- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

SPITAL CU FATA DE OBIECTIV TURISTIC

Ca tot românu’, în general, şi ca tot ziaristu’ alergat după morţi şi răniţi, în special, am oroare de spitale. La „Acibadem” n-am simţit asta. Parcă eram în excursie. Si pe bune că ai ce vedea! Fiecare clădire poate fi, la o adică, şi obiectiv turistic.

„EI, AVEM O MICĂ PROBLEMĂ, TOCMAI SE REZOLVĂ!”

Acibadem HealthCare Group este lider de piaţă în do­meniul serviciilor medica­le din Turcia.

Spitalul Maslak pare mai de­grabă un mall: scări rulante, risipă de flori, design futurist, automate de apă si cafea, la tot pasul. La Fulya poţi merge cu elicopterul, are si heliodrom. Apoi cafenele, terase, restaurant cu meniuri sofisticate. Cât despre saloane, care sunt, de fapt, rezerve sau apartamente, de-a dreptul, ce să mai vorbim?

Fiecare detaliu e studiat, de la culorile si formele calde, pentru confortul pacientului, până la felul în care cade lumina, ca nu cumva să-l agreseze. Geamurile sunt cât un perete si dau, obligatoriu, într-un peisaj prietenos. Până si aparatura medicală are faţă de obiectiv turistic, cel puţin pentru mine: celebrul robot da Vinci „dansează” după cum îi „cântă” medicul, aflat în faţa unei imagini tridimensionale a organului care trebuie operat; sistemul de ra­dioterapie CyberKnife „taie” zona afectată cu o acurateţe sub un milimetru; dispozitivul de radiolo­gie Flash CT face tomografia în­tregului corp în patru secunde, cu o cantitate de radiaţii egală cu a unui telefon mobil (RMN-ul clasic face asta în câteva minute, cu o doză de radiaţii mult mai mare decât poate suporta corpul uman, într-un an).

Gimnasta Andreea Răducan, campioană olimpică si de cinci ori campioană mondială, s-a tratat la Acibadem. După ce s-a chinuit 12 ani cu o durere îngrozi­toare de gleznă, căreia medicii români nu i-au dat de capăt, punând-o pe seama unei fracturi din copilărie, care nu s-a vindecat în totalitate, Andreea a aflat că, de fapt, este vorba despre o tumoare benignă, în zona gleznei. „În urma examinării detaliate, am depistat o tumoare be­nignă cu diametrul de jumătate de centimetru. Am marcat-o, apoi am extras-o cu mare atenţie, fără a afecta nervul principal”, ne-a declarat prof. dr. Aydin Yuceturc. Operaţia a durat 20 de minute. După 10 zile de recuperare, Andreea Răducan s-a întors acasă. Fără nici un fel de durere. Şi, evident, are doar cuvinte de laudă despre Acibadem.

Cel mai mult, însă, m-au con­vins privirile si feţele oamenilor. Pacienţi, medici, personal. Obişnuită cu jalea din spitalele românesti, am fost de-a dreptul şocată de atmosfera Acibadem. Ni­meni nu plânge, nici urmă de suferinţă, de teamă, de trupuri chircite de durere, de privirile ace­lea goale, lipsite de nădejde. Ati­tudinea pacienţilor este de genul: „Ei, avem o mică problemă, tocmai se rezolvă!” Realizaţi ce înseamnă asta pentru un loc în care se tratează cancere, se face transplant de măduvă sau neurochirurgie de mare risc? Evident că şi medicii au aceeaşi stare relaxată. Îţi dau senzaţia confortabilă că nimic nu e grav, că totul se rezolvă uşor. Sigur că lucrurile nu stau tocmai aşa, sigur că în spatele acestei „poze” stă un volum imens de muncă şi de responsabilitate. Dar e cu atât mai de apreciat faptul că le iese. Prof. dr. Aydin Yuceturk, de pildă, specialist în ortopedie şi traumatologie, ne povesteşte, de-a dreptul amuzat, cum selectionerul turc Fatih Terim şi-a pierdut un deget în mare, într-un accident. {i ce să facă, i l-au pus la loc! La cea mai modernă dintre clinici, Fulya, specializată în medicină sportivă, s-au tratat şi fotbaliştii Gică Popescu, Ciprian Milea şi Dani Coman.
La fel de „în joacă” pare şi fer­tilizarea in vitro. „Faci o excursie la Istanbul, vizitezi oraşul, vii şi pe la noi şi în două săptămâni poti pleca acasă însărcinată”, sustine medicul Tansu Kucuk. Mai mult, părintii pot alege şi sexul copilului, iar pretul procedurilor este mai mic decât în România, respectiv 2.250 de euro.

Înfiinţat în 1991, complexul de sănătate Acibadem are în prezent 27 de locaţii diferite: 11 spitale generale, 8 clinici, centre medicale, laboratoare si alte agenţii de profil. Dintre cele două spitale aflate acum în construcţie, unul se află în staţiunea Bodrum, o des­tinaţie de vacanţă preferată si de români. Ideea ar fi de turism medical. Te duci în concediu si, de la plajă până la terase, intri la Acibadem, pentru un tratament sau doar o scanare a stării de sănătate.

Prof. dr. Aydin Yuceturk pariază pe faptul că, în doi-trei ani, şi spitalele din România vor ajun­ge la standardele Acibadem. Îl privesc în ochi şi mă străduiesc să nu râd. Deşi e de plâns. Iartă-l, Doamne, că nu ştie ce spune! Si mie mi-e cam greu să-i explic. Chiar trebuie să trăieşti în Româ­nia şi să fi avut cel putin o rudă in­ternată în spital ca să întelegi care-i poanta.

Robotul Da Vinci oferă o mobilitate similară cu a mâinii umane, o imagine tridimensională si o mărire optică de 12 ori a zonei de intervenţie. Practic, medicul intervine de la distanţă, folosind o consolă de comandă cu braţe, instrumentele medicale care realizează incizia. Robotul elimină si tremurul mâinii chirurgului, printr-un sistem de pârghii si suspensii de autocontrol, care fac ca miscarea să fie extrem de precisă.

Rapid Arc este o adevărată binecuvântare pentru pacienţii care au probleme oncologice. O sedinţă de tratament prin radioterapie durează doar două minute, faţă de 30 de minute, în varianta clasică.