- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

TEATRU: Teatru în autobuz si Visul

Teatru în autobuz

text Radu Pocovnicu foto arhiva www.experimentalist.ro [1] şi Cafe Godot

Vara asta se improvizează. Teatrul a ieşit în stradă, dar nu s-a oprit aici şi a urcat în autobuz. Si noi cu el…

Nebuna lucidă, Monoloagele vecinului, Omul pubelă, Omul cu calul, Copii răi, Iluzionistul ş.a.m.d. Ce au în comun toate aceste piese ale unor autori precum Matei Vişniec şi Mihaela Michailov? Un spaţiu neobişnuit de reprezentare. După ce vei fi spectator al teatrului mobil, nici o plimbare cu autobuzul nu va mai fi la fel. Căci despre teatru în autobuz e vorba. Proiectul susţinut de Grolsch -cunoscută drept „Berea oficială a artelor contemporane” în Europa şi peste ocean – i-a provocat în acest an pe bucureşteni să schimbe oraşul prin creativitate. Grolsch, împreună cu lorgean theatre au iniţiat acest proiect inedit, graţie căruia amatorii de teatru experimental au putut asista la mai multe reprezentaţii în autobuz, vreme de aproape o lună. Asta în timp ce şoferul parcurgea, atent doar la ceea ce se petrecea pe şosea, un traseu prestabilit. Cu ce se deosebeşte un astfel de spectacol faţă de unul tradiţional, în care se sting luminile în sală? Într-o oarecare măsură v-am spus deja. Pe de-o parte eşti atent asupra performance-ului, pe de alta la contextul dinamic în care se desfăşoară. Te-a furat peisajul? Da, e o expresie care se potriveşte situaţiei, fără însă ca asta să altereze cadrul artistic. Dimpotrivă, dacă actorul se simte în largul lui, textul se desface, integrând mai bine toate fărâmele de viaţă care apar, cotidian, la geamul autobuzului. E o experienţă care merită trăită…

lorgean theatre este teatrul spaţiilor intime, primul teatru de apartament din Bucureşti, deschis de Jean-Lorin Sterian în decembrie 2008. Cu o capacitate de 20 de locuri şi o politică exclusivistă de selecţie a spectatorilor, lorgean theatre a devenit un reper pentru cultura underground contemporană.

O călătorie neconvenţională cu autobuzul

 

Visul

Teatrele au intrat în vacanţă, dar reprezentaţiile continuă pe timpul verii în cafenele. Un spectacol de văzut este „Visul”, după William Shakespeare, la „Cafe Godot”.

In vara asta se joacă Shakespeare în teatrul underground.

Visul unei nopţi de vară prezintă aventurile a patru iubiţi din Atena şi ale unui grup de actori amatori într-o pădure luminată feeric de Lună şi relaţiile care se creează între personajele umane şi spiriduşii care locuiesc în pădure. Decupând în textul Marelui Will, regizorul Marius Gâlea concentrează acţiunea pe relaţiile dintre cele două perechi de îndrăgostiţi. Piesa lui Shakespeare cu cel mai puternic substrat erotic, Visul unei nopţi de vară trece de la cele mai curate sentimente de iubire, dispreţ şi ură, până la erotismul cel mai instinctual, cum e în relaţia dintre Titania şi Fundulea. Cei patru tineri, Hermia, Lysander, Demetrius şi Helena se regăsesc în pădure. Pentru Hermia şi Lysander, lucrurile par a fi clare. Se iubesc, dar sunt prigoniţi de tutori aşa că îşi găsesc aici un refugiu. Demetrius o iubeşte şi el pe Hermia, deci îi urmăreşte pe cei doi îndrăgostiţi. La rândul ei, Helena e îndrăgostită de Demetrius, care nu ştie cum să mai scape de ea. Desişul copacilor şi tenebrele nopţii vrăjesc şi înspăimântă deopotrivă, tulburând sentimentele tinerilor. Cine pe cine iubeşte? Regele Zânelor, Oberon, în spectacolul de la Godot o marionetă care întruchipează un bătrân cu accese de tuse, înţelege ce e în sufletul tinerilor şi vrea să-i clarifice. Însă spiriduşul Puck încurcă borcanele, prin vrăjile sale îndrăgostindu-i atât pe Lysander, cât şi pe Demetrius de Helena şi producând un adevărat talmeş-balmeş. Decorul e cât se poate de sugestiv. Un mănunchi de fâşii în care te tot încurci, ca într-un labirint interior. Încotro s-o iei?…

Intitulat simplu Visul, spectacolul îmbină actoria, mişcarea, dansul şi păpuşeria, delectând publicul cu o poveste plină de umor şi energie despre iubire, jocuri şi farse.

Creat special pentru Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru de la Barcelona, spectacolul s-a bucurat de un mare succes pe scene din Cairo, Pavia (Italia), Cluj şi Târgu Mureş.

După William Shakespeare Cu: Silvian Vâlcu, Alice Sălceanu, Alex Zob, Alexandra Fasolă Regia: Marius Gâlea Locaţie: „Cafe Godot”