DOSAR

Teia Sponte, mâna dreaptă a lui Becali

August 25th, 2008, com 2 comentarii

Lui Teia Sponte îi place să stea în umbră. A făcut din asta o profesie. Aşa că, în ultimii ani, Sponte a stat doar în umbra lui Gigi Becali. Născut la 27 septembrie 1959, în comuna Mihail Kogălniceanu din judeţul Tulcea, Teia Sponte este de origine aromână, adică din aceeaşi seminţie cu cei din clanul Becali. Cum aromânii sunt extrem de solidari, dispuşi oricând să se ajute unul pe altul, Teia Sponte a căpătat titlul de „om de casă“ al familiei Becali.

În aprilie 2007, Teia Sponte era membru în Consiliul de Administraţie al Clubului Steaua. Despre existenţa lui în cadrul Consiliului de Administraţie aveau habar, poate, doar ultra-microbiştii de la Steaua. La finele lui aprilie, acelaşi an, când în urma unei crize de personalitate mult mediatizate, Becali demite întreg Consiliul de Administraţie, numele lui Teia Sponte devine public. Următorul boom media, cu toate avantajele şi dezavantajele, Teia Sponte l-a marcat în contextul scandalului „valiza cu bani“, la finele campionatului de fotbal, în luna mai.

Afaceri după modelul vărului mai mare

Teia Sponte a reuşit în anul 2003 un tun imobiliar unde beneficiile imediate au fost evaluate la 70 milioane de euro. Planul operaţiunii Mogoşoaia s-a derulat după modelul unor afaceri de succes marca Becali. Prieten, rudă şi asociat la Clubul Steaua, Teia Sponte a primit, practic, în dar, dacă este să luăm în calcul valoarea investiţiei iniţiale, de la fostul ministru al Agriculturii, din guvernul Adrian Năstase, zeci de hectare de teren la limita de nord a Bucureştiului, la preţuri de 100 de ori mai mici decât cele oficiale de pe piaţă. Pentru cei amatori de detalii, facem precizarea că ministrul care a făcut dania era Ilie Sârbu, şef la Agricultură în guvernarea PSD. Sârbu a dispus, în aprilie 2004, ca 57 de hectare de teren să fie vândute către o firmă a lui Sponte, contra sumei de un euro pe metru pătrat. Preţul zonei, la mijlocul lui 2004, varia între 90 şi 100 de euro pe metru pătrat – spun ziarele de anunţuri. Diferenţa (conform pieţei din 2004), reprezintă 70 de milioane de euro!

Terenul de 57 de hectare fusese proprietatea Întreprinderii Agricole de Stat Mogoşoaia, devenită Agro Industriala SA Mogoşoaia, după privatizarea prin cumpărarea de acţiuni, din anul 2000. Majoritatea acţiunilor au ajuns în portofoliul lui Teia Sponte, care conducea şi Asociaţia Salariaţilor (formată din pensionari şi foşti angajaţi ai IAS Mogoşoaia). Înainte de acţiunea de privatizare, IAS Mogoşoaia redactase şi depusese la Ministerul Agriculturii documentaţia pentru obţinerea titlurilor de proprietate asupra terenurilor pe care le-a deţinut fostul IAS, dar altele decât cele agricole. În continuarea „operaţiunii Mogoşoaia“, în calitatea dobândită de acţionar majoritar, Teia Sponte a cerut restituirea mai multor terenuri, din intravilanul sectorului 1, în suprafaţă totală de 57 de hectare. Terenurile intravilane erau în proprietatea Administraţiei Domeniilor Statului (ADS), în subordinea Ministerului Agriculturii.

Cererea lui Teia Sponte a beneficiat de un statut special, în ministerul lui Ilie Sârbu, astfel că, în aprilie 2004, Ministerul Agriculturii emite pe numele societăţii Agro Industriala Mogoşoaia un certificat de atestare a dreptului de proprietate pentru trei suprafeţe de teren, care toate însumează 10 hectare. Suprafeţele cu pricina, care se află în zona de nord, locul cel mai râvnit al Bucureştiului, pentru dezvoltarea unor noi zone rezidenţiale, au fost evaluate la 2,6 euro metrul pătrat de evaluatori ai Ministerului Agriculturii. Suma rezultată – 26.000 de euro – a fost transformată în acţiuni la firma lui Sponte, respectiv Agro Industriala Mogoşoaia. În fapt, valoarea acţiunilor pe care Ministerul Agriculturii ar fi trebuit să le primească ar fi trebuit să fie de 40 de ori mai mare!

Următorul pas al „operaţiunii Mogoşoaia“ s-a consumat în ianuarie 2005, când Teia Sponte a cumpărat acţiunile primite de minister, cu puţin mai mult de nouă miliarde de lei vechi, valoarea minimă a terenurilor fiind la acel moment de 270 de miliarde de lei.

Lovitură de maestru

Adevărata lovitură, demnă de un maestru în jonglerii cu terenuri, Sponte a marcat-o în 16 noiembrie 2004. În acel moment mai erau exact două săptămâni până la alegerile generale, alegeri în urma cărora PSD şi Adrian Năstase au pierdut puterea. Ministerul Agriculturii (reprezentat de Petre Daea, care l-a înlocuit pe Ilie Sârbu, începând din 14 iulie 2004), împroprietăreşte firma controlată de Teia Sponte cu… 47 de hectare de pământ, după acelaşi mecanism, ca şi acela descris mai sus. Terenul primit a fost mult sub-evaluat – la mai puţin de un euro metrul pătrat, faţă de 100, până la 200 de euro, cât valora pe piaţa liberă. Teia Sponte nu-şi reproşează nimic, considerând afacerile respective doar o demonstraţie a abilităţilor lui de „comerciant“. În plus, se consideră îndreptăţit să tragă foloase de pe urma terenurilor din Mogoşoaia, pentru că, zice el, „a muncit o viaţă la IAS Mogoşoaia“. La începutul lui 2005, Teia Sponte promitea că terenul respectiv va deveni un mare, frumos şi necesar hipodrom pentru bucureşteni. Acum, la mijlocul lui 2008, terenul este o frumoasă zonă rezidenţială, în plină dezvoltare, unde metrul pătrat este echivalentul lui în aur!

Valiza cu 1,7 milioane

În noaptea de 7 spre 8 mai 2008, la finele campionatului trecut, când Steaua a sperat până în ultima clipă că va lua campionatul, Teia Sponte a fost reţinut de Departamentul Naţional Anticorupţie, din incinta restaurantului de lux Aroma, amplasat strategic la periferia Clujului, unde urmăreau partida U Cluj–CFR Cluj. Nu a fost o arestare în adevăratul sens al cuvântului, dar vreme de aproape cinci ore băieţii lui Becali, printre care şi Sponte, cu tot cu valiza lor cu 1,7 milioane de euro, pe care chiar Teia Sponte o ţinea în mână, au stat popriţi pe scaunele DNA din Cluj.

Oficial DNA Cluj a confirmat faptul că a reţinut, în noaptea de miercuri spre joi, după meciul U Cluj – CFR Cluj, cinci persoane din anturajul lui Gigi Becali care aveau asupra lor 1,7 milioane euro. Explicit, DNA a precizat că procurorii anticorupţie nu au reţinut oficial, cu emitere de mandat de reţinere, nici o persoană. Procurorii DNA au anunţat a doua zi dimineaţă, pe 9 mai, că au demarat o anchetă penală la Secţia de combatere a corupţiei – structura centrală, în cadrul căreia a fost începută urmărirea penală faţă de mai multe persoane, respectiv patru, pentru infracţiuni de corupţie. Lista este deschisă de Gigi Becali, acuzat de dare de mită, continuă cu partenerul său, Anton Doboş, acuzat de complicitate la luare de mită, la care se adaugă Teia Sponte şi Traian Bendorfean, cunoştinţă a lui Doboş, cercetaţi pentru complicitate la luare de mită. Senzaţional în scandalul „Valiza“ este faptul că ancheta procurorilor a fost demarată după un autodenunţ făcut la DNA Cluj, în seara meciului, exact la ora la care arbitul fluiera începutul partidei, de o persoană din cadrul Clubului Universitatea Cluj. Iar procurorii au aşteptat finalul meciului pentru a interveni.

Infracţiunea de dare de mită, respectiv complicitate la dare de mită nu s-a consumat efectiv, banii nefiind nici daţi, nici primiţi, totul rămânând în faza de negociere şi promisiune, fapt confirmat şi de procurorii DNA. Promisiunea s-ar fi materializat în momentul în care U Cluj ar fi câştigat!

Regim special la DNA

Împricinaţii au beneficiat de un regim special din partea magistraţilor. Cele cinci persoane „invitate“ la audieri, chiar în noaptea ultimului meci din campionatul trecut, au beneficiat de un tratament cu totul special din partea procurorilor. Respectivele persoane, printre care şi Teia Sponte, au fost lăsate să intre cu o maşină neagră, tip jeep, în curtea DNA – Serviciul Teritorial Cluj, deşi exista un indicator care interzicea accesul persoanelor străine în curtea Parchetului. Mai mult, în puterea nopţii de 8 spre 9 mai, pe la ora 2,30, cu scopul clar de a scăpa de armata de ziarişti, Teia Sponte şi cei care îl însoţeau au fost preluaţi cu maşinile personale, chiar din curtea Parchetului. Teia Sponte a fost efectiv ajutat, chiar de procurori, să scape de presă.

Diplomatul arestat

Dacă băieţii lui Becali au fost lăsaţi să plece, servieta cu bani a rămas arestată, şi aşa a rămas, până azi. Vorbim despre servieta cu cele 1,7 milioane de euro, despre care procurorii susţin că erau destinaţi premierii jucătorilor Universităţii Cluj, în cazul în care nu pierdeau în faţa grupării pregătite de Ioan Andone. Ulterior, Gigi Becali a încercat să tempereze lucrurile, şi a spus, recunoscând astfel că cele 1,7 milioane de euro existau efectiv în valiza de la Cluj, că apropiaţii săi aveau cu ei mai mult de un milion de euro, care, chipurile, ar fi fost destinaţi achiziţionării unui teren. „Nu au voie oamenii mei să cumpere terenuri în Cluj? Au furat cumva banii de a intervenit DNA? Nu aveau la ei un milion de euro, aveau mai mult. DNA să se bage numai când fură cineva, nu acum. Ce îi interesează pe ei ce fac eu sau oamenii mei cu banii? Poate am vrut să cumpăr bomboane! Nu mai pot de frica lor!“, a spus Becali într-o declaraţie preluată de toate canalele media. Becali a mai afirmat că oamenii săi ştiau că vor fi urmăriţi şi ştiau ce aveau de făcut în acest caz: „Când a plecat cu banii, Teia Sponte ştia ce trebuie să facă. S-a prevăzut totul pentru că eu sunt deştept, chiar prea deştept. Chiar dacă am vrut să se facă ceva, fapta nu s-a petrecut“, face Becali în sâc procurorilor.

Teia Sponte, în calitatea sa de om de încredere al lui Becali a încercat, prin toate mijloacele legale de care dispunea, recuperarea valizei cu bani. Astfel, asistat de avocatul său, a cerut Tribunalului Bucureşti anularea sechestrului pus de DNA , pe suma de 1,7 milioane de euro. Aici se cuvine menţionat că imediat după ce banii respectivi au fost ridicaţi de DNA Cluj, au fost depuşi la Banca Naţională, sucursala locală. Numai că aceştia au ţinut banii, în grijă, doar câteva zile, după care au afirmat că nu au, legal, posibilitatea de a depozita banii ridicaţi de DNA, şi au returnat banii procurorilor. Aceştia au fost nevoiţi să depună banii într-o bancă comercială, pe „numele“ DNA-ului Cluj.

La o ultimă înfăţişare pe marginea disputei privind valiza sechestrată, consumată în 22 iulie, instanţa a respins cererea avocaţilor lui Becali de a restitui banii. „Fac parte efectivă din probele DNA, deci până la soluţionarea cauzei, banii rămân în custodia Parchetului!“, susţin procurorii, iar decizia este fără cale de atac!

Gigi te bagă, Gigi te scoate – da’ plăteşti!

Două situaţii distincte, aparent fără nici o legătură una cu alta, povestesc despre viaţa pe care o duce Teia Sponte în preajma lui Becali, sau sub aripa lui – în funcţie de situaţie. După ce Gică Hagi a plecat de la Steaua, în urma unui mare şi spumos scandal între naşi şi fin(anţator), Becali a calmat brusc apele afirmând că Teia Sponte este cel care a propus şi care a insistat ca Hagi să antreneze Steaua. Teia a preluat instantaneu toată nemulţumirea suporterilor, iar Becali a scăpat, iar, cu faţa spălată.

În cazul „Valiza“, situaţia s-a repetat, dar în sens invers. Becali a pus pe masa Federaţiei Române de Fotbal şi ulterior la DNA un pre-contract, semnat cu vreo 20 de zile înaintea declanşării scandalului, din care rezultă că intenţiona să cumpere un teren în Cluj, suma fiind exact cea aflată în valiza lui Teia Sponte. Ba mai mult, chiar Victor Piţurcă a confirmat la FRF că a semnat ca martor respectivul pre-contract! Practic va fi o chestiune de timp până în momentul în care Sponte va fi scos de sub urmărire, proba lui Becali anulând demersurile DNA. Ca plată, Sponte trebuie să recupereze banii, şi să plătească din propriul buzunar avocaţii! Despre dobânda la banii blocaţi nu s-a pus încă problema.

foto Mediafax şi Rompres

Vicepreşedintelui Stelei i s-a dus vestea că e „umbra“ lui Gigi Becali

Teia Sponte pare să fie partenerul preferat al lui Becali, atunci când acesta are chef de o miuţă. Cel mai des astfel de „amicaluri“ se consumă pe stadionul Steaua. Cel puţin Teia Sponte preferă jocul unu la unu şi şuturile la poartă. Expert în flatarea neamurilor cu mai mult cheag decât el, Teia îl lasă mereu pe Gigi să-l bată. Gurile rele zic că este mai abil în a învârti balonul decât vărul Becali!


Taguri:

Comentarii

  1. You should check this out…

    […] Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated data, nevertheless really worth taking a look, whoa did one learn about Mid East has got more problerms as well […]……

  2. Links…

    […]Sites of interest we have a link to[…]……

Comenteaza