Turnaţi gheaţă peste căldura verii!
July 1st, 2009, Raluca Spatareanu 2 comentarii TweetMai demult, un cunoscut interpret cânta Ice Ice baby şi melodia a făcut furori. Este bine să ştiţi ce efect extraordinar are gheaţa, ice în engleză, atunci când este folosită ca ingredient pentru cocktail-uri. Ingredientul lor principal: gheaţa. Am putea-o numi „acel ceva” care face ca băuturile de vară să fie mai bune şi mai gustoase. Asta este valabil chiar şi atunci când servim vodcă şi termometrul arată peste 30 de grade.
Vară, căldură, soare, răcoare, plăcere, satisfacţie! Sunt câteva cuvinte care îţi vin în minte când te gândeşti la cocktail-urile de vară. Unul dintre primele lucruri pe care le învaţă un începător într-ale meseriei de barman este răspunsul la întrebarea: care este cheia preparării unui cocktail bun pentru o petrecere? Ei bine, răspunsul este simplu: gheaţa. Niciodată nu este prea multă. Ea stă la baza a peste 85% din reţetele de cocktail-uri, iar folosirea ei în cantităţi cât mai mari este calea spre perfecţiune. Cea mai uşoară modalitate de a o obţine este prin umplerea unor pungi cu formă specială şi punerea acestora la frigider. În cazul în care vă gândiţi să daţi o petrecere, veţi avea nevoie de o cantitate destul de mare şi trebuie să aveţi în vedere că pentru a fi o gazdă perfectă este bine să o aveţi deja înainte de sosirea oaspeţilor. E neplăcut să constataţi că nu mai aveţi şi să îi privaţi pe musafiri de plăcerea de a savura ce au în pahar chiar şi pentru scurt timp.
Savoir-vivre în caz că sunteţi gazdă
Este foarte important felul în care „arată” o mâncare şi acest lucru este valabil şi pentru băuturi. Prin urmare, contează fiecare detaliu: forma paharului, dacă este din sticlă mată sau nu, ornamentele şi… mai ales cu ce este umplut. Aici este vorba de un quelque chose care transformă licoarea în ceva muuuult mai bun, ca şi cum ar fi vorba de atingerea unei baghete de cristal magice. Nu suntem departe de adevăr, nu ne-a luat valul şi am ajuns în poveste, cam aşa stau lucrurile. Les connaisseurs ştiu despre ce e vorba. Este de ajuns să puneţi câteva cuburi de gheaţă şi ceea ce urmează să beţi va fi cu totul altfel, mult mai pe gustul dumneavoastră, dacă pot spune aşa. Evitaţi cu orice preţ amestecarea apei provenite din gheaţă cu băutura şi pentru asta puteţi să băgaţi paharele la frigider ca să fie şi ele reci şi topirea să se producă mai greu. Dacă folosiţi un shaker, atunci umpleţi-l cu acest ingredient minune înainte de a le pune pe celelalte, veţi şti că aţi terminat de preparat cocktail-ul atunci când pereţii shaker-ului sunt „transpiraţi“.
În urmă cu trei ani New York Times a scris că plantele care intră în componenţa cocktail-urilor au devenit şi ele foarte importante. Un loc aparte este ocupat de mentă, însă mai nou se foloseşte busuioc, tarhon, lavandă şi, chiar, isop. Însă, deşi ingredientele folosite sunt din ce în ce mai diverse, cel care face şi obiectul acestui articol îşi păstrează poziţia privilegiată.
Ce şi în ce pahar serviţi
Paharul de şampanie este cel mai elegant. De obicei este folosit pentru băuturi acidulate, dar puteţi bea din el şi Absolut 50/50, dar şi Absolut Ruby Red Celebration. Este bine să aveţi în casă aşa ceva, just in case. Cel înalt este cel mai des folosit în zilele noastre, în special pentru a consuma ceva „obişnuit” cum ar fi Vodka Tonic sau Absolut Ruby Seabreeze. Cel mic este considerat de mulţi ca demodat şi „special pentru whisky“. Totuşi, utilizaţi-l când vreţi ceva tare, ce poate fi combinat cu gheaţă şi puteţi uşor ajunge la Absolut Vodka Gimlet.
Paharul special de cocktail are un picior înalt tocmai pentru a menţine băutura rece şi a nu o expune mâinilor calde. Puteţi savura din el Absolut Cosmopolitan şi Vodka Martini. Până aici aţi văzut importanţa recipientului din care serviţi aşa că veţi şti ce aveţi de făcut şi atunci când ţineţi în mână unul din care de obicei se bea vin. De obicei sunt bune când vine vorba de băuturi foarte reci cum este, de exemplu, Absolut Hot Sweet and Spicy sau Frozen Margarita.
Secretele barmanilor
• Sucul de fructe proaspăt este întotdeauna preferabil unuia gata făcut. Aşa că este cel mai bine să cumpăraţi un aparat sau o ustensilă de stors fructe.
• Frecaţi în palme o lămâie înainte de a o băga în storcătorul de fructe pentru a obţine mai mult suc.
• Pentru a prepara sirop fierbeţi o cantitate egală de apă şi de zahăr, lăsaţi să se răcească şi puneţi la frigider ca să aveţi mereu la îndemână.
• Pentru a obţine mai mult suc dintr-un fruct, e bine să îl băgaţi în apă cal?dă pentru scurt timp înainte de stoarcere.
• Când vă apucaţi să preparaţi un cocktail, e bine să aveţi în preajmă câteva frunze de mentă. Sunt bune nu doar pentru a da o aromă aparte, dar şi pentru decor.
nr. 7 / iulie 2009 Tweet