- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Tequila, bautura produsa din fructele aztecilor

Fie că este vorba de cea despre care Antonio Banderas cântă într-o melodie, fie că este vorba de cea pe care am gustat-o într-un cocktail sau cea pe care am băut-o cu prietenii într-o seară, tequila are acel „ceva” care ne atrage mereu. Unii spun că are o isto­rie de 400 de ani, fiind prima băutură alcoolică produsă în America de Nord, însă în compoziţia sa actuală datează din secolul al XlX-lea. Cert este că din toate timpurile a atras băutorii din întreaga lume, iar în zilele noastre nu poate lipsi de la nici un party.

Considerată băutura zeilor de către indienii olmeci, tequila se obţine prin distilarea unei baze numită pulque, ce conţine predominant agave albastre. Procedeul de obţinere este strict contro­lat, tequila se poate produce numai în regiuni strict delimitate din Mexic.

Astăzi, există pe internet numeroase forumuri unde iubitorii de tequila sau cei care au gustat-o doar o dată pot vota în favoarea mai multor branduri, îşi poves­tesc experienţele sau pot posta reţete de cocktail-uri. Fanii adevăraţi ştiu că istoria sa începe din perioada pre-hispa- nică, atunci când băştinaşii puneau la fermentat suc de fructe de maguey, o varietate de agavă, şi obţineau un fel de bere numită pulque. Este foarte clar că istoria tequilei a fost influenţată de cea a dezvoltării Mexicului. Putem spune că ea a luat naştere aşa cum o ştim acum odată cu apariţia sistemului de pro­ducţie ce consta din butoaie încălzite cu abur într-o groapă săpată în pământ. în această industrie au existat şi încă există multe legături de familie şi multe lupte între acestea. Mulţi sunt foarte ataşaţi de produsul lor şi pentru care nu contează cheltuielile de producţie, dar alţii văd ceea ce fac doar ca pe un busi­ness.

Vinul de mezcal, bunicul tequilei, dacă putem spune aşa, a fost produs la câţiva zeci de ani după cucerirea Lumii Noi de către spanioli în 1521. Se bănuieşte că era vorba de anul 1535, dar nu se ştie sigur. Produsul a fost numit mescal, brandy, vin de agave, mescal tequila şi, abia după câteva sute de ani, o varietate a fost numită tequila după Tequila, un orăşel dintr-o vale din apropiere de Guadalajara, statul Jalisco, Mexic.

Un nume vechi, cunoscut in toată lumea

Numele tequila este un mister. Se crede că este un termen vechi aparţinând poporului Nahuatl care a trăit în acea zonă. Există mai multe traduceri ale acestui cuvânt: „locul unde creşte iarba sălbatică, locul de unde se culeg fructele” sau „locul unde se munceşte”. Conform istoricului Jose Maria Muria, tequila este un compus din doi termeni din limba Nahuatl: cuvântul tequitl care înseamnă muncă, serviciu, datorie şi cuvântul tlan care înseamnă loc. Conform altor surse, înţelesul este „pia­tra care taie” făcând referire la roca vul­canică de obsidian din acea zonă.

Maguey, celălalt nume al fructului de agave din care este făcută tequila, este un nume adus din Antile. In Codexul Florentin de la 1580 se vorbeşte despre agave ca fiind hrana aztecilor şi a localni­cilor. Acesta a avut un rol foarte important în viaţa oamenilor din acele locuri din cele mai vechi timpuri, însă, mai ales, din perioada cuceririi spaniole datorită fibrelor sale care au mai multe utilităţi.

Producţia incepe cu tăierea agavei albastre

Pentru obţinerea unei sticle de tequila este nevoie chiar de 20 de ani. Asta pentru că fructul din care este produsă nu este asemeni celor din care se produc băuturile spirtoase obişnuite. Aceasta este produsă din miezul plantei care se află la baza tulpinii şi care este numită agave tequilana weber azul, adică agave albastre şi reprezintă una dintre cele 136 de specii de agave care cresc în Mexic. Aceasta seamănă cu un fruct de ananas, iar la matu­ritate poate cântări chiar 45 de kilograme. Este o plantă ale cărei fructe pot fi culese abia după opt sau zece ani de la plantare. Producţia de tequila începe când cultivatorul taie de la rădăcină agave-ul şi apoi cele aproape 200 de frunze, această muncă fiind făcută de cele mai multe ori manual. Dintr-o astfel de „căpăţână” se produc cam trei litri de băutură. în timp ce preţul unui kilogram de agave este mai scăzut decât cel al zahărului, procesul de prelucrare al celui din­tâi este mai scump decât al trestiei de zahăr şi de aici şi combinaţia de mixed tequilas, însă trendul este de a se produce 100% din cea fără alte ingrediente.

Până acum 30 de ani tequila se fabrica doar în Jalisco, însă două familii din afara acestei provincii au luptat pentru schim­barea acelor prevederi legale. în prezent, doar două distilerii funcţionează în afara acestei zone: La Gonzalena unde se fabrică Chinaco şi Tequilera Corralejo.

Să curgă tequila!

în 2006, s-au produs 228.226.209 litri de tequila dintre care 34% a fost fabricata doar din agave. Olmeca Tequila este o marca premium, de înalta puritate şi calitate, dublu distilata în alambice de cupru şi aromata, realizata 100% în Mexic. Sticla pătrată cu motive olmece reflectă o tradiţie înde­lungată ce provine din stravechea cultura olmeca.

Gust tare, sec, dulceag, uşor fructat şi foarte consistent. Se bea sec în sAot-uri mici sau în modul mexican tradiţional – cu sare. Olmeca Tequila Blanco este neînvechita, dar are un gust sec, balansat cu nuanţe de piper, fructe şi plante aromatice, cu un finish uşor dulceag de agave. Olmeca Tequila Gold are o aromă plină, bogată şi capătă nuanţe de miere, ierburi aromatice şi este învechita în butoaie de stejar folosi­te anterior la bourbon. Un produs premium de excepţionala calitate şi puritate, Olmeca Tequila se regaseşte în peste 40 de ţari şi este lider în 14 dintre ele.

text Raluca Seinoiu