- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Shortcut de la 125 la 55 kg

Supraponderalitatea şi obezitatea cauzează 75% dintre afecţiunile periculoase precum: bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul etc. Mâncăm prea mult, dar mai ales prost. Monica Ramirez este o româncă ambiţioasă care a învins greutatea printr-o metodă proprie: mâncând sănătos şase mese zilnic.
Statisticile privind obezitatea în România sunt îngrijorătoare: avem circa patru milioane de obezi. Ocupăm astfel un fruntaş loc trei la obezitate în Europa. Aceasta înseamnă că alimentaţia noastră este extrem de dezechilibrată, că ducem o viaţă bazată pe sedentarism, un sedentarism care ne afectează inclusiv viitorul: copiii noştri tind tot mai mult să devină supraponderali sau chiar obezi de la vârste fragede. Alegem să mâncăm doar o masă ori două pe zi, şi acestea foarte bogate în calorii, mâncăm de la fast-food şi bem răcoritoare acidulate în care sunt dizolvate zeci de E-uri, iar rezultatele se văd în jurul nostru.

O astfel de viaţă a dus şi Monica Ramirez în SUA până în clipa în care a spus: Stop. Vreau să-mi trăiesc cu adevărat viaţa! Monica Ramirez a reuşit, printr-o dietă concepută de ea însăşi, să slăbească 70 de kilograme, fără să se înfometeze absolut de loc, mâncând şase mese pe zi. Scriitoare de romance-thriller şi acum instructor de fitness, Monica Ramirez şi-a descris dieta în cartea sa Cum am slăbit 70 kg mâncând 6 mese/zi, apărută la editura Tritonic şi lansată luna trecută la Cafepedia. Încă o carte despre cum să slăbeşti? Să nu judecăm după aparenţe. Povestea Monicăi e impresionantă şi are multe învăţăminte.

Bucureşteancă, pe numele de fată Monica Daneţiu-Pană, Monica Ramirez s-a născut într-o familie de dansatori şi sportivi, a terminat liceul de coregrafie, a urmat cursuri de creative writting şi, înainte de a se stabili în SUA, era balerină pe un vas de croazieră. Acolo şi-a cunoscut, de altfel, soţul. Un american, care, culmea!, dorea să se stabilească oriunde în altă parte, dar nu în Statele Unite. Cei doi s-au căsătorit în 2000, iar Monica, un fan al visului ame­rican, şi-a convins soţul să rămână în SUA, în California. Părăsind viaţa activă, de balerină şi sportivă, devenind între timp şi mamă, Monica a lăsat încet, încet de-o parte mişcarea devenind sedentară. „Într-o ţară unde obezitatea e la ea acasă şi toată lumea mănâncă vârtos, am făcut şi eu acelaşi lucru. Porţiile la restaurant erau imense, cât pentru trei zile.

La început nu mâncam atât, dar curând m-a furat valul. În viaţa mea a apărut şi primul copil, stăteam acasă, mai mult pe canapea. Scriam cărţi, genul romance-thriller. Pe scurt, nu făceam mişcare mai deloc. Am început să iau în greutate cu fiecare sarcină, astfel încât, după al patrulea copil, am explodat definitiv”, ne-a povestit Monica Ramirez la lansarea cărţii sale. „M-am urcat într-o zi pe cântar şi acul a făcut o piruetă până la 125 kg. Atunci am realizat că trebuie să iau o decizie. Deja respiram greu, aveam dificultăţi la mers, mă dureau genunchii. De fapt, eu înainte de prima sarcină avusesem 55 de kilograme, dar cu fiecare sarcină am tot pus pe mine, fără să mă mai străduiesc să dau jos kilogramele în plus. Obezitatea mea nu a avut o cauză hormonală, dar nu am făcut nimic pentru a o preveni“ spune Monica.

„Terminând un liceul de coregrafie, ştiam foarte bine ce înseamnă dieta de la colegele mele şi nu prea aveam mare încredere în ea. De fapt, eu atât în liceu cât şi în perioada în care am lucrat în diverse teatre şi trupe de dans nu avusesem niciodată nevoie de dietă. Acum era altceva. Trebuia să întreprind ceva, chiar dacă ştiam că nu toate dietele sunt OK. M-am apucat să studiez şi să citesc tot mai mult până în clipa în care mi-am făcut pro­priul meu sistem alimentar, bazat pe şase mese pe zi. Iniţial, a fost ceva experimental. Şase mese pe zi? E o groază de mâncare, dar se bazează pe nişte reguli simple care nu au dat greş, nici la mine, nici la cei care au încercat acest regim.

De ce şase mese pe zi – cu indulgenţă patru, dar nu mai puţin? Fiindcă orga­nismul nostru arde caloriile per masă, nu per zi. Dacă el este obişnuit, de pildă, cu 800 de calorii la o masă, el le va arde pe toate odată, iar ceea ce a depozitat va rămâne neatins. Dacă împărţim masa în două şi luăm doar 400 de calorii odată, el va tinde să consume încă alte 400 de calorii din surplus şi atunci încet, încet vom slăbi. Nu trebuie neapărat să reducem porţia de mâncare ci modul în care asociem alimentele. Explic toate acestea în carte. Astfel reuşim să slăbim şi să ţinem la distanţă boli precum diabetul sau cele de inimă.

Odată stabilizându-ne la o anumită greutate, putem să ne menţinem acolo evitând excesele şi făcând mişcare”, ne-a explicat autoarea. „În primele zece zile, ţinând acest regim am slăbit cinci kilograme. Am făcut pauză trei zile şi apoi am reluat dieta de vreo 20 de ori, până am atins greutatea mea actuală: 55 de kilograme”, completează Monica.

Dacă până la a ajunge de la 125 la 80 de ki­lo­grame, Monica nu a făcut mişcare mai deloc, de teamă să nu facă vreo complicaţie la picioare sau să sufere vreun alt accident, după ce a atins 80 kg a început să practice Pilates (gimnastica bazată pe balet, care i s-a potrivit de minune), iar apoi, când a atins 65 kg, s-a apucat de Zumba (gen de fitness bazat în proporţie de 80% pe dans latino şi doar 20% aerobic, foarte apreciat peste tot în lume). Practicând zumba, dar continuând şi cu dieta, Monica a revenit la 55 de kilograme, greutatea ei normală. Şi-a luat în SUA şi atestatul de instructor şi împreună cu o prietenă a decis să deschidă o şcoală de Zumba fitness în Bucureşti. De altfel, familia Ramirez a hotărât în octombrie 2009 să părăsească SUA pentru a se stabili în România. La lansarea cărţii sale, Cum am slăbit 70 kg mâncând 6 mese/zi, Monica Ramirez împreună cu două tinere de la clubul său de fitness au făcut o demonstraţie de zumba pe ritmurile melodiei Shakirei – This Time for Africa.


foto Octavian Tibăr