- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Un logo horror

S-a discutat şi se va mai discuta despre acel logo buclucaş, lansat la Expoziţia Mondială de la Shanghai, pentru a-i îndemna pe turiştii străini să descopere „Grădina Carpaţilor“ care e România. Dar, poate, problema e alta.

Duminică, 8 august, înainte de orele prânzului, mă îndreptam spre Pârâul Rece, venind de la Râșnov. Căldură deja sufocantă, chiar dacă pădurile nu erau departe. Șoseaua, pe alocuri peticită, nu îngăduia o viteză prea mare. Și, la un moment dat, mașina în care mă aflam cu mai mulți colegi a ajuns în urma altei mașini. Până aici, nimic neobișnuit. Dintr-odată, însă, ne-am pomenit într-un coșmar, într-un film horror. Fiindcă de bara din spate a autoturismului pe care îl ajunsesem era legat cu o funie un cal. Murgul se căznea să se țină după vehiculul care înainta cu vreo douăzeci de kilometri la oră. Nu mai avea nimic din splendoarea pe care o admirăm la una dintre cele mai frumoase creaturi de pe Pământ. Cu ochii ieșiți din orbite de spaimă, cu gâtul întins, numai spume, de-abia se putea ține pe picioarele care i se mișcau dezordonat. Copitele îi alunecau pe asfalt, mușchii i se încordau nefiresc, în orice clipă fiind amenințat să se răstoarne și să devină o masă însângerată de carne. Își smucea capul într-o parte și-n alta, încercând inutil să se elibereze, iar efortul acesta îi consuma și mai mult energia, și-i provoca și mai multă suferință. Priveam la o făptură jalnică, supusă unei pedepse cumplite, de neîn­țeles, sub un soare care strălucea indiferent.

Am fost atât de uluiți de scena neverosimilă, atât de revoltați, încât nici unul dintre noi n-a mai băgat de seamă ce marcă de mașină conducea dementul de la volan, și nici numărul ei de înmatriculare. Mai ales că s-a și oprit brusc în dreptul unei pajiști, iar noi am trecut mai departe, comentând, în continuare, cu indignare.

Și multă vreme ne-am întrebat ce-ar fi zis francezii, nemții și, mă rog, chinezii, îmbiați să ne viziteze țara, dacă ar fi văzut tabloul respectiv. În „Grădina Carpaților“, animalele sunt duse la păscut târâte în urma mașinilor! Pentru ei, imaginea unui autoturism care trage după el un cal înnebunit de durere și groază, ar fi înlocuit orice logo lansat cu tam-tam în cea mai simandicoasă ambianță. Merită, oare, să vii în vizită la un popor capabil de astfel de acte de barbarie?