forward to contact you. Will you please drop me a e-mail?…

 28. http://www.eRealEstateSanDiego.com...

  Pacific Real Estate Broker serving all of your San Diego county real estate needs. Search Ca homes for sale using our MLS search. Receive email updates of Realtor listings with prices and blog. Whether single-family houses, townhomes, luxury homes, bea…

Comenteaza