- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Senzaţii şi arome garantate Absolut

Dacă numele unei băuturi este Absolut, atunci poate că ar trebui să vă provocăm imaginaţia pentru a-i găsi singuri atribute potrivite. Dar mai întâi ar trebui să gustaţi, apoi să savuraţi această licoare care vine tocmai din Suedia şi care este vândută ca un produs premium pe 126 de pieţe din întreaga lume. Orice combinaţie cu alte ingrediente este permisă, veţi fi fascinaţi nu doar de gust, ci şi de culoarea obţinută. Este un fel de concurs al aromelor la capătul căruia veţi avea, cu siguranţă, ceva bun de băut în pahar.

Imaginea unei sticle de Absolut te trimite cu gândul la ceva cristalin, clar, limpede. Ca şi cum ai fi topit un gheţar şi ai fi pus apa aceea într-un recipient sculptat din gheaţă. E o descriere un pic ludică, dar în acelaşi timp serioasă a ceea ce se plăsmuieşte în mintea mea când văd aşa ceva. Am să merg mai departe şi am să dezvălui un mic secret de producţie care stă la baza succesului acestui brand: grâul care creşte iarna în regiunea orăşelului suedez Âhus, din care, pentru fabricarea fiecărei sticle, sunt folosite cam un kilogram de boabe. E ca şi cum ţi-ai propune să faci un aluat din grâu şi apă cristalină, dar ceea ce obţii nu este un aluat, ci una dintre cele mai bune băuturi. Faptul că există o singură locaţie pentru producţie asigură un control complet al calităţii fiecărui strop. Sticla, inspirată de un recipient medical din secolul al XVIII-lea, este şi ea fabricată în apropiere de Âhus dintr-un nisip special sărac în fier iar, înainte de umplere, este spălată cu vodcă. Dacă v-aţi imaginat că această localitate este una micuţă, situată undeva pe malul unei ape, unde liniştea şi curăţenia domnesc, ei bine, chiar aşa şi este. Are o populaţie de doar 10.000 de oameni, însă, în timpul verii, în acest loc vin foarte mulţi turişti germani atraşi de frumuseţea plajelor din regiunea Hanobukten. În august şi septembrie, aici au loc aşa-numitele serbări Eel-parties, la care se beau cantităţi considerabile de schnapps şi, bineînţeles, vodcă Absolut.

Respect pentru mediu şi pentru tradiţie

Atunci când a fost construită fabrica a fost gândită respectând o condiţie de bază, aceea de a fi environmental friendly. De fapt, respectul pentru natură este o regulă păstrată cu sfinţenie în ţările din nordul Europei. Totul a fost pus la punct, astfel încât să se respecte regulile europene în materie de mediu şi dezvoltare durabilă şi, în acelaşi timp, acesta să se îmbine cu tradiţia mărcii care are o vechime de peste 400 de ani. De fapt, moştenirea lăsată de precursorul a ceea ce astăzi numim Absolut Vodka (Absolut Rent Bränvin) se regăseşte în fiecare sticlă produsă astăzi. Lars Olsson Smith, cunoscut şi ca Regele vodcăi, a creat în 1879 această băutură, iar în medalionul de pe fiecare sticlă se găseşte şi acum portretul lui. Fiecare membru al acestei familii numeroase este distilat de câteva sute de ori până ajung să fie numite Absolut vodka. Aşadar, Absolut Peppar, Absolut Citron, Absolut Kurant, Absolut Mandarin, Absolut Vanilia, Absolut Raspberri, Absolut Apeach, Absolut Ruby Red, Absolut Pears şi Absolut Mango trec printr-un proces de distilare patentat de L.O. Smith şi nu au nici un pic de zahăr adăugat. Un alt exemplu de respect al reţetei originale, atât de important şi de preţuit în această industrie!

Un proces special de distilare, invenţie proprie

În fiecare zi, la fabrică, ajung 600 de tone de grâu care sunt curăţate şi procesate într-o moară ce are o capacitate de 18 tone pe oră. Ceea ce se obţine este amestecat cu apă pură de izvor pentru a rezulta o pastă care este încălzită timp de trei ore la temperaturi de 90 de grade Celsius. Căldura face să iasă din bobul de grâu amidonul şi zahărul şi, în acelaşi timp, omoară orice fel de bacterii. Înainte de a începe procesul de fermentare, pasta este răcită şi turnată în nişte vase imense numite fermentatoare unde se lasă două zile. Se adaugă drojdie pentru a transforma zahărul în alcool. Apoi, începe distilarea, în urma căreia se obţin cam 150.000 de litri de tărie în fiecare zi la distileria Nöbbelöv de lângă Âhus. Această metodă a fost inventată de L.O. Smith, este numită „distilare continuă“, iar pe durata sa orice impuritate este eliminată. Ceea ce rămâne în urma acestui proces conţine apă, proteine şi fibre şi este numit de localnici „stilaj“. Cam 1.500 de tone de stilaj sunt produse aici în fiecare zi, ceea ce poate hrăni cam 30.000 de vaci în fiecare an.

Sticla, un atu al brandului

Succesul de piaţă face ca astăzi să se producă 600.000 de sticle de vodcă în fiecare zi. Tot în fiecare zi, cam 12 camioane sosesc la fabrica din Âhus încărcate cu sticle. Acestea sunt parţial produse la Limmared, nu departe de Âhus, dar şi în Franţa. Fiecare recipient este inspectat manual de două persoane pentru a se asigura că nu au nici o imperfecţiune. Spălarea acestora se face pentru ca nici un fel de alte particule să nu rămână înăuntru înainte de umplere. De-a lungul traseului de îmbuteliere, mai sunt executate încă vreo câteva verificări automate, iar la final, se mai face una manuală, de această dată. Încă de dinainte de a se începe producţie, se ştie unde va ajunge fiecare sticlă. Cel mai delicat moment este cel când acestora li se aplică medalionul care îl înfăţişează pe L.O. Smith.

După ce dumneavoastră rupeţi acest „sigiliu“ al mărcii şi desfaceţi dopul, vă puteţi înscrie în acel concurs al aromelor de care vorbeam la început, pentru că deja aţi păşit în lumea Absolut, unde totul este permis. Mai ales savurarea gusturilor şi combinarea ingredientelor…