Temperaturile extreme dăunează grav sănătăţii
August 20th, 2012, Alice-Claudia Gherman Comenteaza TweetSchimbările climatice cu temperaturi nefireşti din ultimul timp afectează nu doar agricultura şi economia românească, ci şi sănătatea publică. Organismul nostru trebuie să se adapteze, altfel avem de suferit. Medicii ne oferă soluţii.
Afară căldura îşi face de cap. Sunt 35°C la umbră, iar la soare vreo 40° C. O altă zi cu valori termice ridicate în Bucureşti. În cabinetul dnei doctor Anca Păunescu sunt 27° C. Temperatura optimă pe care ar trebui să o avem în casele noastre sau la serviciu atunci când în exterior este foarte cald. Discutăm despre caniculă, dar şi despre schimbările climatice care au avut loc în ultimii ani în România, modificări ale climei cu efecte directe asupra sănătăţii umane. Pentru a înţelege când temperatura de afară devine nocivă pentru organism trebuie să ştim care este temperatura optimă ce asigură confortul termic pentru noi. „Temperatura exterioară cea mai potrivită pentru organismul uman se situează între 20º şi 25º, atunci corpul nostru funcţionează fără nici un efort suplimentar. Apoi până la +28°/+29° C eforturile sunt uşoare, după cum şi până la 0º eforturile sunt minime. Să zicem, chiar şi până la 30° efortul nu este prea mare, organismul dispune de mecanisme de adaptare. Ce trece, însă, de limita 0-30 de grade presupune încordare fizică de adaptare. Nu mai vorbesc despre efortul deosebit de a trece de la foarte cald la foarte rece într-un timp extrem de scurt. De aceea, primăvara şi toamna sunt anotimpurile tampon între perioadele extrem de calde şi extrem de reci ale anului. Sau erau, până de curând”, explică Anca Păunescu, medic specialist medicină generală, manager Centrul de Diagnostic Avansat Medicover. Şi continuă: „Acum nu trebuie să o luăm nici în tragic. Nu au dispărut chiar cu totul primăvara şi toamna, doar s-au mai scurtat. În plus, spuneam mai devreme că dispunem de un excelent mecanism de adaptare pe care trebuie să învăţăm să îl şi ajutăm. Ştim că organismul nostru are temperatura interioară de 36-37 de grade. Ca atare, el va încerca, în funcţie de condiţiile exterioare, să-şi regleze tot timpul temperatura.”
Cum ne ferim de dezechilibrele de temperatură? Medicul Anca Păunescu răspunde simplu: evitându-le! Sigur că nu pe toate, dar măcar pe cele care depind de noi. Dna Păunescu atrage atenţia asupra faptului că, din păcate, cel mai mare dezechilibru cald-rece, rece-cald se produce deocamdată nu în natură – chiar dacă s-au scurtat toamna şi primăvara, iar vara şi iarna au devenit extreme – ci în casele şi birourile românilor. „Încercăm să ne realizăm microclimate cu ajutorul aparatelor de aer condiţionat. Nimic rău. Dar, este important să avem în vedere că temperatura pe care ne-o creăm în interior să nu fie mult diferită de cea din exterior. Vara ar trebui să existe o diferenţă de doar cinci-şase grade faţă de exterior. Adesea în birouri sunt 18ºC şi afară sunt 39º C. Realizaţi că organismul mergând afară va depune un efort suplimentar de reglare pentru a se adapta de la 18º la 39º într-un timp extrem de scurt, câteva minute. Trecerea bruscă de la rece la cald şi, invers, de la cald la rece, slăbeşte mecanismul de adaptare al organismului. Eu recomand 27ºC în interior, cu ajutorul aerului condiţionat, atunci când afară e foarte cald şi 21-22º C în casă, dacă afară e foarte frig. Mai mult, este bine ca trecerea de la aer condiţionat la exterior să se facă printr-un hol cu temperatură intermediară, o aşa-numită zonă de tranziţie.
„Vara apare vasodilataţia la nivelul pielii, apare transpiraţia, prin care organismul încearcă să elimine surplusul de căldură. Iarna apare vasoconstricţia, prin care organismul tinde să-şi păstreze căldura în interior.“ – medic specialist Anca Păunescu
Când temperaturile sunt foarte ridicate, apar, chiar şi la omul sănătos, o serie de tulburări determinate de expunerea la temperaturi crescute, cum sunt: crampele musculare, epuizarea de căldură cu slăbiciune, somnolenţă, insolaţia care dă dureri de cap, greaţă, stare generală de rău, şocul termic când organismul nu-şi mai poate scădea temperatura şi se înfierbântă sau şocul hipopolemic când organismul are extremităţile reci, pierde cantitate mare de lichide prin transpiraţie. Totuşi, cei mai afectaţi de temperaturile extreme, atât vara cât şi iarna, vor fi întotdeauna cei cu tare medicale. „Efortul de acomodare la temperaturile ridicate va fi mai greu resimţit de acele organisme care suferă de boli cardiovasculare gen hipertensiune, boala cardiacă ischemică sau insuficienţă cardiacă, aceştia fiind extrem de sensibili la temperaturi foarte ridicate sau scăzute. Cei cu boli respiratorii, precum bronşita cronică, iarna suferă din cauza umidităţii şi a temperaturii scăzute, vara din cauza microparticulelor de praf şi a poluării din aer. Rinitele sunt agravate iarna, dar şi vara, din cauza diferenţelor de microclimat generate de aparatele de aer condiţionat. Suferinzii de boli digestive, mai ales cei cu ulcer şi intestin iritabil, vor avea probleme vara în mod special din cauza stresului termic şi a faptului că apar enterocolitele generate de alterarea alimentelor.
Bolnavii psihici, suferinzi de anxietate şi depresie, sunt influenţaţi de temperaturi atât iarna cât şi vara. Luminozitatea crescută a zilei pe perioade mai lungi de timp poate fi un element favorabil accentuării depresiei, schimbarea bruscă de temperatură influenţează negativ o stare de depresie sau anxietate. Nivelul de serotonină din creier e mai scăzut iarna când zilele sunt mohorâte, iar asta duce la depresie. În general efortul de adaptare la o stare sau alta îi dezechilibrează.
Pacienţilor cu boli cronice le recomand să ţină legătura cu medicul de familie sau medicul de specialitate pentru a se face adaptarea medicaţiei în funcţie de variaţiile de temperatură. De pildă, în hipotiroidie–hipertiroidie se recomandă reglarea dozei în funcţie de temperatură, vara se scade doza, iarna se mai creşte.”
nr. 8-9 / august-septembrie 2012 Tweet