can you get high off tramadol/acet tramadol 50mg tramadol taken with norco

do i have to eat with tramadol tramadol 50 mg para que sirve el tramadol y sus efectos secundarios

fexmid vs soma generic soma sauti sol soma mp3

soma spa denton generic soma soma alimentos chapeco

tramadol with hep c order tramadol online overnight tramadol honden

help paying for tramadol buy tramadol tramadol hand pain

informacion sobre la tramadol buy generic tramadol can you get addicted to tramadol

soma vs soa buy soma online soma dos 1000 primeiros numeros

can deramaxx and tramadol be given together buy tramadol tramadol 50 mg uses side effects

can humans take tramadol 50 mg tramadol 50mg tramadol depot krossa

ZOOM

Star Wars printre noi

May 5th, 2011, com 2 comentarii

Au trecut mai bine de trei decenii de când regizorul american . George Lucas lansa în cinematografe primul episod din faimoasa saga sci-fi „Războiul Stelelor”. De atunci, încasările în urma difuzării filmelor au tot crescut, în 2008 venitul generat de cele opt producţii cinematografice oficiale fiind de 4,41 miliarde de dolari.

Epopeea spaţială în care se înfruntă cava­lerii Jedi (ce reprezintă forţele Binelui) şi fioroşii Sith (antagoniştii) s-a transformat, în timp, într-un fenomen cultural cu fani înrăiţi în lumea întreagă. Într-un recensământ al popu­laţiei realizat în Marea Britanie în 2001, mai în glumă, mai în serios, 390.127 de oameni au declarat că aparţin de religia… Jedi. Adepţi ai Forţei s-au înregistrat în sondaje şi în Australia (numărul mare de „jediiţi”, aproximativ 70.000, a fost pus pe seama unui mail trimis de adevăraţii fani Star Wars, care sperau că apariţia în statistici va oficializa gruparea lor religioasă), Noua Zeelandă (aici este cea mai mare comunitate Star Wars din lume), Muntenegru (un grup de tineri s-au autode- clarat etnici jedi pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la problema minorităţilor etnice) şi Canada (singura ţară în care Ordinul a fost recunoscut ca „entitate religioasă fede­rală” pe 12 ianuarie 2009). Transformarea de-a lungul timpului a Războiului Stelelor dintr-un film într-un cult religios nu este un fenomen pe atât de straniu pe cât pare. George Lucas a inserat în poveste diverse elemente filosofice, mitologice şi religioase din culturi diferite ast­fel încât ghiveciul cinematografic să fie pe pla­cul oricui. Rezultatul este unul eclectic din punct de vedere cultural, o „pădure de semne” în care simbolurile creştinismului (Luke Skywalker, viitor mânuitor al Forţei şi Mesia salvator) se îmbină, de exemplu, cu valorile şintoismului (stilul de viaţă al maeştrilor Jedi se aseamănă cu cel al samurailor japonezi). Pe bună dreptate, comentatorul cultural american Dick Staub (autorul lucrării Credinţa creştină a maeştrilor Jedi) afirma într-un interviu urmă­toarele despre semnificaţia producţiei lui Lucas: „Un mit este o poveste care ne arată «tabloul complet», ceva transcendental şi etern care explică viziunea unei civilizaţii la un moment dat. Având în vedere această definiţie, creştinismul este mitul predominant al culturii vestice, iar Star Wars este mitul predominant al culturii pop.” Nu a fost nevoie să treacă ani- lumină pentru ca frenezia Star Wars să ajungă şi pe meleagurile mioritice şi să îşi găsească şi aici, ca şi în alte părţi, adepţi de nădejde.

Aliapo Ricolopian (sau Alin Apostol) este bucureştean, chirurg şi, înainte de toate aces­tea, maestru Jedi. El este unul dintre cei care au pus bazele primului club Star Wars din România, în vara lui 2003. De atunci s-au tot înmulţit membrii şi activităţile grupului. Au înregistrat marca clubului la OSIM şi, în 2009, au obţinut statutul de ONG. Între timp, Aliapo împreună cu alţi oameni pasionaţi de „Războiul Stelelor” s-au ocupat şi de imaginea clubului, au apărut în diverse emisi­uni televizate (Chestiunea zilei, a lui Florin Călinescu, Anotimpul mireselor, o docu-drama produsă de Prima TV etc.) pentru a propovă­dui învăţămintele Ordinului Jedi. Şi popu­larizarea de atunci a dat roade, clubul ajungând în 2006 la peste 800 de membri, după spusele lui Aliapo.

Războiul stelelor” a devenit, dintr-un film, un cult religios cu adepti în toată lumea.

Celebra poveste cu acţiune plasata „într-o galaxie… foarte îndepărtată” este un brand comercial de suc­ces care a reuşit să vândă aproape orice pro­dus ce îi poartă numele, de la cărti de bucătărie din care poti învăta să găteşti kebab „Obi-Wan” şi costume „Darth Vader” pentru căteluşi până la betişoare chinezeşti sub formă de săbii-laser şi prăjitoare de pâine „Star Wars”. Dar să nu ne lăsăm păcăliti de aparentele economice ale poveştii. Lucrurile sunt mult mai complexe decât atât…

Alin a fost atras prima oară de Star Wars în copilărie. Îmi spune şi anul exact în care a simţit chemarea Forţei – 1978. „Am văzut într-un PIF (revistă franceză de bandă dese­nată, n.a) nişte figurine care m-au marcat: unul blond îmbrăcat în alb, altul într-o robă maro, unul negru şi urât cu o sabie roşie, o maimuţă cu arbaletă… doi roboţi…” După revoluţie, Aliapo, un proaspăt student la medicină, nu a abandonat pasiunea pentru Star Wars, ba dim­potrivă, a transformat-o într-un veritabil stil de viaţă. În perioada studenţiei Aliapo a văzut fiecare producţie a seriei Star Wars de cel puţin 60 de ori, găsind noi detalii la fiecare vizionare. „Înainte de fiecare examen vedeam câte un film… Simţeam că mă umple de energie.”

În viata de zi cu zi, Alin este medic chirurg la spitalul Elias din Capitală. Şi acolo este prezentă pasiunea lui căci spune că nu poate concepe chirurgie fără Forţă. „Suntem atât de mici… Eu nu fac decât să ajut Forţa să vindece… Si crede-mă, când operez mă detaşez de reali­tatea din jurul meu, sunt conectat acolo. Când termin aflu cât timp a trecut, iar eu ca Entitate nu contez atunci când am o Datorie de înfăptuit. De asta nu simt oboseală chiar şi după 36-40 de ore de gardă continuă.”

Clubul „Star Wars”, din Bucureşti, a înfiinţat, în urmă cu şase ani, şi o Academie Jedi, unde noii-veniţi învaţă căile Forţei. Cum poţi desluşi Căile Forţei? Mai întâi, neiniţiaţii trebuie să dea un examen de admitere on-line care durează aproximativ o oră. Apoi, cei admişi devin „padawani” (ucenici) şi încep antrenamentul sub observaţia unui maestru sau cavaler Jedi. În cadrul Academiei Jedi, „padawanii” studiază astrologia, numerologia, kabala, filosofia Jedi şi arta de a mânui „lightsaber”-ul.

Aliapo îmi spune că a făcut totul ca să îşi poată îndeplini visul copilăriei, să poată trăi conform cu preceptele Star Wars şi să fie încon­jurat de oameni care să aibă aceeaşi pasiune. În 2004 s-a căsătorit şi nunta a făcut-o tot în stil galactic. S-a deghizat împreună cu prietenii şi cu viitoarea soţie, şi-au luat la purtare săbiile laser şi au petrecut în stilul lor, construind o poveste a întregului eveniment. Sub privirile circumspecte ale bodyguarzilor localului în care se desfăşura petrecerea nunţii, două găşti de costumaţi se răfuiau în faţa localului. Sau cel puţin aşa spune legenda. Era tensiune mare, mireasa fusese furată de Vânătorii de Re­compense şi Cavalerii Jedi încercau să o răs­cumpere folosindu-şi săbiile din dotare şi pu­terile Forţei. L-am întrebat pe Aliapo ce i-au cerut prădătorii pentru a-şi răscumpăra soţia. „O navetă de Forvish-bere verde corelliană. Nu contează ce au cerut ei… contează că Marele Maestru Sith dorea să strice nunta pen­tru că aşa Forţa ar fi devenit mult prea puter­nică în noi. Vânătorii de Recompense l-au tră­dat, iar când a venit tortul (avea forma Stelei Morţii, n.a), am băgat light-knief-ul (cuţitul laser, n.a) în el şi am distrus Simbolul răului.” Căsătoria a fost oficiată şi religios, la biserică, „pentru rudele conservatoare.”

Taguri:

Comenteaza