- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Turism de divorţ

Noile norme ale Uniunii Europene permit cetăţenilor să divorţeze în oricare dintre statele membre. Drept urmare, a apărut şi un business adaptat situaţiei, respectiv „turismul de divorţ”. Între destinaţiile preferate, eterna şi fascinanta Românie.

Mihaela Găneţ, o ziaristă din București stabilită în Italia, de câţiva ani, mă ţine la curent cu ceea ce se mai întâmplă în Peninsulă, mai mult sau mai puţin în legătură cu patria ei natală, care, între noi fie vorba, nu-i prea dă motive de mândrie. Ultima „informare”, ca zic așa, m-a lăsat cu gura căscată: „Mulţi italieni vin să divorţeze în România, pentru că în Italia procedurile sunt foarte greoaie. Pentru a dizolva o căsnicie, sunt necesari cel puţin trei ani de trai separat. Costă și foarte mult, în jur de 6.000 de euro. Au apărut, deja, și niște firme care se ocupă cu asta, un fel de divorţ all-inclusive, în care intră bilete de avion, cazare, actele pentru rezidenţă și acţiunea de divorţ”.

Gian Ettore Gassani, președintele Academiei Italiene a Avocaţilor pe Probleme Matrimoniale, a declarat, pentru The New York Times, că, în ultimii cinci ani, cel puţin 8.000 de cupluri italiene au fost desfăcute în străinătate. Și că fenomenul este în creștere. Spania, Franţa, Marea Britanie și România sunt principalele ţări vizate de turismul de divorţ.

Firma Divorzio Comodo, adică divorţ ușor, preferă România din motive de preţuri și proceduri flexibile. Vii la București, semnezi actele de rezidenţă, depui cererea și, în câteva luni, ești ca nou, adică divorţat. După ce judecătorul din România pronunţă divorţul, sentinţa este trimisă la registrul public din Italia, unde este recunoscută oficial. Cam așa s-a întâmplat în cazul unui cuplu din Bologna, Gianni și Lucia, despre divorţul căruia a scris Corriere della Sera. Oamenii au venit la București pentru un divorţ all-inclusive și lucrurile au mers ca la carte: „A fost ușor, a fost suficient să pun o semnătură, să-i dau avocatului 1.500 de euro și să-i strâng mâna. Un divorţ clasic, la noi, ar fi fost prea lung, mai ales dacă vrei să-ţi refaci viaţa”, a declarat bărbatul.

Publicaţia online Edizioni Oggi susţine că, în ultimii doi ani, peste 80 de cupluri din Peninsulă au divorţat pe plaiuri mioritice: „În România, un divorţ costă între 1.500 și 2.000 de euro, în timp ce în Italia costurile sunt de trei ori mai mari și durează câţiva ani”.

Alin Popescu, Managing Partner Avocatnet.ro, ne-a spus că a auzit de această poveste, dar nu ştie prea multe amănunte. În schimb, ne-a confirmat că rezidenţii pot divorţa în România, în baza art.3 alin.1 din Regulamentul Consiliului Europei nr.