LIFESTYLE

Topiţi zăpada cu un cocktail de iarnă!

December 1st, 2008, com Comenteaza

Dacă aţi simţit pe pielea dumneavoastră că iarna nu-i ca vara, când vine vorba de cocktail-uri lucrurile nu stau chiar aşa. Ele se pot bea şi iarna fie că vă aflaţi lângă soba unde trosnesc lemnele, fie într-un bar, la baza pârtiei. Şi nu vă gândiţi că ele sunt doar pe bază de vodcă, ci chiar şi pe bază de whisky sau gin. Vă doriţi ca acestea să arate bine, să aibă gust bun şi chiar… să vă încălzească. Barmanii din toată lumea ştiu asta şi fac tot posibilul să îndeplinească cerinţele clienţilor. Important este să fiţi mereu gata să încercaţi ceva nou şi să vă simţiţi bine.

Sunteţi în vacanţa de Crăciun în camera dumneavoastră din hotelul de gheaţă şi aveţi poftă de ceva apetisant? Vă puteţi gândi să comandaţi un cocktail „de iarnă“ pe care să vi-l aducă room service-ul. Acestea au multe în comun cu cele de vară, sunt servite calde şi sunt ornate cu beţişoare de scorţişoară. Şi încă un lucru care v-ar putea smulge un zâmbet: numele multora seamănă cu cele ale băuturilor pentru copii: hot cocoa, hot cider etc. Şi e bine de reţinut: sunt uşor de preparat! Asta e important când te gândeşti că ele pot fi servite după ce v-aţi terminat aventura pe schiuri, pe snowboard, pe sanie, pe patine sau după ce aţi lenevit câteva ore în aşternuturile calde.

Un site american de specialitate, www.cocktails.com, a întocmit chiar o listă cu cocktail-urile care trebuie servite în funcţie de destinaţia aleasă pentru vacanţa de iarnă. Aşadar, dacă mergeţi în Michigan este indicat să alegeţi: Mount Creek Coffee, Pumpkin Pie ori Winter Caribbean Heat. Apres Ski Madness, Ski Appache sau Coffee Nudge sunt câteva dintre cele care trebuie încercate odată ajunşi în New Mexico. Cea mai variată ofertă o găsiţi la baza pârtiilor din Colorado: Baby Doe Colada, Barn Burner, Dos Amigos Chicorita sau Hot Booties. Toate aceste nume v-au trezit apetitul pentru ceva bun de băut? Ei bine, aceeaşi pagină de internet vă arată pas cu pas cum să le preparaţi. Sigur, nu trebuie să vă luaţi vacanţă pentru asta, însă nu ar strica să vă bucuraţi de câteva momente de linişte.


Ingrediente şi istorie

Dacă ingredientul cocktail-urilor de vară este gheaţa, iarna aceasta dispare lăsând locul laptelui, cafelei sau lichiorurilor care le conţin. Cuburile îngheţate nu au fost dintotdeauna parte din reţete, ele şi-au „câştigat locul“ începând cu anul 1840 şi chiar şi atunci erau un lux, deoarece erau aduse din America de Nord. În zilele noastre, ele sunt un must have al răcoritoarelor atunci când soarele străluceşte pe cer.

În luna decembrie 2007, băuturile calde au reapărut în listele de meniuri ale barurilor londoneze. A fost o veste bună şi pentru fumătorii exilaţi pe terase care puteau astfel să se răsfeţe. Ediţia britanică a revistei Time Out a vorbit chiar despre un anumit stil al savurării acestor delicatese. În secolul al XVIII-lea, cocktail-urile erau făcute cu ouă şi frişcă. Foarte populare în tavernele de pe malurile Tamisei, acestea erau încălzite cu un fier încins în foc. O altă metodă pentru a le încălzi a fost să le pui în apropierea unei surse de căldură, ceea ce a făcut ca astăzi fiecare bar care se respectă să aibă un sistem propriu de a le încălzi, ceea ce le face să fie speciale.

Unul dintre cele mai vechi, mai cunoscute şi mai populare chiar şi în zilele noastre este mulled wine. Este uşor de preparat, însă există şi variante foarte sofisticate cum este cazul celei din Library bar din Londra care este făcut dintr-un vin italian de primă clasă. Veţi exclama O, mama mia! sau Oh, my God! atunci când îi veţi simţi cu adevărat gustul.

Vechi şi nou: vin fiert cu miere

Mereu nou, dar vechi de când lumea, de pe vremea bunicilor şi străbunicilor, cocktail-urile au desfătat papilele gustative ale multor, multor generaţii. Gentlemenii londonezi s-au bucurat să îl soarbă în multe seri de iarnă când malurile Tamisei erau albe de omăt. Ce preferau ei? Mulled Wine! O combinaţie pe bază de vin la care se adaugă tot felul de condimente, miere şi lămâie. Înainte nu existau condiţii optime pentru păstrarea vinului şi acesta se strica, însă dacă îl îndulceai putea fi băut. Astăzi a devenit aproape o băutură tradiţională în preajma Crăciunului. În ţările nordice este numit Glögg, iar în Germania, Glühwein. Conţine vin roşu cald, scorţişoară, vanilie, zahăr, felii de lămâie. În varianta scandinavă, se mai adaugă şi alune. Prima cană în care s-a servit Glühwein a fost atestată pe domeniul contelui german Johann al IV-lea de Katzenelnbogen în jurul anului 1420.

Noi, românii, avem propria versiune a acestui cocktail: vinul fiert. Se ia de preferinţă vin natural de butuc, se fierbe şi se adaugă piper. În Moldova izvarul, aşa cum este numit, conţine şi miere. Şi italienii din părţile de nord ale Cizmei se laudă cu o astfel de băutură. Îndepărtându-ne un pic de tradiţie, poate nu ar strica să prezentăm câteva dintre cele mai sofisticate reţete.


ABSOLUT VODKA SCARLET

1 parte Absolut vodka

Suc de merişor

Adăugaţi pe rând ingredientele într-un pahar long drink umplut cu gheaţă. Decoraţi cu o felie de lime şi cu mai multe paie.


MASQUERADE MARTIN

1 parte Absolut vodka

2 stropi de dry Vermouth

Amestecă ingredientele cu gheaţă într-un pahar de mix, strecoară apoi conţinutul într-un pahar de şampanie bine răcit. Decorează cu o măslină.


GIN FIZZ

50 ml Gin

8 g zahăr

Sucul de la ½ de lămâie

Se pun toate ingredientele în shaker. Se agită energic. Se toarnă conţinutul într-un pahar Collins plin cu gheaţă. Se completează cu apă minerală şi se ornează cu o felie de lămâie.


GIN SOUR

50 ml Beefeater Gin

25 ml suc proaspăt de lămâie

15 ml sirop dulce

2 picături de Angostura Bitters

Toate ingredientele se amestecă într-un pahar apoi se pun într-un pahar plin cu cuburi de gheaţă şi se ornează cu lămâie.


CHIVAS OLD FASHIONED

Ingrediente:

O măsură generoasă de Chivas Regal 12 ani

O picătură Angostura bitters

O lingură de zahăr

Apă carbogazoasă

Metodă de preparare şi servire:

Se amestecă zahărul cu o picătură de Angostura bitter şi puţină apă carbogazoasă. Continuă să amesteci şi în timp ce adaugi whisky-ul Chivas Regal 12 ani. Umple paharul cu gheaţă şi completează cu apă carbogazoasă. Se stropeşte amestecul cu puţină zeamă de coajă de portocală. Se ornează cu o felie de coajă de portocală.

Taguri:

Comenteaza