- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Uzina de sănătate

Allgemeines Krankenhaus – AKH – este cel mai mare spi­tal din Viena, faimos pe multe meridiane ale lumii pentru devoţiunea sa faţă de cei suferinzi.

Impozantul complex se ridică pe locul unde, în urmă cu trei sute de ani, împăratul Leopold fondase o Casă pen­tru săraci şi invalizi. în 1784, din ordinul lui Franz Josef al Il-lea, aşezământul res­pectiv s-a transformat în spital. însă de- abia din 1994, AKH se prezintă ca un gigantic conglomerat de clinici adăpos­tite într-un ansamblu de clădiri care seamănă mai mult cu o navă spaţială uriaşă.

Cine pătrunde în această am­bianţă rămâne uluit încă de la primii paşi. La intrare nu există nici un portar care să te întrebe unde mergi, înlesnindu-ţi accesul doar dacă îi strecori vreo bancnotă. Perplexitatea e şi mai mare când îţi dai seama că, în holul principal, te îmbie vitrinele unor magazine de pantofi, de haine, de jucării, de flori. De la un chioşc poţi să-ţi cumperi ziare şi chiar şi ţigări – comercializarea lor nu e interzisă, ba chiar există locuri unde se poate fuma. Un minimarket îşi etalează rafturile încărcate cu produse alimentare fru­mos ambalate. Ai uitat să te tunzi? Nici o problemă, există o frizerie, un salon de coafură, iar alături un altul de manichiură şi pedichiură. Dacă vrei să savurezi o cafea delicioasă, chelneri stilaţi te aşteaptă într-o cafenea care, la noi, ar fi considerată de lux. De altfel, tot acolo poţi să mănânci preparate culinare pregătite de meşteri bucătari iscusiţi. Din loc în loc, ghivece cu plante şi flori încântă ochiul. O întreagă filosofie a celor care lucrează aici este rezumată în detaliile pe care le observi de la bun început. Totul este guvernat de grija ca pacientii si vizita­torii să se simtă în largul lor si să nu se lase coplesiti de necazurile pe care le au, fiindcă boala este un accident care trebuie depăsit si prin crearea unui spatiu care să nu fie o rupere brutală de firescul vietii.

Cu o altă ocazie poate vom vorbi si despre profesionalismul specialistilor de aici, despre asistentele si surorile medicale care îti surâd când te văd si te încurajează tot timpul, venind doar în câteva secunde la căpătâiul cuiva care trebuie doar să apese un buton de apel, despre curătenia exemplară, despre modul cum e servită masa, despre înzestrarea cu o aparatură medicală de ultimă oră. Dar dacă prima impresie contează, intrarea la AKH reprezintă un mesaj de încredere si sperantă pentru oricine îi trece pragul, asigurându-l că suferinta poate fi învinsă si că popasul acolo e doar provizoriu. „Lăsati orice sperantă voi care intrati!” poate să figureze pe frontispiciul altor spitale, din alte tări, pe care nici nu mai e nevoie să le numesc.

Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski

Cum a devenit sistemul austriac de sănătate o poveste de succes?

Au adus ultimii anii descoperiri im­portante în domeniul tratării cancerului?

Sunteţi un specialist recunoscut pe plan internaţional, aţi vizitat mai multe ţări, aţi participat la mai multe conferinţe. în ultima vreme v-aţi îndreptat atenţia, în mod special, pe România. De ce?

Prof. Univ. Dr. Bela Teleky

Am cunoscut sistemul medical aus­triac. Ce-i asigură rigoarea şi rezul­tatele extraordinare, cunoscute în lumea întreagă?