Un om de un secol
November 3rd, 2011, Liliana Petrus Comenteaza TweetNea Ion e de-o seamă cu „Flacăra”. S-au şi întâlnit, cumva, mai în tinereţe. Când avea abonament la toate ziarele şi revistele vremii. Acum, cu 100 de ani în spinare, nu mai citeşte nimic. Şi vorbeşte din ce în ce mai puţin. De-abia se mai mişcă prin curte, sprijinit în cârje. Se vede, de la o poştă, că a obosit. „Adevărul e că m-am plictisit de atâta viaţă“, îmi şopteşte, zâmbind, oarecum vinovat.
Şi-atunci realizez că 100 de ani, pentru nea Ion, nu-s o bucurie. Şi că oamenii îmbătrânesc altfel decât revistele. Mai dureros şi mai cu povară. Şi definitiv!
O revistă de 100 de ani a văzut cam multe. Războaie, regi, președinţi, colectivizări, revoluţii. Un om de 100 de ani, de asemenea. Doar că felia lui de realitate e ceva mai îngustă. Dar, după cum vom vedea, de-a dreptul spectaculoasă.
Plecăm, așadar, spre Curtea de Argeș. Apoi, mai pe dealuri, până în localitatea Brăduleţ. Întrebăm, la Primărie, pe unde stă plutonierul major în rezervă Ion Lungescu. Ne conduce chiar viceprimarul, că e treabă serioasă, moșul e vedeta comunei. Tocmai l-au sărbătorit, la biserică, trei popi au slujit pentru dânsul. Și au venit oameni mari, de la București, cum ar fi ministrul de Externe Teodor Baconschi și fostul președinte Emil Constantinescu. Apoi, să vedeţi, pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeș l-au plimbat cu mașina, că e de-al lor. I-au făcut și tortul de 100 de ani, l-au învelit cu fular tricolor. Roșu, galben și albastru, gros, din lână, să-i ţină de cald, la iarnă. Și a mai primit decoraţia „Patrie, onoare și jertfă”. Pentru că viaţa lui a fost și în ajutorul ţării. La sfârșitul ceremoniei, cel mai bătrân pompier din România a fost salutat cu onoruri militare. Măi, să fie, bănuiam eu că nimeni nu trăiește 100 de ani degeaba!
Pe o uliţă desfundată, la numărul 236, câinii latră a oameni străini. După niște cuţu- cuţu, cu intonaţie adecvată, ne împrietenim în exces. Vezi de mai scapă de gudureala lor! Printre stive de lemne, bostani, vase cu nuci, struguri și fasole boabe, puse la uscat. Curte de oameni gospodari, ce s-o mai lungim! Pe un scaun din lemn, ros de vreme, sprijinit de treptele casei, stă chiar omul nostru de 100 de ani. Proptit în cârje. Ne privește fără nici o reacţie, ca și când am face parte din peisaj. Sigur că dăm bineţe, spunem ce-i cu noi, îi punem revista în braţe. O mângâie ca pe-o jucărie de pluș. Zâmbește. Se uită, sfredelitor, drept în ochii mei. Doar că nu zice nimic. Și eu vorbesc, în continuare, ca o moară stricată. De undeva, din grădină, apare un alt personaj. Tot bătrân, tot în cârje: „Nu așa vă înţelegeţi, doamnă, că tocmai i s-a stricat aparatul de urechi. Nu aude mai nimic!” Nicolae Muraru, „ginerele moșului”, după cum se prezintă, are și el peste 80 de ani: „Și parcă eu îs mai rablagit, nu mă mai ajută picioarele, am ligamentele roase, îmi freacă os pe os. Doar nevasta mea e mai aprigă între noi, cred că e cu treburi, prin sat. Au înfiat-o în casa asta, că ei n-au avut copii. Și moșului i-au fost dragi, acum are două nepoate și doi strănepoţi, să vedeţi ce bucurie e pe capul lui, când vin de la Argeș…” Bine, bine, dar cum ne înţelegem cu nea Ion? „Păi, uite-așa, ţipăm unii la alţii, cât om putea!” Și am strigat de cred că m-au auzit și morţii! Cu folos, aș putea să zic. În sensul că, în cele din urmă, am aflat ce-i rămâne unui om după un secol de viaţă. Ce gânduri, ce amintiri, bucurii, dureri. Șugubăţ cum este, Ion Lungescu începe de la… concluzie. Și în versuri: „Fosta-i lele cât ai fost și acuma-i lucru prost!”
Apoi, pe măsură ce mergem în urmă, mult în urmă, spre 1911, anul în care s-a născut, lucrurile devin mai bune. Mai cu un anume rost. În 20 martie 1933 a fost încorporat la Grupul de Pompieri Pitești. De la înălţimea tinereţii de atunci, a încercat chiar și stofa de erou. Și i-a cam ieșit! A fost binefăcătorul orașului Câmpulung, în timpul incendiului din 1934, în care au ars peste 40 de case. A salvat, din flăcări, oameni și bunuri. Cu un preţ cam mare, ce-i drept: două săptămâni de spitalizare, cu arsuri și intoxicaţie cu fum. A fost decorat cu medalia
„Bărbăţie și credinţă clasa a II-a”, în baza Înaltului Decret 2905/1934. Adică el a fost decorat de Regele Mihai, nu de fitecine, să fim bine înţeleși! Sigur că a luptat și în al Doilea Război Mondial: „Am fost pe câmpia Brăilei, n-aveam nici zi, nici noapte, era foc peste tot. Bombardamente, nemţi, se făceau cratere cât casa. Acolo mi-au lovit partea dreaptă, ochiul și urechea mi-au rămas cu hibă, pe veci. Ei, și-am mai avut necazuri, destule, când am mâncat bătaie de la legionari, la prima votare. M-au pus la supraveghere, să fac cruce pe spate la toţi care nu votează cu ei. Și cum n-am făcut, mi-am luat-o! Și în comunism a fost viaţă grea, aveam două hectare de pământ și îmi cereau dări la stat peste puterile mele. Primarul, ca să se pună bine la judeţ, mă obliga să dau miel, taur, porc, păsări, cereale, cam tot ce aveam. Și acum e sărăcie, pensie mică, vreo
400 de lei, cu aia de veteran cu tot. Dar, pentru mine, ce-a fost mult a trecut, mai e doar puţin!”
Oare într-o sută de ani se adună și multe bucurii? Oho, cu carul: „Nouă fraţi am avut, doar că eu am rămas ultimul. Casa pe care o vedeţi, făcută de la zero, cu soţia. Via, fâneaţa, animalele. Grajdurile în care mi-a intrat ursul, de două ori. Familia și iar familia, cam asta rămâne sfânt. Femeia mea a plecat dincolo de 17 ani, de atunci m-am împăcat și cu Dumnezeu. Am început să merg la biserică, să-i aprind lumânări. Dar acum nu mai pot, decât când oi merge definitiv”.
Întreb de unde se trage longevitatea, care-i secretul. Că, de, nu-i de ici, de colo, să trăiești peste un veac. „Poate că-i prea mult”, zice nea Ion. „La anii mei, credeţi-mă, nu prea ai ce să faci. Trăitul ăsta are și el un rost, cât ești în putere. Acum e, așa, un fel de așteptare. Nici nu mai știi dacă ești în viaţa asta sau în aia de apoi!”
Nicolae Muraru încearcă să-și îmbuneze socrul: „Hai, că nu-i chiar așa de rău, uite ce toamnă frumoasă!” Apoi, către noi: „Se cam plictisește, săracul! Dar viaţa lungă i se trage, cred, de la felul lui liniștit de a fi. Nu s-a certat cu nimeni, a fost împăciuitor și în familie, nu s-a agitat fără rost, cum e acum, cu stresurile. El are program de somn, de masă, mănâncă doar gătit, nu prostii de astea cumpărate. Bea foarte mult lapte, mai și câte o tărie, dar nu când ia medicamente. Stă pe-afară toată ziua, nu-i place în casă. Ograda asta e lumea lui, n-a fost în plecări, concedii, aici a trăit toată viaţa. Nici la spital nu s-a dus, până la 90 de ani, când l-au operat de hernie. Mie mi se pare un om calm și la locul lui, ăsta e secretul! Îl cunosc de peste 50 de ani și n-am avut vorbe grele. Doar că acum ţipăm unul la altul, din motive de surzeală. Eu am încercat și prin semne, dar se dă că n-ar pricepe, face pe nebunul!”
Plutonierul major în rezervă Ion Lungescu răsfoiește Flacăra. Și el și revista au 100 de ani. Mâinile aduc a pământiu, paginile strălucesc în culorile vieţii. Nu știu de ce, nea Ion ne mulţumește că am venit. Insistent, de câteva ori. Apoi se chinuie, din cauza tremuratului, să-mi sărute mâna. Îl îmbrăţișez, cu cârje cu tot, ca și cum m-aș ruga. Dă, Doamne, și omului „trup” de revistă! Să-și poată schimba coperta sau layout-ul ori de câte ori are chef. Și să poată întineri când poftește. Chiar și la 100 de ani!
text Liliana Petruş, foto Octavian Tibăr, şi arhiva Ion Lungescu
nr. 11 / noiembrie 2011 Tweet