- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Tania Budi Crăciun in familie

Telenovelele româneşti s-au impus în ultima vreme tot mai puternic între producţiile TV autoh­tone. Printre acestea se numără, mai nou, şi „Narcisa sălbatică”, difuzată La Antena 1. Una dintre vedetele acestui serial este Tania Budi. Deşi părea că a ieşit din decor încă din primul episod, iată că Lucrurile nu stau aşa, iar actriţa filmează încă…

„Nu am ieşit din serial. Chiar dacă am murit în primul episod, sunt foarte multe flash- back-uri care explică povestea prezentă a serialului. O mare parte dintre filmările de la Veneţia nici nu s-au difuzat încă, iar în afară de asta mai am destul de filmat şi pe pla­tou în Bucureşti. Sunt multe amintiri care vor dovedi că nimic nu este ceea ce pare”, declară Tania, dezvăluind şi cum a început totul. „Iniţial am fost chemată la casting pentru rolurile Eliza sau Antonia. Am citit o parte din scenariu şi mi-am dat seama că nu mi se potriveşte nici unul. Pentru rodaj consider că e nevoie de un rol mai aproape de personalitatea ta. Ulterior am primit un telefon pentru rolul Carolinei. Mi-a plăcut personajul din prima şi mai era şi avantajul că nu aveam de filmat şase zile din şapte, aşa cum au colegii mei.”

Pentru majoritatea, nu­mele si imaginea Taniei sunt asociate unui sex-simbol. Este oare la 41 de ani acest lucru un avantaj? „Cred că numai la Hollywood este un avantaj să ajungi să fii un sex-simbol. Aici, în ultima vreme, majori­tatea sex-simbolurilor sunt semi analfabete. Aproape toa­te articulează cuvintele ca în Ferentari şi au o singură cali­tate: vârsta. Frumuseţea reală n-are privirea goală. Sunt multe femei şi în România cu adevărat frumoase, dar nu există industria necesară să le tranforme în sex-simboluri”, spune Tania, despre care presa titra că a pozat pentru Playboy după 40 de ani. Adevărată provocare! Iar dacă faci asta la 40 de ani, de ce să n-o faci şi peste cinci, sau peste şapte ani? „Nu am apărut în Playboy. După prima şedinţă foto a murit tatăl meu şi am renunţat. Nu aş mai face-o. A fost un exces de zel şi de boemie şi nu mă reprezintă”, tranşează actriţa problema nudităţii.

Uneori, însă, privirile şicanează şi prin haine. Când învelişul e frumos, unii au tendinţa să te aprecieze doar după aspect, nu şi pentru ca­lităţile tale interioare care riscă să treacă neobservate tocmai din cauza frumuseţii. Cum e la Tania Budi? „Se spune că e mai important cum eşti per­ceput decât cine eşti cu ade­vărat, nu vorbesc de aspect aici. Poate m-a deranjat pe alocuri faptul că unii se limi­tau în a-mi aprecia doar c a- lităţile fizice, dar cu mintea de acum mi-e mult prea clar că acei oameni aveau probleme de îngustime. Nu era însă în totalitate vina lor. Cu timpul, în dorinţa mea continuă de evoluţie, mi-am şlefuit şi instrumentele de comunicare şi exprimare aducând astfel felul în care sunt percepută din ce în ce mai aproape de ceea ce sunt cu adevărat.”

Sună, poate, prea general? Să o întrebăm chiar pe actriţă care sunt calităţile ei. „Nu sunt o persoană mondenă aşa cum mă crede lumea. Sunt o casnică tocmai convinsă. Pen­tru apariţiile mondene am mereu un interes, în schimb treburile casnice îmi fac real­mente plăcere”, afirmă fru­moasa blondă, care crede că atuul cel mai mare al ei este instinctul de conservare. Fără îndoială, e important ceea ce crezi tu despre tine, dar şi mai important e ceea ce cred ceilalţi. Mai ales când e vorba de iubiţi. Interesant de ştiut este şi ce au apreciat aceştia la Tania. Mergem tot pe mâna ei: „Îmi place să cred că doza de nebunie, deşi de cele mai multe ori mi s-a zis că sufletul frumos.”

E greu să cunoşti în reali­tate oamenii. Chiar dacă le iei interviuri şi le pui întrebări deştepte sau incomode. Întotdeauna se va ascunde ceva în spatele cuvintelor şi oricum îţi vor spune ce vor ei. Şi e cu atât mai greu să-i cunoşti, cu cât documentarea e fragilă, pe sărmanul Google. Îmi pare rău, în cazul de faţă alte surse nu am. Ce ştiu eu despre persoana despre care scriu? Dau căutare Tania Budi, şi din ceea ce găsesc, din aia întreb! Aşa aflu că Tania ar fi declarat într-o emisiune că adulterul e o chestie normală după o anumită perioadă de timp, când cuplul intră în ruti­nă. Am fost curios: Ţi s-a întâmplat vreodată acest lucru, sau dacă ţi s-ar întâm­pla, cum crezi că ai depăşi momentul? „N-am declarat că adulterul e normal după o anumită perioadă, ci doar că nu e chiar aşa de con­damnabil. Nu pot să-ţi răspund la întrebare, nu pen­tru că n-aş vrea, ci pentru că e un subiect mult prea complex, nu se poate explica în două fraze, şi în acelaşi timp şi foarte intim”. Ok! Tot legat de deficienţele documentării: Eşti şi femeie de afaceri, ştiu, adică am citit pe Google, că ai trecut printr-o perioadă mai dificilă, că a trebuit să închizi un restaurant. Cât de mult te implici tu personal în afacerile pe care le deţii? „Nu am trecut printr-o perioadă dificilă. Nu am închis restaurantul, pur şi simplu nu l-am redeschis în sezonul care a urmat. Mă implic foarte mult, nu neapărat cu prezenţa.”

Show-biz-ul românesc. În lumea asta prea plină pe-afară şi goală pe dinăuntru, faptele mărunte dar semnificative le numeri pe degete. De pildă, m-ar sur­prinde să citesc într-o zi că Tania Budi face meditaţii la matematică gratis cu nişte copii sărmani, şi mai ales că a făcut-o voluntar, într-o discreţie totală. E posibil oare aşa ceva? „Nu fac niciodată aceste lucruri publice. Puse într-un context bun, aceste gesturi pot crea puterea exemplu­lui, dar doar dacă este absolut necesar.”

I Ce înseamnă pentru tine Crăciunul? Ce faci în perioada asta a anului, cum şi cu cine o petreci?

I O amintire dragă de Crăciun?

I Ce mâncăruri româneşti tradiţionale ştii să faci?

I Ai rămas în relaţii de prietenie cu Cătălin Botezatu. Dar cu Dan Bitman sau Lucian Viziru? (se scrie Bittman).

I Am citit undeva că Botezatu se sfătuia cu tine în privinţa unei noi iubite. Tu te sfătuieşti cu el când e vorba de o nouă cucerire?

I Ai trecut prin matematică, televiziune, actorie. Care e de fapt (se scrie defapt, împreunat) idealul tău profesional? Ce ţi-ar plăcea să faci „definitiv şi irevoca­bil”?

I Cu ce ar schimba un copil viaţa Taniei Budi?

Cuvintele în italice, din paranteze, sunt obser­vaţii pe care le face Tania autorului acestui interviu