ambient light definition ambien 10mg battlefield 4 ambient occlusion on or off

tramadol drug makeup buy tramadol online difference entre tramadol et zamudol

qual a soma dos 3 angulos internos de um triangulo buy soma online soma advanced skin calgary

what does a 2mg xanax bar look like xanax 1mg xanax and remicade

valium oral suspension diazepam 5mg valium therapeutic class

combine tramadol and codeine tramadol 50mg get tramadol Fresno

will tramadol help a cough buy tramadol online citalopram hydrobromide and tramadol

soma gym horarios soma 350 mg soma de fração com numerador e denominador diferentes

société soma tunisie generic soma formula de soma de pg infinita

purchase valium Glendale buy valium online what over the counter drug is like valium

DOSAR

Toamna Patriarhilor – Raport despre starea naţiuni la moartea intâistatatorului

August 25th, 2007, com 2 comentarii

IPS Daniel asigură interimatul la scaunul patriarhal al Bisericii Ortodoxe Române. Multă lume ii vede chiar ca pe vitorul patriarh al României. Pe de altă parte, Le Monde atrăgea atenţia într-un articol că numirea noului patriarh ar putea diviza BOR in aripa novatoare şi aripa conservatoare. Care sunt şansele mitropolitului Moldovei de a accedela scaunul patriarhal şi cum va arăta BOR după numirea patriarhului României, iată, în continuare câteva predicţii.

Razvan Theodorescu, PSD

„Nu consider că ÎPS Daniel este ca şi instalat în fruntea BOR. Va exista o competiţie deschisă la scaunul patriarhal. Este pentru prima oară când vor exista alegeri libere, fără intervenţia puterii politice, asta după foarte mult timp când politicul intervenea în asemenea decizii. De la Miron Cristea încoace politicul a intervenit în sfera religioasă. La acest moment nici nu avem lideri politici puternici care să poată să se implice în asemenea chestiuni. După cum bine se ştie, BOR se află în topul preferinţelor populaţiei, practic asistăm la culmea puterii bisericii, iar jocurile se vor face în biserică, nu în afara ei, şi restul sunt simple speculaţii. E greu să spun cine va fi succesorul, există două tabere – conservatori şi novatori – dar indiferent cine va fi câştigător, nu cred că restul nu se vor supune. Da, există o cutumă în Biserică, potrivit căreia patriarhul se alege preferenţial din Moldova, în general s-a respectat cutuma, excepţie fiind cazul episcopului de Caransebeş, dar de la Nicodim încoace s-a respectat cutuma. Dacă se va respecta această cutumă, atunci Daniel e dinainte decis. Dar e greu să spunem că aşa va fi. Nu cred că aceia de la Le Monde au dreptate în ceea ce priveşte scindarea BOR, dacă e ales un patri­arh ori altul Biserica este suficient de diplomată ca să poată masca o ruptură. Va fi o scindare de generaţii, dar nu o ruptură pe faţă.”

Felix Tataru, GMP Advertising

„Nu cred că persoana care deţine locotenenţa patriarhală acum, îPS Daniel – mitropolitul Moldovei, va fi în mod obligatoriu succesorul Preafericitului Teoctist la scaunul patriarhal. Va exista un proces de succesiune, vor fi alegeri, iar acestea nu vor fi o simplă formalitate. Să nu uităm că intervine aici şi voia Sfântului Duh! Sigur, eu îl văd ca favorit pe IPS Daniel, însă, când vine vorba despre cele sfinte nu trebuie niciodată uitat Dumnezeu care intervine între oameni. Nu contează numai votul oamenilor, ci voia lui Dumnezeu. Alegerea noului patriarh al României e un proces ceva mai complex. Apropo! Omul care va fi în fruntea BOR va trebui susţinut şi de oameni, de popor, nu doar de cei care îl aleg în mod direct. Cât priveşte speculaţiile din Le Monde, cum că alegerea noului patriarh ar putea diviza BOR, în aripa conservatoare şi cea novatoare, cred că aceasta e o simplă judecată umană. Nu este adevărat ce spune Le Monde! Oricine va veni, va propune o viziune şi o echipă indiferent dacă unii vor fi sau nu de acord. BOR funcţionează pe principii democratice şi nu cred că numai pentru că vine un mitropolit sau un altul în scaunul patriarhal, ceilalţi se vor separa de Biserică.”

Radu Câmpeanu, PNL

„In ceea ce priveşte alegerea noului patriarh, cred că ea va avea loc în conformitate cu conştiinţa înalţilor prelaţi care participă la vot. Nu pot face eu predicţii asupra numelui viitorului patriarh. Cât priveşte ceea ce va urma, ei bine, aici va depinde totul, în mod indubitabil, de înţelepciunea şi cultura celui ales în fruntea BOR. Politicul nu se va amesteca şi nici nu e bine să se amestece în această chestiune. Nu cred că vom asista la o scindare a BOR.”

Taguri:

Comenteaza