- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Un gin londonez, cu esenta romaneasca

** LONDON 1

Astăzi, când spui gin, te gândeşti imediat la un cocktail servit într-un pahar cu picior înalt, decorat cu o măslină sau cu o feliuţă de lămâie. Puţini ştiu că numele BeefeaterGin a fost inspirat de paznicii de la Turnul Londrei, că reţeta sa a rămas neschimbată din secolul al XlX-lea şi că ingredientele folosite provin din mai multe ţări, chiar şi din România.

Beefeater Gin rămâne şi astăzi singurul gin cu adevărat londonez. Prima distilerie a lui James Burrough datează din 1820 fiind situată în Chelsea, Londra. Iată că de această dată nu se vorbeşte de echipa de fotbal Chelsea, ci de extraordinarul gin produs acolo! O lungă şi bogată tradiţie constituie şi azi îndrumarul în obţinerea acestui faimos gin care avea să ducă la conturarea unei categorii întregi de standarde şi precepte de manufacturare, numite azi London Gin.

Plantele folosite la obţinerea celebrei băuturi provin din toate colţurile lumii, inclusiv din România, de unde este adus coriandrul. Cele câteva zeci de ingrediente sunt prelucrate manual în spiritul tradiţiei, macerate şi, urmând un proces de riguroasă selecţie şi testare, sunt folosite pentru infuzie în cel mai pur distilat de alcool.

Temnicerii de la Turnul Londrei au dat numele băuturii

Totul a pornit de la faptul că antreprenorul James Burrough nu era destul de mulţumit de procesul de distilare şi a dorit să experimenteze blending-ul. A descoperit că prin amestecarea mai multor plante şi esenţe în timpul procesului de distilare, putea crea ginul perfect. Căutând un nume pentru creaţia sa, a fost inspirat de soldaţii temniceri, numiţi Beefeaters, care păzeau Turnul Londrei de mai bine de 700 de ani.

Burrough a creat această asociere strânsă între acest brand şi Londra, care se menţine şi astăzi.

Prima distilerie a fost aşezată aproape de malul Tamisei, în Chelsea, Londra. Pe măsură ce produsele de aici au devenit tot mai populare şi au înregistrat un succes pe piaţă, a fost nevoie de o mărire a capacităţii de producţie şi de un spaţiu mai mare găsit în Kennington. Chiar şi astăzi, fiecare sticlă de Beefeater vândută oriunde în lume este realizată la Kennington. Calitatea acestei mărci este recunoscută pe toate meridianele, după ce la începutul secolului al XX-lea reputaţia sa a început să se răspândească în America, Australia şi Africa de Sud.

Coriandru din România, portocale de la Sevilla si ienupăr din Serbia

Doar cele mai bune ingrediente sunt folosite pentru această băutură. Plantele, selecţionate cu grijă sunt puse în alcool, iar ceea ce rezultă este un gin cu o aromă intensă. Specialiştii verifică înainte mai multe mostre de plante pentru a se asigura că acestea corespund standardelor astfel încât gustul băuturii să rămână acelaşi. De pildă, sunt distilate 150 de loturi diferite de ienupăr înainte de a fi ales cel care se potriveşte cel mai bine. Chiar şi alcoolul folosit este selectat cu cea mai mare grijă. Aşa lucra James Burrough, care testa puritatea alcoolului încă din 1860, iar principiile lui sunt respectate şi în ziua de azi. Ierburile din reţetă provin din mai multe ţări. Cel mai bun ienupăr este adus din Italia, Serbia sau Macedonia. întotdeauna este cules cu mâna şi folosit abia după ce a stat doi ani în depozitele companiei pentru a avea calitatea şi consistenţa necesare. Seminţele de coriandru provin din România, Rusia sau Bulgaria, iar din Spania sunt importate lămâile. Portocalele de Sevilla sunt curăţate de mână şi aduse la Londra şi tot drumul capitalei engleze este luat şi de rădăcinile şi seminţele de anghelică provenite din Flandra. James Burrough a început să folosească portocale în 1870, a fost văzut des plimbându-se prin Covent Garden în căutarea portocalelor de Sevilla pentru preţioasa sa licoare. Toate acestea sunt culese de mână şi doar cele mai bune, „crema”, sunt folosite pentru producţie.

Un gin bun Înseamnă echilibru, nu exces”

Blending-ul acestora, adevărate trufandale, este atent supravegheat de Desmond Payne, master distiller de 11 ani, care are grijă de calitate şi de aromă. „Un gin bun înseamnă echilibru, nu exces”, spune el referindu-se la cantitatea de ingrediente folosite. Ţelul principal al lui Desmond este un perfect blend, crucial pentru Beefeater, tocmai de aceea reţeta este un secret. S-ar putea face chiar o paralelă între felul în care este păzit Turnul Londrei de către gardieni şi maniera în care este ]inut acest secret. |n prezent, doar şase oameni din întreaga lume ştiu exact cum se desfăşoară procesul de produc]ie şi din ce este făcut ginul. Aceste informa]ii extrem de pre]ioase au fost transmise din genera]ie în genera]ie doar oamenilor de încredere, loiali şi suficient de pricepu]i pentru a păstra autenticitatea lui Beefeater Gin. Mai trebuie spus şi că re]eta a rămas neschimbată încă din secolul al XlX-lea, asta pentru a în]elege că avem de-a face cu o băutură creată acum două secole, dar încă la modă. Cel mai des este folosită în zilele noastre în cocktail-uri în asociere cu Martini.

Povestea ginului

Primul gin a fost creat în secolul al XV-lea când producători din Olanda, Belgia şi Luxemburg au decis să experimenteze producerea alcoolului din cereale. Ei au observat că adăugând ienupăr la ingredi­entele de bază pot ob]ine un alt alcool, numit genever după fran]uzescul genievre. Solda]ii englezi au descoperit genever-ul într-una dintre expedi]iile lor şi i-au pres­curtat numele în gin. Legenda ginului a început să se răspândească atunci când regele William al-III-lea al Olandei a câştigat coroana Angliei în 1689. A fost momentul introducerii alcoolului cu această aromă pe întreg teritoriul englez. Băutura era servită la palat, aflându-se la loc de cinste, numindu-se the pouring spirit. Monarhul a ridicat-o chiar la acelaşi rang ca şi cognacul şi vinul provenite din Fran]a. In secolul al XVIII-lea, ginul nu a prea fost cunoscut. Totuşi, guvernul englez a fost nevoit să treacă prin Parlament o lege numită The TipplingAct, prin care producătorii erau obliga]i să îmbunătă]ească radical calitatea băuturii şi, de asemenea, erau interzise instalaţiile de distilare improvizate din casele oamenilor. Această măsură a dus la o competiţie mai mare între distileriile existente şi a dat naştere unui produs cu aromă plăcută şi apreciată de toată lumea.