- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Vacantă după buget

Postăvarul, Braşov – vreme excelenta. Mănăs­tirile din Moldova şi Bucovina – imagini de vis.

Litoralul românesc – soare puternic. Tenerife – paradis primăvăratec. Vacanţe cu buget redus, vacanţe de lux. Fiecare dintre aceste oferte reprezintă o promisiune de relaxare. Spune-ne câţi bani ai în buzunar ca să îţi spunem ce poţi face cu ei!

Incepând din mai până în septembrie românii încearcă să scape de marile oraşe, refugiindu-se la munte sau la mare.

Vacanţe de sărăcie. (buget 50 de lei – 100 de euro)

Acceleratul de la Bucu­reşti spre Braşov înaintează încet între Breaza şi Câmpina. Un controlor se perindă de la un compartiment la altul pen­tru a verifica biletele. Câţiva tineri (Mihai, Marian şi Cos- min), cu rucsacurile în spate, fug dintr-un vagon într-altul. La momentul oportun vor plăti naşului o sumă mică (5-6 lei de persoană în loc de 30,20 lei cât costă până la Predeal un bilet la clasa a II-a) şi vor scăpa mai ieftin, rămânându-le şi bani de cazare la cabane în munţi (20 de lei/patul într-o cameră cu zece paturi) plus ceva bani pentru o ciorbă – 7 lei şi o bere – 5 lei. Metoda mersului cu naşul nu este nouă, iar în condiţiile crizei economice actuale reprezintă o practică frecvent folosită de cei cu buget mic care vor un week- end la munte, pe Valea Pra­hovei, sau o minivacanţă de­parte de Bucureşti. E o modali­tate de a te bucura în timpul liber când în buzunar nu ai mai mult de 50 de lei. Mâncarea şi băutura o cumperi din Bucu­reşti şi o duci cu tine în rucsac pe văile Bucegilor. Aceasta este cea mai ieftină variantă, folosită în general de tinerii montaniarzi, când nu există cine ştie ce bani prin portofel şi nu ai pretenţii de cazare. La urma urmei, în cabanele de munte, dacă e prea târziu şi nu ai unde te caza, te primesc să dormi şi pe mese sau bănci. Mai mult, cine are cort, îşi duce „casa” în spate şi campează unde vrea în pădure. Această metodă e utilizată şi de cei care aleg marea ca punct de desti­naţie. Pentru cineva care do­reşte să se refugieze în munţi timp de o săptămână, îi ajung aşadar 200 de lei, chiar şi mai puţin. „Eu am stat cu 150 de lei zece zile în munţi, cu mâncare din conserve, apă din izvoarele de munte, cazare la cort”, ne-a povestit Răzvan, un tânăr pasionat al drumeţiilor de-a lungul şi de-a latul munţilor României, pe care l-am întâlnit în trenul de Braşov, mergând spre Piatra Craiului. Dacă în străinătate tinerii cu puţini bani muncesc în zonele prin care trec, la noi tinerii recurg rar, foarte rar la asemenea soluţii de a face bani, de pildă, spălând vasele într-o şaormerie.

Castelul Peleş este una dintre principalele atracţii turistice ale Sinaiei.

Deşi există destui tineri, dar am întâlnit şi oameni cu părul alb, care utilizează meto­da naşului, cea mai mare parte a celor care aleg în week-end să părăsească oraşul pentru mare şi munte plătesc cinstit călăto­ria cu trenul. O modalitate de a ieşi niţel mai ieftin pentru aceşti „abonaţi” ai rutelor de tren Bucureşti-Sinaia, Buşteni, Predeal şi Bucureşti-Constan- ţa/ Mangalia este aceea de a-şi face aşa-numita carte VSD. Aceasta este o legitimaţie de călătorie nominală, valabilă timp de o lună pe distanţe de până la 1.000 km şi dă dreptul la efectuarea, în cursul fiecărui sfârşit de săptămână (începând cu ora 0.00 a zilei de vineri şi până la ora 12.00 a zilei de luni) din perioada de valabilitate, a câte unei călătorii dus-întors către diverse destinaţii, la alegerea călătorului. În plus, sunt oferite reduceri de 60% pentru tinerii sub 26 de ani, elevi şi studenţi (la personal) şi de 50% (trenul personal), 35% (accelerat), 30% (rapid) şi 25% (intercity) pentru restul cate­goriilor de călători. Pentru cei care plătesc cinstit trenul, fără să-şi facă VSD-ul, petrecerea unui week-end pe Valea Prahovei îi costă minimum 200 de lei/persoană, în condiţiile în care doresc o cazare ceva mai răsărită (la particular, 60­70 lei/camera cu două paturi) plus 60 de lei/persoană dru­mul dus-întors cu trenul, plus masă la restaurant şi mici su­veniruri din zonă. Alte vari­ante niţel mai ieftine sunt excursiile de grup cu auto­carul, unde, în funcţie de desti­naţie şi de durata excursiei, preţul pleacă de la 30 la 70 de lei/persoană dus-întors. Am făcut o excursie cu numai 40 de lei la Curtea de Argeş, Cetatea Poenari şi Barajul de la Vidraru şi trebuie să spun că a meritat pe deplin. Am avut astfel oca­zia să văd una dintre frescele unicat din Europa, reprezen- tând-o pe Fecioara Maria însăr­cinată, în Biserica Curţii Dom­neşti din Curtea de Argeş.

Desigur, metode şi mai ieftine de a petrece un week- end pot fi vizitarea unor obiective turistice din jurul Bucureştiului, gen rezervaţia floristică de la Comana (unde în luna mai poţi vedea bujorul românesc înflorit în pădure), aflată la doar 30 de km de oraş, mini-excursiile la mână- stirile din jurul Bucureştiului – Snagov, Pasărea, Cernica, ieşi­tul la pădure în apropierea Capitalei unde te poţi întoarce în aceeaşi zi şi scapi cu 10-30 de lei dus-întors plus ceea ce îţi cumperi de mâncare. Dacă mergi cu prietenii cu maşina, banii de benzină se împart şi poţi scăpa cu numai 7,50-10 lei. Sigur că, mai ieftin de atât rămâne o plimbare în parc însoţită de un mic şi o bere la o terasă, dar asta nu se cheamă că ai ieşit din Bucureşti.

Dacă suma din portofel e ceva mai mare de 100 de lei, adică ai în jur de 100 de euro, am întrebat experţii ce poţi face cu ei. Traian Bădulescu, con­sultant în turism, General Ma­nager al Travel Advisor Media, ne-a răspuns: „Cu 100 de euro în buzunar, pentru două per­soane, recomand destinaţiile apropiate de week-end: Valea Prahovei sau oricare destinaţie de munte din România, turism rural, litoralul românesc (2-4 stele) sau litoralul bulgăresc (chiar 3-4 stele all inclusive). Vorbim în acest caz doar de două nopţi de cazare (un week- end). Cele mai ieftine destinaţii în ţară sunt zonele de turism rural (nordul Olteniei, Munţii Apuseni, Buzău, Vrancea), staţiunile balneoclimaterice (Băile Olăneşti, Călimăneşti- Căciulata, Băile Govora). În străinătate, cele mai ieftine des­tinaţii sunt Bulgaria şi Grecia (în special partea continentală, unde se poate ajunge cu auto­mobilul – Paralia Katerini, Olympic Beach, Halkidiki).” Evident, există oferte nu numai pentru tineri, ci şi pentru cei vârstnici. Traian Bădulescu ne-a spus că: „Pentru pension­ari sunt promovate aşa- numitele programe tip senior (pentru cei care au împlinit 55 de ani). Şi însoţitorii lor benefi­ciază de oferte reduse, chiar dacă au sub 55 de ani. Prima ţară care a venit cu o asemenea ofertă a fost Spania (în sezonul 2009-2010 şi au mers acolo peste 7.000 de români, care au plătit circa 380 de euro pentru o săptămână, transport cu avionul, cazare la 4 stele, toate mesele incluse). Alte destinaţii noi cu programe tip senior sunt Cipru şi Grecia (cu Halkidiki – unde se ajunge la 200 de euro per persoană). În România, pensionarii beneficiază în con­tinuare de sejururile de trata­ment achiziţionate prin casele de pensii, în staţiunile balneo­climaterice. Şi dacă tot m-aţi întrebat despre ce poţi face cu 100 de euro de persoană, ei bine, trebuie spus că, dacă aveţi 300 de euro în buzunar, pentru două persoane, se poate sta o săptămână în extrasezon (mai- iunie sau septembrie) atât în România, cât şi în Bulgaria, pe litoral, la condiţii de trei stele. De asemenea, într-o staţiune montană sau la o pensiune rurală de două-trei margarete, exceptând perioadele de sărbă­tori (Crăciun, Revelion, Paşte).”

Frescă unicat în Europa, reprezentând-o pe Fecioara Maria însărci­nată, în Biserica Curţii Domneşti din Curtea de Argeş.

Bulgaria rămâne si anul acesta cea mai ieftină opţiune pentru turiştii români.

Vacanţe semidecente (buget de la 300 de euro)

Pentru o singură persoană, 300 de euro în buzunar deja înseamnă, la momentul din an la care ne aflăm, o mică avere. Se pot achiziţiona astfel ex­cursii în Polonia cu autocarul la 215 euro pentru şase zile, la Viena-Bratislava cu 160 de euro, chiar Praga şi Karlovy Vary nouă zile cu autocarul la 220 de euro şi Dubrovnik – cinci zile pentru 255 de euro. Chiar şi o destinaţie de tipul Paris-Valea Loirei, cu auto­carul, te poate costa şapte zile numai 295 de euro, având cazare şi mic dejun inclus. Desigur, asemenea excursii sunt pentru a vizita şi mai puţin pentru relaxare, în sen­sul că asemenea circuite sunt concepute pentru vizionarea a cât mai multor locuri în timp scurt şi la preţ minim.

O altă variantă ieftină este cea în care, fiind abonatul newsletter-elor unor companii de transport aerian low cost, îţi poţi achiziţiona biletul de avion cu 15-20 de euro din timp, urmând să îţi faci singur rezervarea la hotelul din ţara unde vrei să mergi şi scapi ast­fel cu 300 de euro, câte zile vrei să stai, în zona pe care ţi-o doreşti, fără comisionul vre­unei agenţii de turism. Singurul impediment? Oferta companiilor low cost durează două-trei zile, iar dacă nu îţi faci rezervare în acele zile, pierzi oferta. Mai mult, eşti condiţionat de perioada în care trebuie să pleci. Spre exemplu, cumperi bilet în luna martie pentru o călătorie în decembrie.

„Familiilor cu doi copii le recomandăm destinaţiile de litoral cu hoteluri în regim all inclusive care au animaţie pen­tru copii. Aici vorbim în spe­cial de Bulgaria şi Turcia. Cea mai bună staţiune bulgărească pentru familii este Albena. Depinde ce doreşte acel cuplu. Dacă doreşte să viziteze cât mai mult, le recomand un city break de patru zile într-un oraş european sau un circuit cu autocarul. Dacă doreşte rela­xare, le recomand insulele gre­ceşti, Antalya (unde există resorturi pentru cupluri), iar dacă au un buget mai mic, litoralul românesc sau bul­găresc (ultimul, pentru ser­viciile de all inclusive”, ne-a sfătuit consultantul Travel Advisor Media.

„Românii se îndreaptă tot mai mult către Spania ca destinaţie de vacanţă, nu doar ca loc de muncă”, ne-a declarat Lidia Sighiartău, manager de turism în cadrul Filadelfia Turism. „În timp ce Turcia, Grecia şi Bulgaria conduc în continuare în topul preferinţelor de concediu ale românilor, toate cele patru ţări au câştigat turişti anul acesta, în urma conflictelor din Egipt şi Tunisia. Reorientarea românilor este în ton cu cea a altor euro­peni: cu reduceri de până la 25% pentru înscriere timpurie (early booking), există hoteluri din Turcia care sunt deja rezervate pen­tru tot sezonul estival 2011. Spania este tot mai populară în rân­dul clienţilor noştri, mai ales că avem pachete atractive. Tarifele pentru o vacanţă în Spania încep de la 380 de euro/persoană pentru un sejur de şapte nopţi la un hotel de trei stele cu mic dejun inclus şi cu zbor cu avionul. În comparaţie, un sejur de şapte nopţi într-un hotel de lux din Turcia costă de la 500 de euro/persoană în regim all inclusive. În timp ce turcii au păstrat în mare preţurile de anul trecut, spaniolii încearcă să atragă noi turişti prin pachete promoţionale, adresate diverselor categorii sociale”, adaugă Lidia Sighiartău, de la Filadelfia Turism.

In staţiunile de lux din Egipt precum Sharm-El- Sheikh sau Hurghada preţurile au scăzut cu până la 30%.

Vacanţe decente (buget 700 -1.0o0 de euro)

Pentru adepţii relaxării sau pentru iubitorii unor destinaţii care nu se adresează oricărui muri­tor de rând (de pildă: Tenerife, Antarctica, India, Peru, Japonia etc.) preţurile pornesc de la 700 de euro, trec de o mie de euro şi urcă bine, bine de tot, până la cinci mii de euro de persoană. „Cu o mie de euro se poate sta în plin sezon, o săptămână, la condiţii de cinci stele, cu sau fără all inclu- sive, pe litoralul românesc, bulgăresc sau grecesc. De asemenea, se poate sta şi în Turcia o săptămână la 4 stele all inclusive (Kusadasi, Antalya) sau la cinci stele în extrasezon şi urmărind pro­gramele de early booking. Cu aceeaşi sumă se pot petrece patru-cinci zile într-o capitală europeană la condiţii de mini­mum patru stele (Paris, Barcelona etc.) cu tot cu trans­port cu avionul sau se poate efectua un circuit în Europa cu autocarul. Alte destinaţii alter­native sunt: Egipt (au scăzut preţurile cu până la 30%, iar în staţiuni precum Sharm-El- Sheikh sau Hurghada nu sunt probleme), Malta, Croaţia (trei stele, vile) sunt de asemenea incluse tot în aceşti 1.000 de euro”, ne-a mai explicat Traian Bădulescu.

Având în vedere răspun­sul lui Traian Bădulescu, este firesc să se nască întrebarea: ce oferă litoralul românesc astfel încât o săptămână să coste 1.000 de euro? Nu e cam scump? „Este impropriu zis să discutăm despre cele mai scumpe destinaţii din ţară. Mai degrabă putem discuta despre cele mai scumpe oferte turistice – hoteluri de 4 şi 5 stele. Putem vorbi de hotelurile de 5 stele din Mamaia şi de pe Litoral, de hoteluri de 4 şi 5 stele din Delta Dunării, de hoteluri de 4 şi 5 stele din staţiuni montane. În România, cele mai căutate destinaţii rămân litoralul (vara), Valea Prahovei plus

Malta este insula cavalerilor ioaniţi, dar şi locul cu una dintre cele mai limpezi ape ale Mediteranei.

Predeal şi Poiana Braşov (tot timpul anului, în special iarna), precum şi zonele de tu­rism rural (Bran, Moeciu, Bu­covina, Maramureş, Măr gi – nimea Sibiului etc.)”, a încer­cat să ne explice Traian Bădulescu.

Daca vrei sa simţi tradiţia populară autentic românească, o vacanţă în Maramureş este cea mai bună alegere.

Vacanţe de fiţe (buget 2.000 – 25.000 de euro)

„Pe extern, cele mai scumpe pachete turistice premium sunt pentru Turcia (regiunea Antalya) – unde preţul este adese­ori cuprins între 2.000 şi 4.000 de euro per familie la 5 stele ultra all inclusive (dar serviciile merită pe deplin!). Apoi avem insulele exotice (precum Sey- che lles, Mauritius, Maldive), ţări îndepărtate precum Mexic, Brazilia, Thailanda. Aici, pro­hibitiv este încă şi preţul trans­portului cu avionul. De aseme­nea, avem croazierele de lux (în special în oceanele Atlantic şi Pacific), dar şi locaţii europene exclusiviste de 5 stele (insula Capri, Bari, Cannes, Nisa etc.)”, mai spune Bădulescu.

Şi totuşi, nu acestea sunt destinaţiile cele mai scumpe. O familie de români a plătit pen­tru un circuit prin Europa (Lugano-Stuttgart-Cannes) nici mai mult, nici mai puţin decât 24.720 de euro, la Perfect Tour. Şi asta nu e tot. Ca să aveţi idee ce pot face românii cu euroii din dotare, o altă familie a plătit, la aceeaşi agenţie, 25.450 de euro pentru a petrece, timp de opt nopţi, în Insulele Maldive din Oceanul Indian, în resortul Island Hideaway, un loc departe de lumea dez­lănţuită, dar cu toate facilităţile lumii moderne plus majordom la uşă. Prin comparaţie cu aces­te preţuri, două săptămâni în Papua-Noua Guinee, cu 8.000 de euro, e chiar ieftin!

Cannes la pachet cu Stutgart şi Lugano poate ajunge La aproape 25.000 de euro

Departe de tumultul lumii moderne, Maldivele sunt o atracţie pentru românii cu dare de mână dispuşi să cheltuiască zeci de mii de euro pentru a gusta viaţa La capătul Lumii.