Unde ne teleportăm?
July 15th, 2012, Dana Isabelle Zarojanu Comenteaza TweetDicţionarele nu par să ia treaba în serios. „DEX Online“ menţionează doar două înţelesuri ale verbului a (se) teleporta, unul figurativ şi rar folosit – „a se deplasa foarte repede; a apărea pe neaşteptate”, celălalt argotic – „a transfera un funcţionar de stat, pe căi oculte, dintr-o slujbă într-alta”.
The Free Dictionary vorbeşte sec despre „transportul prin dematerializare într-un punct şi rematerializare în altul” şi despre „a mişca prin telekinezie”, ceea ce e şi restrictiv, şi discutabil. Dicţionarul de fizică Babylon ne trimite şi el în paranormal: „a transporta o persoană sau obiect prin psihokinezie”. Nu am găsit nimic despre teleportare nici în ediţia românească a Enciclopediei Britannica, nici în varianta ei online, nici în Larousse! Abia în Webster’s NewWorld Dictionary am dat de câteva cuvinte: „Transportarea teoretică a materiei prin spaţiu prin convertirea ei în energie şi apoi reconvertirea la destinaţie”.
Wikipedia, în schimb, e mult mai explicită, definind fenomenul drept un proces de deplasare a unui obiect dintr-un loc în altul, mai mult sau mai puţin instantaneu, fără ca obiectul să parcurgă spaţiul dintre cele două poziţii”, cu precizarea extrem de interesantă:
„Teoretic au fost inventate mai multe metode de teleportare (teleportare cu găuri în spaţiu-timp, gaură de vierme), dar experimental au fost confirmate numai teleportarea cuantică și psihică”. De reţinut cuvintele „confirmate” şi „psihică”…
Şi totuşi, teleportarea e funcţională de ceva vreme!
În 2002, patru cercetători australieni au obţinut teleportarea cuantică a unei raze laser. Un foton a fost scanat și proprietăţile sale cuantice au fost copiate pe un foton de schimb. Apoi, fotonul iniţial a fost recreat în alt loc, dovedind astfel teoria lui Einstein legată de „straniile acţiuni la distanţă”.
În 2004, fizicienii de la Universitatea Innsbruck și de la Institutul Naţional de Standarde și Tehnologii au reuşit, independent unii de alţii, să teleporteze ioni de calciu și beriliu.
Cel mai cunoscut caz – niciodată convingător explicat – este „Experimentul Philadelphia“, când o întreagă navă de război, distrugătorul „USS Eldridge“, cu tot cu echipaj, a dispărut brusc din apele oraşului Philadelphia pentru a apărea în Norfolk, la 600 km! Dar numai pentru foarte scurt timp, căci după aceea a reapărut la „bază”! O parte dintre marinari se evaporaseră (poate chiar la propriu!) fără urmă, alţii muriseră prin combustie spontană (!), restul erau năuci şi sufereau fizic cumplit – ceea ce ar „rima” cu ideea unei teleportări insuficient puse la punct, deşi se pare că scopul iniţial al experimentului era „doar“ invizibilitatea. Unii martori au declarat că l-au văzut în zonă pe Albert Einstein, iar cu un an înainte pe Nikolai Tesla…
În 2006, o echipă de la Institutul Niels Bohr din cadrul Universităţii din Copenhaga a teleportat un obiect atomic microscopic conţinând miliarde de atomi la distanţa de jumătate de metru. Experimentele anterioare atingeau distanţe de ordinul milimetrilor.
În 2007, un grup de cercetători australieni a făcut să dispară o rază de 5.000 de particule dintr-un loc și să apară în altul.
În 2010, s-a trecut de la decimetri la kilometri: chinezii au anunţat că au reuşit să teleporteze un foton la 16 kilometri. Aceeaşi echipă, de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Shanghai, a anunţat recent că a doborât acel record, teleportarea atingând 97 de kilometri, deasupra unui lac.
Să recapitulăm esenţialul: de la un foton la miliarde de atomi şi de la milimetri la zeci de kilometri, în numai zece ani. Un start promiţător! Prima întrebare care se impune este: ce urmează? Pentru a schiţa un răspuns, o scurtă plonjare în istoria mai veche.
Termenul „teleportare” a fost inventat la începutul secolului XX de către scriitorul american Charles Fort, care susţinea că astfel se explică diferite fenomene paranormale. Ulterior, teleportarea – virtuală, pe atunci – a înflorit în literatura şi cinematografia SF, mai ales în forma sa cea mai tentantă, teleportarea umană. Ne amintim cu toţii de felul simpatic în care călătorii de pe Entreprise, în Star Trek, se „evaporau” de pe navă pe o planetă şi invers. Din păcate, există (încă) numeroase obstacole, în primul rând referitoare la posibilitatea de a scana integral un corp de mari dimensiuni. În plus, ce se întâmplă dacă în acest proces corpul (uman) iniţial se distruge sau e copiat doar parţial? Şi, nu în ultimul rând, copierea fizică asigură şi teleportarea minţii, respectiv a sufletului?
Teleportarea cuantică poate fi „exactă“ – posibilă numai pentru fotoni şi atomi – sau „inexactă“, caz în care starea cuantică nu se păstrează, ci doar se codifică informaţiie despre obiect şi se transmit aceste informaţii în alt loc, prin unde radio sau altă metodă, obţinându-se practic o copie a obiectului original într-un loc nou. De remarcat că, pentru a explica fenomene nici azi foarte clare, încă în Antichitate s-a apelat la conceptul de „bilocalizare“, presupunându-se aşadar că un corp poate ocupa simultan două locuri diferite.
Se presupune însă că ar exista şi posibilitatea de teleportare fară procedura de scanare și recreare, prin presupuse găuri în continuumul spaţiu-timp, ceea ce ar elimina dificultăţile descrise mai sus. În această variantă, nedestructivă, s-ar crea o copie nouă a persoanei.
Ar mai fi teleportarea dimensională, care presupune existenţa mai multor Universuri, dar această versiune nu este acceptată de oamenii de știinţă, care consideră (deocamdată!) că nu este posibilă mișcarea fizică a obiectelor între diferite Universuri, chiar dacă acestea există.
SF-ul mai propune, între altele, şi teleportarea prin gaură de vierme, cu viteze mai mari decât cea a luminii, în vreme ce teleportarea psihică, numită p-teleportare, s-ar realiza cu ajutorul forţei mentale a unor persoane dotate cu puteri paranormale.
Interesant este că nici literatura religioasă nu exclude teleportarea, atribuind-o însă unor miracole divine, nu oamenilor. Relatări ale unor astfel de evenimente se pot găsi în islamism, iudaism sau în budismul tibetan.
Nu puţine sunt poveştile cu teleportări. În octombrie 1593 (!), soldatul Gil Perez a apărut spontan în centrul oraşului Mexico City, într-o stare confuză, îmbrăcat în uniforma regimentului filipinez. El susţinea că, o secundă mai devreme, se afla la Manila, în palatul guvernatorului, care tocmai fusese asasinat. Două luni mai târziu, povestea lui s-a confirmat, iar unul dintre cei sosiţi din Filipine chiar l-a recunoscut pe Gil Perez.
A doua întrebare-cheie este: până ajungem să ne teleportăm personal, la ce foloseşte mişcarea asta? Teleportarea, chiar la nivel atomic, chiar „numai” prin transmiterea informaţiilor, nu şi a obiectului, este deosebit de utilă: cum datele teleportate nu călătoresc fizic prin spaţiul dintre două puncte, ele nu pot fi interceptate! Închipuiţi-vă aşadar o comunicare la distanţă (telefon, mail, transfer de date, transmisii video, orice) lipsit de riscul ca a doua zi să vă vedeţi mesajele personale devenite publice.
Ca să nu mai vorbim despre comunicările instituţionale secrete. Există, însă, în lumea de azi, şi un alt tip de teleportare, devenit atât de banal încât nici nu-l mai percepem ca atare: prin doar câteva click-uri, în doar câteva secunde, putem ajunge aproape oriunde în lume, ba încă aproape gratis.
Sigur, televiziunea însăşi a fost, de la bun început, „o poartă către lume”, prin care poţi ajunge instantaneu într-o sală de teatru sau de concert, să ajungi pe plaja din Miami sau în zbor deasupra Marelui Canion. Dar există două diferenţe esenţiale: oferta televiziunilor este limitată – chiar când ai zeci de canale la dispoziţie – şi, mai ales, ajungi unde te duce canalul respectiv, la ora stabilită de el, nu unde şi când vrei tu. Internetul, în schimb, îţi permite să mergi oriunde vrei, în orice moment.
La început a fost vorba despre imagini şi filmuleţe răspândite peste tot în reţea şi care puteau să fie găsite cu ajutorul unui motor de căutare. De la un moment încolo, aceste elemente împrăştiate ici-colo au început să fie selectate, grupate, organizate şi, în acelaşi timp, au început să acopere sistematic tot Pământul (şi nu numai!), în prezentări video de tot mai bună calitate tehnică.
Primul pas spectaculos a fost făcut prin apariţia Google Earth, cu care te plimbi oriunde pe glob, oferindu-ţi-se posibilitatea să vezi fiecare parte din lume de la altitudinea unui satelit, a unui avion şi până la urmă de la înălţimea unei clădiri. Mai mult, poţi să „apleci” imaginea, astfel încât să ai o vedere piezişă, ceea ce s-a dovedit esenţial în momentul în care programul a început să genereze imagini în trei dimensiuni.
Al doilea moment istoric – extinderea în spaţiu cosmic, cu Google Earth. De-acum, ne putem plimba printre stele, ca şi când am fi într-o navă ca Enterprise („Engage! Space, the final frontier…”)
În al treilea moment-cheie, ne-am întors spre suprafaţa propriei planete, dar de data asta la „firul ierbii”, cu Google Street, prin care poţi umbla la pas pe Champs Elysées sau pe Bulevardul Paulista.
Ulterior, au apărut mai multe asemenea aplicaţii, de pildă cea pe care o puteţi găsi la această adresă: http://showmystreet.com/. Bine, e drept, în toate cazurile imaginile din România sunt vechi de câţiva ani, că n-o să ne scaneze prea des plaiurile mioritice. Dar poate că e valabil şi pentru ceilalţi.
În paralel cu dezvoltarea softurilor de prezentare generală în imagini a lumii au luat avânt alte două fenomene: .pps-urile (Power Point Show) care bântuie pe mailuri – timid încă au început să apară şi imagini din România, nu prea avem noi timp şi chef să ne arătăm ţara – şi panoramele în 360 de grade, care îţi oferă o imagine continuă de jur împrejur, stânga-dreapta şi sus-jos, adică exact ceea ce ai vedea dacă te-ai afla în punctul respectiv. Curat teleportare! La început am dat peste astfel de prezentări pentru poziţii stradale din marile oraşe, pe urmă pentru interiorul unor mari monumente şi de curând am găsit aşa ceva pentru un magazin de dimensiuni modeste de pe bulevardul Ion Mihalache din Bucureşti! Rotindu-ţi ochii poţi vedea tot ceea ce se găseşte în magazin pe cele trei nivele, ba şi în exteriorul clădirii!
Nu mai rămâne decât să deschidem o bursă de pariuri: în cât timp vom avea acces la „teleportarea” şi călătoria virtuală prin locuinţele celor care doresc să ne arate casele sau palatele lor?
text Dana Isabelle Zarojanu
Tudor Călin Zarojanu
foto Octavian Tibăr şi arhivă
nr. 7 / iulie 2012 Tweet