- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Turism: Vara se poartă Grecia

Creta e legendară şi bogată în plaje pe toate gusturile, iar în Rhodos îmbini istoria cu exotismul şi te plimbi pe străduţe înguste, pline de farmec. Kos este insula verde, numai bună de explorat cu bicicleta. Tu ce alegi vara aceasta?

Una dintre cele mai spaţioase insule greceşti, Creta, este mângâiată de soare din aprilie până în octombrie. O recunoşti după ospitalitatea locuitorilor, după coasta frumoasă, parcă neatinsă de timp, după plajele aglomerate şi munţii impunători. Se mândreşte cu ruine celebre, mânăstiri, bisericuţe presărate pe tot cuprinsul său. Totul e luminat, culorile sunt intense, iar seara, umbrele munţilor dau un ton de ocru întregii insule. Cel mai bine e să închiriezi o maşină şi vei descoperi golfuri pustii, satele de munte, oraşe pline de viaţă, situri culturale şi istorice. Drumul spre Knossos îţi va revela un loc extraordinar de frumos, chiar la 5 km sud-est de Heraklion. Vei remarca grandioasa, întortocheata şi evocatoarea aşezare minoică din Creta. În timp ce te plimbi printre ruinele a ceea ce a fost cândva un palat de patru etaje cu 1.000 de camere, gândul te va duce departe, la labirintul Minotaurului, evocat în legendele Olimpului. Pentru bronz, alege Plaja Bali din Satul Bali, aflat la poalele munţilor. Golfuleţe sunt răspândite prin sat şi oferă ape cristaline şi o atmosferă liniştită. Plaja Hersonissos este ideală pentru iubitorii distracţiei, aici sporturile nautice sunt la ele acasă.

Apa este foarte clară, mii de peşti, unii spectaculos coloraţi, se pot vedea cu ochelari de scafandru. Pentru seară, nimic nu e mai potrivit ca o plimbare pe faleza din port!

Insula Rhodos te întâmpină cu o atmosferă tipic englezească, oamenii sunt prietenoşi, iar dacă stai mai mult în compania lor te învaţă greceşte. Oraşul vechi Rhodos este o minune medievală. Străzile sale înguste sunt mărginite de magazine mici şi restaurante care te fac să te simţi ca şi cum ai fi undeva în Africa de Nord. Templul Afroditei, Palatul Cavalerilor, Biserica gotică şi Parcul Rodini oferă o perspectivă uşor boemă a unei lumi apuse.

În Lindos, străzile înguste te conduc către Acropole. Poţi ajunge aici cu măgăruşul, costă numai 5 euro plimbarea şi chiar merită. Pentru o relaxare inedită, alege Blue Lagoon – un bar exotic, din centrul oraşului Rhodos. Corabia veche de piraţi, în mărime naturală, palmierii, papagalii, cascadele, o piscină de care te poţi bucura pe timpul zilei, show-urile incendiare de la miezul nopţii şi cocktailurile fine fac deliciul turiştilor.

Cele 7 izvoare sunt situate la o distanţă de 19 mile sud-est de capitală. Locaţia este splendidă, cu o mulţime de pini şi un lac cu 7 izvoare, unde poţi vedea gâşte, raţe şi păuni. Aici poţi lua masa într-o tavernă cu o panoramă montană de vis. Valea Fluturilor este împânzită de sute de fluturi coloraţi şi înconjurată de dealuri, munţi şi pârâuri. Are un magazin de suveniruri de unde poţi cumpăra vederi cu fluturi.

Magice, însorite, paradisiace… sunt plajele din Kos. Magic Beach este o plajă, numai bună pentru relaxare şi deloc aglomerată. Destul de largă, cu nisip fin, plaja te va surprinde cu apele sale răcoroase care ascund roci impresionante. Dacă eşti o fire mai nonconformistă, merită să încerci Exotic Beach. Kos este insula grecească, bogată în locuri verzi cu plaje înşirate de-a lungul coastei care îţi dau întâlnire cu Marea Egee.

Insula îşi dezvăluie farmecul în sătucurile presărate printre pini pe Muntele Dikeos sau în pădurea Plaka, mereu liniştită, care îţi dă o stare de bine. Cel mai frumos apus e pe plaja Ag. Theologos în compania deliciilor greceşti alături de un pahar de Retsina (un vin alb sau rosé care se fabrică de 2.000 de ani) la restaurantul local. Oraşul Kos este ideal pentru o plimbare cu bicicleta, fiind cunoscut chiar sub numele de „Oraşul bicicletelor“. Cu bicicleta ajungi şi la Asklepieion – sanctuarul dedicat zeului medicinei şi locul unde Hipocrate a înfiinţat cea mai importantă instituţie medicală a Greciei antice. Portul în sine este o delectare vizuală pe timp de noapte încadrat mereu de castelul Cavalerilor Ioaniţi şi de luminile oraşului. Noaptea, luminile strălucitoare se reflectă în apele mării şi plimbarea e ca în filme.

www.besttourism.ro