ZOOM

Sub lupă: alergiile

April 8th, 2012, com Comenteaza

În România,  între  10  și 20% din populația  preșcolară prezintă simptome alergice. Medicii spun  că există o corelație între  gradul ridicat  de poluare, de chimizare a alimentelor, predispoziția genetică  și manifestările alergice tot mai frecvente la copii și adulți.

Deşi alergia  nu pare să reprezinte cine ştie ce pericol,  pentru  cei sensibili  a avea  reacţii de tip alergic  constituie o adevărată frustrare care, uneori, poate  fi deosebit de periculoasă ducând  chiar   la   deces.   Ce   este   alergia? Medicul Adriana Iacomi, alergolog, ne-a explicat  ce înseamnă alergiile  şi de ce trebuie să  ne  adresăm  specialistului  alergolog  în cazul  în care ne aflăm printre persoanele sensibile. „Alergia este o reacţie imună în exces a organismului. Se produc anticorpi împotriva structurilor  proteice  şi  moleculare  care   în mod obişnuit nu declanşează un proces de iritare în organism. Unii dintre noi ne naştem cu o anumită structură imunologică – persoanele  de  acest  fel  sunt   catalogate de  medicină drept indivizi atopici  – iar  această  structură deosebită poate  declanşa crearea  de anticorpi împotriva unor  substanţe din  mediu altminteri  inofensive pentru indivizii obişnuiţi. Mă refer aici la reacţii  de iritare  la praful de casă sau la polen,  la părul de pisică  sau împotriva unor   structuri  proteice din  medicamente  şi alimente. Reacţia  alergică   poate   avea  drept ţintă  aparatul respirator – cele mai  frecvente alergii   aici  sunt   rinitele   alergice   şi  astmul bronşic,  pot  fi ţintă  tegumentele şi aici apar cel  mai   frecvent  urticarii  sau   eczeme,   dar reacţii  alergice  se  pot  declanşa şi  la  nivelul tubului digestiv, asupra aparatului renal  sau chiar la nivel neurologic.

Cea  mai  gravă  manifestare a unei  reacţii alergice  poate  fi şocul  anafilactic care  poate duce  la deces şi care survine atât la contactul cu  un  aliment –  sunt   cunoscute alergia   la alune  sau  nuci,  alergia  alimentară la laptele de vacă  – cât şi la ingerarea anumitor medicamente. Această  alergie  la medicamente nu are, însă, o corelaţie strictă cu terenul atopic al individului. Ea poate apărea şi la indivizi care nu au antecedente alergice.  O altă alergie redutabilă este cea la veninul de albine sau de viespi,  care nu au alt tratament preventiv sau o altă modalitate de vindecare decât  prin  desensibilizare.”

Cum ne putem desensibiliza? Alergologul Adriana Iacomi explică:  „Din punct de vedere medical alergie  înseamnă reacţia  antigen-anticorp. Desensibilizarea presupune  să avem  mai  multe  contacte  sensibilizante care induc  producţia de anticorpi şi la contact ulterior cu  alergenul respectiv – veninul de albină,  polenul, spre  exemplu – să se declanşeze reacţia  antigen-anticorp cu eliberare  de  substanţe mediatoare din  organism. Întâlnirea cu  alergenul în  cantitate mare  dă boala, iar întâlnirea repetată cu cantităţi foarte mici, în diluţii mari,  ca în homeopatie, dar pe termen lung, poate  bloca evoluţia naturală a bolii.”

Factorii  alergeni, cei care declanşează iritări  precum strănutul, înroşirea ochilor,  urticarii, dermatite etc. sunt diverşi:  de la polenul pomilor, apoi al gramineelor, la părul animalelor de casă, de la praf şi acarieni la o serie de alimente şi substanţe medicamentoase.

„Întotdeauna când cineva spune sunt răcit de trei luni, eu îi spun:  nu există o răceală care să ţină trei luni,  o răceală,  o viroză,  un  guturai trebuie să  se  rezolve   într-o  săptămână.  Cel căruia  îi curge nasul  o lună de zile nu mai are o răceală  ci adesea o alergie.  Pentru apariţia urticariei, de  pildă,   pot  fi vinovate alunele, nucile,  peştele, ouăle,  laptele,  legumele precum  mărul, ţelina,  ceapa.  Pot  exista  reacţii încrucişate, omul  e alergic la polenul de mesteacăn  şi face în acelaşi  timp  alergie  la morcovi, ţelină sau alte legume. De asemenea, cei care sunt  alergici  au toleranţă scăzută la alimente  care nu sunt  calitativ  corespunzătoare sau care au adaos  de coloranţi şi conservanţi, şi la ingerarea acestora, în mod  nespecific, se descarcă mediatorul histaminic şi determină apariţia urticariei. Există dermatită atopică și care poate  apărea încă din perioada de sugar. O altă boală pe teren alergic e eczema  de contact,  care  poate  apărea în anumite industrii, în anumite medii.  Omul  poate  face dermatită de contact  la aliajele de nichel,  la cureaua de la ceas, la nasturele de la blugi, la rame  metalice de  ochelari,  la cerceii  artizanali”, avertizează  dr. Iacomi.

În cazul  apariţiei unor  simptome alergice precum cele enunţate mai sus, o vizită la specialist este de cele mai multe  ori soluţia  ideală. Diagnosticul se pune pe baza unei investigaţii  alergologice care  presupune un  interogatoriu foarte  serios  asupra datelor legate  de locuinţa pacientului, prezenţa sau absenţa animalelor din  locuinţă, antecedentelor alergice la rudele de gradul unu  şi doi, frecvenţa simptomelor  etc.  Deci  o  anamneză  ţintită, apoi   se  face  un  examen  clinic  şi  se  caută semne  de alergie,  după care se fac investigaţii specifice  prin  dozări din  sânge  pentru  acei anticorpi specifici pe care îi fac în mod  particular  suferinzii de  alergie.  În  urma investigaţiilor,  se merge  pe  tratamentele ţintite,  de desensibilizare.

„După ce se identifică cu certitudine alergenul,  se administrează pe durată îndelungată de trei până  la cinci ani extracte  standardizate  din  acel alergen, produse de  firme  specializate.  O alergie  netratată evoluează diferit de la individ la individ, dar  poate  duce  până la invaliditate. În cazul  unei  boli respiratorii, poate  da  disconfort major  care  incomodează activitatea  pacientului,  sau   duce   chiar   la moarte în cazul unuia care e alergic la veninul de albine  şi poate  face şoc anafilactic.”

Medicul Adriana Iacomi  avertizează  că:

„Există medicamente utile care pe o perioadă scurtă  de timp  pot  ameliora simptomele, dar nu   schimbă  evoluţia  naturală  a  bolii,   nu opresc  producţia excesivă  de  anticorpi, deci nu asigură o protecţie completă.”

Taguri:

Comenteaza