- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Turcia tuturor deliciilor

Parfum oriental, masaje, lumânări, saună, tratamente corporale, faciale şi distracţie cât cuprinde. Eşti în paradis! Stai la plajă în compania munţilor, savurezi bunătăţile turceşti şi ai parte de adrenalină.

Hotelurile din Antalya şi Bodrum sunt adevărate paradisuri, construite astfel încât să te răsfeţi fără să-ţi lipsească nimic. Grădini întinse cu flori colorate şi gazon simetric, pini de un verde crud şi palmieri înalţi împrejmuiesc piscinele vaste. Camerele îţi fac o primire pe cinste: au coşuri cu fructe, flori, vin sau şampanie. Te relaxezi la tenis, în centre de spa, discoteci sau chiar cu un film la cinema.

Încântătoarea staţiune Kemer, aflată în apropiere de Antalya, te întâmpină cu simfonia culorilor, cu albastrul strălucitor al Mării Mediterane, cu tonurile de verde ale pădurii de pini şi cu albul imaculat al caselor tradiţionale.

Exact în centru se află un port de agrement unde poţi servi o băutură rece şi discuta chestiuni marinăreşti. Dacă adori bronzul şi marea, există o mică plajă spre sud, blocată de cafenele şi un parc acvatic cu multe distracţii pentru copii. Iar pentru promenade la ceas târziu din noapte, paşii te vor purta spre nordul oraşului, unde vei găsi o plajă lungă cu faleză.

Dacă e vreme frumoasă (şi din aprilie până în octombrie tot este!), poţi închiria un iaht din portul Kemer şi vei porni în croaziera visurilor tale. Vei acosta în lagune cu apa limpede şi poţi face pluta în timp ce priveşti coastele munţilor Taurus. La întoarcere, ţi-ar prinde bine un masaj de relaxare. Terapeuţii, majoritatea din Orientul Îndepărtat, cunosc mai multe stiluri de masaj – indian, indonezian sau european, iar tu trebuie să ceri masaj Yin&Yang. E cel mai cool!

Yoruk Park este un bun prilej de a cunoaşte cultura nomadă a turcilor. Aici vei gusta bunătăţile turceşti şi te vei distra împreună cu actori costumaţi în nomazi. Veţi asista la prepararea ayran-ului, o băutură din iaurt, şi la demonstraţii de ţesătorie.

Moonlight, un alt parc de distracţii, deţine una dintre plajele nisipoase ale Kemerului, cotată Blue Flag. Plaja este foarte bună pentru practicarea sporturilor marine, de la jetskiing la windsurfing. Piscinele sunt atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. Cei mici se pot distra într-un miniclub unde există personal calificat care le oferă diverse programe şi activităţi, în timp ce părinţii se relaxează. Poţi merge la spectacole în amfiteatru şi la delfinariu la Moonlight Park Dolphinarium.

Bodrum este un fel de St. Tropez al Turciei pentru nopţile sale agitate, restaurantele sale exotice şi atmosfera generală de relaxare şi bună dispoziţie. Te întâmpină cu atmosfera sa boemă şi elitară pe coasta egeeană, pe o peninsulă în apropierea insulei Kos. De aici porneşti într-o călătorie de-a lungul coastei cariene, cu panorama sa de mitologie şi istorie, cu o arhitectură tipic mediteraneeană, cu plaje de nisip spectaculoase şi mici golfuri stâncoase. Vizitează Castelul Sf. Petru, simbolul monumental al unităţii Europei creştine împotriva puterii Imperiului Otoman, te va impresiona arhitectura medievală. Castelul a fost construit de către cavalerii ordinului Sf. Ioan şi adăposteşte în prezent muzeul de arheologie submarină, fiind unul dintre cele mai frumoase muzee din lume. Îl găseşti chiar în locul unde se întâlneşte Marea Egee cu Marea Mediterană. Şi dacă tot ai ajuns în zonă, petrece o seară în Halikarnas, o discotecă în aer liber, pe malul apei, cu vedere la castelul Sf. Petru, este cea mai renumită din Turcia. Aici vin cele mai frumoase femei din Turcia, cei mai eleganţi turişti şi miliardarii turci.

A doua zi, include pe lista de vizite Mausoleul din Halicarnas, una dintre cele şapte minuni ale lumii. La prânz vei avea parte de un festin culinar cu tandir kebab (miel copt la cuptor şi uns cu mirodenii şi iaurt) şi apoi preparate din peşte. La desert, gustă fructe proaspete sau pepene galben, baclava cu miere şi nucă, budincă, caise uscate în sirop, totul asezonat cu o cafea.

www.besttourism.ro

Bodrum este ideal pentru îndrăgostiţii de istorie, printre atracţiile sale se numără Castelul Sf. Petru care domină întinderea de apă şi veghează asupra portului străvechi. Aici au loc expoziţii speciale şi concerte.