502 Bad Gateway

502 Bad Gateway


nginx
ALMANAH FLACARA

Vacantă după buget

August 24th, 2011, com Comenteaza

Postăvarul, Braşov – vreme excelenta. Mănăs­tirile din Moldova şi Bucovina – imagini de vis.

Litoralul românesc – soare puternic. Tenerife – paradis primăvăratec. Vacanţe cu buget redus, vacanţe de lux. Fiecare dintre aceste oferte reprezintă o promisiune de relaxare. Spune-ne câţi bani ai în buzunar ca să îţi spunem ce poţi face cu ei!

Incepând din mai până în septembrie românii încearcă să scape de marile oraşe, refugiindu-se la munte sau la mare.

Vacanţe de sărăcie. (buget 50 de lei – 100 de euro)

Acceleratul de la Bucu­reşti spre Braşov înaintează încet între Breaza şi Câmpina. Un controlor se perindă de la un compartiment la altul pen­tru a verifica biletele. Câţiva tineri (Mihai, Marian şi Cos- min), cu rucsacurile în spate, fug dintr-un vagon într-altul. La momentul oportun vor plăti naşului o sumă mică (5-6 lei de persoană în loc de 30,20 lei cât costă până la Predeal un bilet la clasa a II-a) şi vor scăpa mai ieftin, rămânându-le şi bani de cazare la cabane în munţi (20 de lei/patul într-o cameră cu zece paturi) plus ceva bani pentru o ciorbă – 7 lei şi o bere – 5 lei. Metoda mersului cu naşul nu este nouă, iar în condiţiile crizei economice actuale reprezintă o practică frecvent folosită de cei cu buget mic care vor un week- end la munte, pe Valea Pra­hovei, sau o minivacanţă de­parte de Bucureşti. E o modali­tate de a te bucura în timpul liber când în buzunar nu ai mai mult de 50 de lei. Mâncarea şi băutura o cumperi din Bucu­reşti şi o duci cu tine în rucsac pe văile Bucegilor. Aceasta este cea mai ieftină variantă, folosită în general de tinerii montaniarzi, când nu există cine ştie ce bani prin portofel şi nu ai pretenţii de cazare. La urma urmei, în cabanele de munte, dacă e prea târziu şi nu ai unde te caza, te primesc să dormi şi pe mese sau bănci. Mai mult, cine are cort, îşi duce „casa” în spate şi campează unde vrea în pădure. Această metodă e utilizată şi de cei care aleg marea ca punct de desti­naţie. Pentru cineva care do­reşte să se refugieze în munţi timp de o săptămână, îi ajung aşadar 200 de lei, chiar şi mai puţin. „Eu am stat cu 150 de lei zece zile în munţi, cu mâncare din conserve, apă din izvoarele de munte, cazare la cort”, ne-a povestit Răzvan, un tânăr pasionat al drumeţiilor de-a lungul şi de-a latul munţilor României, pe care l-am întâlnit în trenul de Braşov, mergând spre Piatra Craiului. Dacă în străinătate tinerii cu puţini bani muncesc în zonele prin care trec, la noi tinerii recurg rar, foarte rar la asemenea soluţii de a face bani, de pildă, spălând vasele într-o şaormerie.

Castelul Peleş este una dintre principalele atracţii turistice ale Sinaiei.

Deşi există destui tineri, dar am întâlnit şi oameni cu părul alb, care utilizează meto­da naşului, cea mai mare parte a celor care aleg în week-end să părăsească oraşul pentru mare şi munte plătesc cinstit călăto­ria cu trenul. O modalitate de a ieşi niţel mai ieftin pentru aceşti „abonaţi” ai rutelor de tren Bucureşti-Sinaia, Buşteni, Predeal şi Bucureşti-Constan- ţa/ Mangalia este aceea de a-şi face aşa-numita carte VSD. Aceasta este o legitimaţie de călătorie nominală, valabilă timp de o lună pe distanţe de până la 1.000 km şi dă dreptul la efectuarea, în cursul fiecărui sfârşit de săptămână (începând cu ora 0.00 a zilei de vineri şi până la ora 12.00 a zilei de luni) din perioada de valabilitate, a câte unei călătorii dus-întors către diverse destinaţii, la alegerea călătorului. În plus, sunt oferite reduceri de 60% pentru tinerii sub 26 de ani, elevi şi studenţi (la personal) şi de 50% (trenul personal), 35% (accelerat), 30% (rapid) şi 25% (intercity) pentru restul cate­goriilor de călători. Pentru cei care plătesc cinstit trenul, fără să-şi facă VSD-ul, petrecerea unui week-end pe Valea Prahovei îi costă minimum 200 de lei/persoană, în condiţiile în care doresc o cazare ceva mai răsărită (la particular, 60­70 lei/camera cu două paturi) plus 60 de lei/persoană dru­mul dus-întors cu trenul, plus masă la restaurant şi mici su­veniruri din zonă. Alte vari­ante niţel mai ieftine sunt excursiile de grup cu auto­carul, unde, în funcţie de desti­naţie şi de durata excursiei, preţul pleacă de la 30 la 70 de lei/persoană dus-întors. Am făcut o excursie cu numai 40 de lei la Curtea de Argeş, Cetatea Poenari şi Barajul de la Vidraru şi trebuie să spun că a meritat pe deplin. Am avut astfel oca­zia să văd una dintre frescele unicat din Europa, reprezen- tând-o pe Fecioara Maria însăr­cinată, în Biserica Curţii Dom­neşti din Curtea de Argeş.

Desigur, metode şi mai ieftine de a petrece un week- end pot fi vizitarea unor obiective turistice din jurul Bucureştiului, gen rezervaţia floristică de la Comana (unde în luna mai poţi vedea bujorul românesc înflorit în pădure), aflată la doar 30 de km de oraş, mini-excursiile la mână- stirile din jurul Bucureştiului – Snagov, Pasărea, Cernica, ieşi­tul la pădure în apropierea Capitalei unde te poţi întoarce în aceeaşi zi şi scapi cu 10-30 de lei dus-întors plus ceea ce îţi cumperi de mâncare. Dacă mergi cu prietenii cu maşina, banii de benzină se împart şi poţi scăpa cu numai 7,50-10 lei. Sigur că, mai ieftin de atât rămâne o plimbare în parc însoţită de un mic şi o bere la o terasă, dar asta nu se cheamă că ai ieşit din Bucureşti.

Dacă suma din portofel e ceva mai mare de 100 de lei, adică ai în jur de 100 de euro, am întrebat experţii ce poţi face cu ei. Traian Bădulescu, con­sultant în turism, General Ma­nager al Travel Advisor Media, ne-a răspuns: „Cu 100 de euro în buzunar, pentru două per­soane, recomand destinaţiile apropiate de week-end: Valea Prahovei sau oricare destinaţie de munte din România, turism rural, litoralul românesc (2-4 stele) sau litoralul bulgăresc (chiar 3-4 stele all inclusive). Vorbim în acest caz doar de două nopţi de cazare (un week- end). Cele mai ieftine destinaţii în ţară sunt zonele de turism rural (nordul Olteniei, Munţii Apuseni, Buzău, Vrancea), staţiunile balneoclimaterice (Băile Olăneşti, Călimăneşti- Căciulata, Băile Govora). În străinătate, cele mai ieftine des­tinaţii sunt Bulgaria şi Grecia (în special partea continentală, unde se poate ajunge cu auto­mobilul – Paralia Katerini, Olympic Beach, Halkidiki).” Evident, există oferte nu numai pentru tineri, ci şi pentru cei vârstnici. Traian Bădulescu ne-a spus că: „Pentru pension­ari sunt promovate aşa- numitele programe tip senior (pentru cei care au împlinit 55 de ani). Şi însoţitorii lor benefi­ciază de oferte reduse, chiar dacă au sub 55 de ani. Prima ţară care a venit cu o asemenea ofertă a fost Spania (în sezonul 2009-2010 şi au mers acolo peste 7.000 de români, care au plătit circa 380 de euro pentru o săptămână, transport cu avionul, cazare la 4 stele, toate mesele incluse). Alte destinaţii noi cu programe tip senior sunt Cipru şi Grecia (cu Halkidiki – unde se ajunge la 200 de euro per persoană). În România, pensionarii beneficiază în con­tinuare de sejururile de trata­ment achiziţionate prin casele de pensii, în staţiunile balneo­climaterice. Şi dacă tot m-aţi întrebat despre ce poţi face cu 100 de euro de persoană, ei bine, trebuie spus că, dacă aveţi 300 de euro în buzunar, pentru două persoane, se poate sta o săptămână în extrasezon (mai- iunie sau septembrie) atât în România, cât şi în Bulgaria, pe litoral, la condiţii de trei stele. De asemenea, într-o staţiune montană sau la o pensiune rurală de două-trei margarete, exceptând perioadele de sărbă­tori (Crăciun, Revelion, Paşte).”

Frescă unicat în Europa, reprezentând-o pe Fecioara Maria însărci­nată, în Biserica Curţii Domneşti din Curtea de Argeş.

Bulgaria rămâne si anul acesta cea mai ieftină opţiune pentru turiştii români.

Taguri:

Comenteaza