LIFESTYLE

Staţiunile balneo, zvor de sănătate

August 1st, 2009, com Un comentariu

7 zile magice dominate de o stare de bine, în care îmbini relaxarea prin hidrote­rapie sau masoterapie cu destinderea şi aerul curat din natură… Descoperă efectele benefice ale staţiunilor balneo!

Tuşnad, izvor de ape minerale terapeutice

Tuşnadul m-a făcut să uit de haosul marilor oraşe! Cel mai mic oraş din România poate fi comparat cu succes cu unul elveţian. Pentru câteva zile am uitat de motoare, maşini şi am mâncat sănătos. Am găsit linişte, parfum de răşină, fructe de pădure şi minunatele preparate vĂnătoreşti, dar şi tradiţionale. Am coborât pe malul lacului Ciucaş la un restaurant unde am sa­vurat vinurile casei şi am ascultat muzică în ambianţa peisajului care se oglindea în apă. La Hotelul Tuşnad m-am bucurat de efectele benefice ale apelor minerale terapeutice. Hidroterapia, baia externă cu apă minerală carbogazoasă, este benefică datorită micromasajului bulelor de gaz, cu efect vasodilatator. Temperatura apei a fost de 32-34°C. Am stat 15 minute în cada cu apă minerală, supravegheată de o băieşiţă (personal medical) care mi-a explicat că am făcut un tratament preventiv pentru bolile cardiovasculare, digestive sau endocrine. De stres nici nu mai poate fi vorba într-un asemenea mediu unde atât peisajul, cât şi hidro­terapia (recomandată în special vara) contribuie la eliminarea încordării, iar programul Reîncarcă-ţi bateriile! m-a răsfăţat cu proceduri wellnes (am mers la piscina cu apa termală, am făcut duş subacval general, saună, fitness, masaj relaxant cu ulei aromat).

Buziaş, staţiunea inimii

Plimbarea prin parcul din Buziaş s-a dovedit a fi un adevărat izvor de sănătate. Aici, curenţii de aer au un specific aparte, deoarece aeroionizarea din Buziaş este similară cu cea de la altitudinea de 800-1.000 m, aer fructificat mai ales de bolnavii cu nevroze ori boli ale sistemului nervos central sau de cei dornici de relaxare. În parc am găsit izvorul lui Moş Bâzieş, cu apă foarte bogată în fier, calciu, magneziu, recunoscută pentru efectele sale benefice asupra sănătăţii, aşa că am luat o sticlă şi pentru cei de acasă. Hotelul Parc, complet renovat şi reclasificat la trei stele, poate fi declarat un adevărat prieten al inimii, în a cărui bază de tratament am experimentat diverse proceduri fie terapeutice, fie proceduri spa: fizioterapie, hidroterapie, sau masaje, jacuzzi, drenaj limfatic, duş subacval, saună.

Tratament şi wellness la Băile Felix

De cum am trecut de plăcuţa care anunţa sosirea în staţiunea relaxării, am simţit o adiere plăcută şi senzaţia că am pătruns într-un loc special. Temperatura chiar pe gustul meu: 21 de grade C şi prive­liştea desprinsă parcă din revistele de bo­ta­nică. Lacurile cu apă termală găzduiau spe­cii rare de flori, declarate „monumente ale naturii“: nufărul alb şi lotusul sacru, adus din bazinul Nilului din Africa. Micii vizita­tori se bucurau ori de câte ori vedeau peştii exotici şi broscuţele ţestoase din lacuri.

Am ascultat fascinată povestea acestui loc de la un turist care revine aici în fiecare an pentru un strop de sănătate. Simbolul staţiunii Felix, nufărul, a fost aclimatizat în această zonă datorită izvoarelor de apă termală cunoscute pentru rolul lor terapeutic. Aşa că m-am hotărât să încerc această apă cu proprietăţi benefice. Prima oprire chiar la Hotelul Internaţional 4*, un adevărat resort cu piscine, plajă şi zonă împădurită, şi, în scurt timp, am pătruns într-un colţ de Rai pe pământ, hotărâtă să simt gustul destinderii. O doamnă drăguţă m-a iniţiat într-ale răsfăţului şi mi-a recomandat balneoterapia – o baie în apă termală bogată în oligoelemente. M-a relaxat total şi am contribuit astfel la mobilitatea articulaţiilor. Am continuat să-mi menţin acea senzaţie de bine cu masoterapia. Spatele mi-a fost masat cu un ulei aromat, iar articulaţiile erau şi mai bine pregătite pentru cele 10 etaje de la serviciu pe care le parcurg când liftul ia câte o mică pauză. Cum zona wellness era chiar aproape, sauna mi-a făcut discret cu ochiul şi am intrat. Aerul cald mi-a purificat corpul, prilej pentru a elimina toxinele din organism.

Ştrandul Felix – centrul distracţiei

Atmosfera de la Ştrandul Felix, aflat nu departe de hotel, mi-a deschis apetitul pentru distracţie. Timp de o oră nu am ştiut ce să încerc mai întâi: toboganul cu cinci piste, unde adrenalina atingea cote înalte sau invitaţia la volei, unde atât copiii, cât şi bunicii făceau mişcare. Totul a culminat cu baia în bazinul cu apă termominerală, potrivită pentru afecţiunile reumatice, posttraumatice, neurologice şi ale sistemului circulator periferic. În timp ce mă relaxam am privit ultimele atracţii ale copiilor, care ademeneau chiar şi părinţii: toboganul sub formă de elefant şi ciupercuţele din care curgea apă continuu.

Covasna şi atuul său: mofeta

Gustul pentru relaxare mi-a purtat paşii spre Covasna, unde am încercat ceva nou: mofeta. Am pătruns într-o saună mai altfel, cu băncuţe şi balustrade din lemn de brad, dispuse în formă de amfiteatru. Nu exista nici o sursă de căldură, dar, după câteva minute acolo am simţit cum temperatura corpului creşte, din ce în ce mai intens. Amestec special de gaze vulcanice izvorâte din pământ, mofeta este o binecuvântare pentru vasele sangvine şi afecţiunile circumscrise lor.

Pentru răcorire, hotelul Covasna 2* m-a cucerit cu hidroterapia. Am încercat duşul subacval, care, prin jeturi de apă realiza un masaj ţintit al grupelor musculare contractate sau hipotrofiate. Cada pentru hidroterapie era prevăzută şi cu sistem special pentru realizarea drenajului limfatic în mediul acvatic. Deja scăpasem de orice încordare, stres, aşa că le-am propus prietenilor o incursiune prin împrejurimi. Ghidul ne-a îndrumat spre un loc cu nume magic – Valea Zânelor. Chiar dacă nici o zână nu s-a arătat încă aici, valea mai aşteaptă o stăpână pe măsura frumuseţii numelui ce-l poartă. Valea Zânelor s-a dovedit a fi adevărat leac pentru stres, liniştea care cuprindea acest loc de vis chiar a meritat efortul pe care l-am făcut pe drum. Amplasat la umbra pădurii de brazi, pe Valea Siclăului, este poate cel mai bun loc pentru un foc de tabără şi mâncare tradiţională românească.

Saturn, destinaţie estivală cu proprietăţi balneo

Şi pentru ca vacanţa să fie completă, după incursiunea prin staţiunile balneo, am poposit chiar la Saturn pe o plajă dantelată de numeroase golfuleţe create artificial şi cu intrare lină în mare. Hotelul Cleopatra, relansat în iulie 2009, m-a cucerit cu dotările oferite şi cu oportunităţile de relaxare şi distracţie de la Aqua Park-ul Cleopatra. Pentru tratamente de refacere am mers la renumita bază a Hotelului Balada 3*, unde m-am simţit ca într-un univers al dulciurilor, neştiind ce să aleg: împachetarea cu nămol sapropelic, baia cu nămol, masajul cu nămol. Împachetarea cu nămol s-a făcut la o temperatură de 38-40°C, într-un strat de aproximativ 2 cm pe suprafeţe întinse. Am stat la soare aproximativ 15 minute, până am simţit că nămolul îmi strânge pielea, după care l-am îndepărtat la duşul cu apă rece. Senzaţia de catifelare şi de hidratare a pielii nu poate fi descrisă în cuvinte, iar afecţiunile dermatologice au dispărut ca prin farmec.

www.besttourism.ro

Taguri:

Comentarii

  1. Recommended websites…

    Amazing blog! Thanks for the great contribution with this post….

Comenteaza