- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Şi bancherii joacă fotbal, nu-i aşa?

Bancherii României au pus, în urmă cu ceva ani, de un campionat de fotbal. Care, evident, nu poate fi decât exclusivist. Dar numai din perspectiva participanţilor. Pentru că, odată ieşiţi din vestiare, unde îşi lasă gulerele albe, bancherii noştri devin „simpli“ jucători. Şi luptă ca atare…

Campionatul Bancherilor a devenit, după cinci ediţii, cel mai tare campionat fotbalistic exclusivist. Ceea ce te-ar putea duce cu gândul la o competiţie domestică, paşnică, în care oameni cu gulere albe şi părul cărunt îşi dispută molcom supremaţia, cu stângăcii (de picior) şi mult amatorism, într-o atmosferă de pace şi prietenie. În realitate, evenimentul, ajuns în această toamnă la cea de-a 6-a ediţie, ascunde fotbal adevărat, jucat cu multă pasiune, dar şi cu nervi, tensiune, dramatism şi, pe ici pe colo, cu orgolii exacerbate. Principala condiţie de participare este apartenenţa la una dintre băncile care pot alinia la start o echipă de cel puţin şapte fotbalişti. Nu este o competiţie de tip „old-boys”. Vârsta medie a combatanţilor este undeva între 30 şi 40 de ani, iar pe terenul de joc şi în vestiar nu există funcţii.

De-a lungul timpului, peste 20 de bănci şi-au format echipe, iar numărul acestora creşte de la o ediţie la alta. Explicaţia ar fi că această competiţie este cea mai amplă acţiune de socializare a angajaţilor din sistemul bancar. Totuşi, de multe ori, duelurile dintre ei depăşesc limita regulamentului. E fotbal! Şi toată lumea a observat, dezamăgită, că modelul Ligii 1 este preluat pretutindeni; aşa apar momente în care gesturile de pe stadioanele fotbalului românesc se regăsesc şi aici. Sunt totuşi cazuri izolate. Şi sancţionate musai!

Cea mai „galonată” echipă este Credit Europe Bank, cu oameni foarte pasionaţi, buni practicanţi, energici, dăruiţi, uşor gălăgioşi şi care iubesc foarte mult fotbalul. Au câştigat până acum patru ediţii, şi au pierdut una, devansaţi de BRD, o altă formaţie disciplinată, ambiţioasă şi foarte luptătoare, dar care nu participă la actualul sezon. OTP-ul vine cu o formaţie alcătuită în general din manageri din diferite oraşe, Bancpost are şi ea fotbalişti buni, talentaţi care, deşi cu o medie de vârstă puţin mai avansată decât a celorlalţi participanţi, au compensat de fiecare dată prin experienţă. Citi Bank face parte din categoria echipelor cu un comportament sportiv exemplar. BCR-ul poate deveni un adversar incomod pentru orice formaţie pe care o întâlneşte, deoarece beneficiază de doi-trei jucători de temut.


ING Bank revine după o pauză prelungită şi este interesant de urmărit dacă şi cum au schimbat configuraţia echipei. Bank of Cyprus a devenit şi ea o obişnuită a competiţiei, cu un lot bunicel, care trebuia să lucreze un pic mai mult la relaţiile de joc. Libra Bank, Banca Românească şi Garanti vin cu echipe noi, în formare, care s-au angrenat într-o cursă grea, dar frumoasă, şi care îşi propun să ţină piept echipelor deja consacrate. Campionatul, care se desfăşoară timp de aproape o lună, la Baza Sportivă FC Viitorul, a început în data de 15 septembrie, iar finala va avea loc pe 10 octombrie. Rezultatele şi clasamentele vor fi postate pe site-ul www.evenimentemedia.ro.


RBS a fost surpriza din primăvara trecută şi numai lipsa ei de experienţă a făcut-o să piardă titlul, în timp ce echipa de la Unicredit Ţiriac ţinteşte în fiecare an prezenţa în careul de aşi, cu un lot numeros, cu puţine individualităţi, dar cu o mare forţă de grup.