- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Vatican. Fabrica de sfinți

Secolul XX a adus nu numai războaie și suferințe ci și vindecare și speranță. Un nume care a redat speranța în estul Europei a fost Ioan Paul al II-lea. Și totuși, care sunt secretele primului Papă polonez? De ce nu a fost sanctificat încă, deşi acest lucru trebuia să se întâmple chiar în luna aprilie a acestui an?

“Certific că Sanctitatea Sa Ioan Paul al II-al, născut la Wadovice pe 18 mai 1920, rezident al Cetății Vaticanului, cetăţean al Vaticanului, a murit la ora 21:37 pe 2 aprilie 2005 în apartamentul său din Palatul apostolic din Vatican, în urma unui șoc septic și al unui colaps cardio-vascular ireversibil.” Astfel redactează doctorul Renato Buzzonetti certificatul de deces al primului Papă dintr-o țară est-europeană, al Papei care a răsturnat comunismul, al primului Papă din mileniul III.

Și din acel moment mass-media au urmărit pas cu pas evenimentele care au urmat traiectoria spre nemurire:

• Aprilie 2005 – În timpul funeraliilor de la Roma, mulțimea de credincioși a scandat Santo subito! cerând sanctificarea imediată a Papei.

• Mai 2005 – Procesul de beatificare a fost de­marat în mod accelerat de Papa Benedict al XVI-lea la două luni de la moartea lui Ioan Paul al II-lea, prin suspendarea unei reglementări a Bi­sericii care impune o perioadă de așteptare de cinci ani înainte de declanșarea procedurilor.

• Martie 2007 – Presa franceză publică povestea unei călugărițe franceze vindecate miraculos de boala Parkinson. Sora Marie Simon-Pierre, care s-a îmbolnăvit în 2001, a publicat povestea ei, sub protecția anonimatului, într-o revistă catolică italiană. Ea și celelalte membre ale congregației s-au rugat lui Ioan Paul al II-lea, iar medicii care supravegheau evoluția bolii nu au putut explica vindecarea survenită în iunie 2005, la două luni de la decesul Papei. Recunoașterea acestei minuni ar fi următoarea etapă a beatificării.

• Aprilie 2007 – Aniversarea a doi ani de la moartea lui Ioan Paul al II-lea – au loc ceremonii în multe orașe poloneze și în locurile în care Papa a oficiat messe, cu ocazia pelerinajelor sale din 1979 și 1999. La ora 21:37, momentul exact al decesului, au fost trase clopotele pe întreg teritoriul Poloniei și s-a ținut un moment de reculegere. Vatican – se intensifică eforturile de beatificare a fostului Papă, eforturi întărite de sugestiile că procedurile ar trebui grăbite, deoarece nu există dubii legate de sanctitatea lui Ioan Paul al ll-lea.

• Mai 2007 – Credincioși catolici polonezi declară că silueta Papei ar fi apărut la ceremonia aniversării a doi ani de la moarte. Un fotograf a surprins apariția-minune.

• Octombrie 2007 – Vatican – pelerini spanioli participă la slujba de beatificare a 498 de martiri ai Războiului Civil din Spania. Preoți, călugări, diaconi, măicuțe care au fost uciși de forțele naționaliste ale lui Francisco Franco. Peste 50.000 de cauze sunt depuse la Con­gre­gația pentru Cauzele Sfinților, printre ele și dosare ale unor români. Cel al Veronicăi Antal este cel mai avansat.

• Aprilie 2008 – Vatican – Omagierea a trei ani de la moarte. “La fel cum s-a întâmplat cu Iisus, în cazul lui Ioan Paul al II-lea cuvintele au cedat locul sacrificiului extrem și dăruirii de sine”, a declarat Papa Benedict al XVI-lea.

• Noiembrie 2009 – Italia – Cotidianul La Repubblica anunță beatificarea lui Ioan Paul al II-lea în mai 2010. În replică, preotul Federico Lombardi a explicat că lipsesc “multe etape”, printre care “decretul miracolului”. “Nu avem nici un anunț iminent. Procesul este lung”. Papa Benedict al XVI-lea va vizita Portugalia în luna mai. Vaticanul nu are cunoștință de “o cerere a Poloniei” pentru o eventuală ceremonie de beatificare la Cracovia, unde Karol Wojtyla a fost arhiepiscop între 1963 și 1978. “Papa aparține Bisericii universale”, a spus Lombardi, respingând ideea unei beatificări în afara Vaticanului. “Există un mare interes pentru beatificarea lui Ioan Paul al II-lea, avansăm, dar fără o precipitare excesivă.”

• Noiembrie 2009 – Vatican – la 17 noiembrie, Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor, reunită cu ușile închise, validează virtuțile eroice ale lui Karol Wojtyla.

• Decembrie 2009 – Secretarul general al Consiliului central al evreilor din Germania este “furios și întristat” de faptul că Papa l-a proclamat “venerabil” pe Pius al XII-lea, criticat pentru tăcerea păstrată în timpul Holocaustului, declarând: “Este o deturnare clară a faptelor istorice din perioada nazistă. Iar Benedict al XVI-lea rescrie istoria fără să fi permis o discuție științifică serioasă despre atitudinea lui Pius al XII-lea.” Suveranul Pontif a semnat decretul prin care se recunosc “virtuțile eroice” ale defunctului Papă, ceea ce îi oferă titlul de “venerabil”, etapă indispensabilă continuării procedurii de beatificare. Pontificatul lui Eugenio Pacelli, între 1939 și 1958, după ce a fost nunțiu apostolic la Berlin, în momentul sosirii lui Hitler la putere, rămâne foarte contestat. Din acest motiv, beatificarea sa era întreruptă de mulți ani.

• Decembrie 2009 – Vatican – Papa Bene­dict al XVI-lea îl proclamă “venerabil” pe pre­decesorul său Ioan Paul al II-lea, prin aprobarea decretului prin care se recunosc “virtuțile eroice ale slujitorului lui Dumnezeu” Karol Wojtyla, primul pas spre beatificarea sa. Ul­ti­ma etapă o va constitui examinarea miracolului înfăptuit de Ioan Paul al II-lea în cazul măi­cu­ței franceze. Cazul va fi prezentat unei comisii medicale, unei comisii de teologi şi, apoi, uneia alcătuită din episcopi și cardinali. Presa italiană speculează asupra datei de beatificare, 2 aprilie 2010 – la cinci ani de la moarte, sau 16 octombrie 2010 – alegerea sa în fruntea Bisericii Catolice, în 1978.

• Ianuarie 2010 – Roma – este prezentată cartea De ce este el sfânt, volum care conține dezvăluiri ale Monseniorului Slawomir Oder, Postulatorul acestui caz, și care afirmă, de exemplu, că fostul Suveran Pontif se autoflagela pentru a-i fi iertate păcatele. Oder citează de­clarațiile călugăriței poloneze Tobiana So­bodka, din ordinul Preasfintei Inimi a lui Iisus, care a lucrat pentru fostul Papă. Episcopul Emery Kabongo, fostul secretar al lui Ioan Paul al II-lea, confirmă: “Se pedepsea singur, de obicei înainte de a hirotoni preoți și episcopi.”

• Martie 2010 – Polonia – presa preia declarațiile unuia dintre medicii aleși pentru a examina miracolul ales pentru beatificarea fostului Suveran Pontif care și-ar fi exprimat îndoielile privind vindecarea măicuței. Există suspiciuni că boala ar fi recidivat. Se speculează că membri ai comisiei medicale ar fi cerut Postulatorului să prezinte alt miracol dintre cele 271 documentate până în prezent. Din Vatican, o sursă anonimă, dar aparent autorizată, precizează că verificarea miracolului se află doar în fază incipientă. “Există boli care au aceleași simptome ca Parkinson, dar în realitate nu sunt. Mă refer la parkinsonismi, care se tratează cu terapii speciale”, a explicat neurologul Grzegorz Opala în cotidianul Rzeczpospolita.

• Martie 2010 – Agenția catolică de presă Kap: o sursă anonimă a Congregației pentru Cau­zele Sfinților a declarat că pentru moment “nu se știe nimic” despre vreo nouă boală a călugăriței. Dosarul este strict secret și mai este nevoie de timp pentru a se finaliza procedura.

• Martie 2010 – Vaticanul anunță că pe data de 17 octombrie vor avea loc șase canonizări, în consecinţă data sanctificării Papei Ioan Paul al II-lea nu va putea fi 16 octombrie, data aniversării înscăunării sale în 1978.

• Aprilie 2010 – Vatican – Basilica Vaticana – celebrarea aniversării a cinci ani de la moartea Papei Ioan Paul al II-lea prezidată de Papa Benedict al XVI-lea.

• Astăzi – Surse aparent autorizate susțin că specialiștii vor anunța data acestui eveniment abia la sfârșitul acestui an.


(Informațiile folosite în această documentare au reunit www.ziare.com, www.realitatea.net, Ga­zeta de Sud, agențiile de presă EFE, AP, AFP. Site-ul oficial al cauzei beatificării este www.vicariatusurbis.org/Beatificazione.)


Beatificarea în istorie

De-a lungul istoriei au existat numeroase beatificări și canonizări, unele dintre ele rămânând deosebite prin prisma rapidității sau a lentorii procedurilor. Există și sfinți sau fericiți care reprezintă în mod unic un popor în calendarul romano-catolic:

• Sfânta Margareta a Scoției (1046–1093) este singurul scoțian care are cult universal în ca­lendarul romano-catolic! Din cauza Re­formei, trupul a fost transferat de la Dun­ferm­line la Madrid, în Escorial, într-o capelă special construită. Capul său a fost luat de iezuiți la Douai. Din 1673 este consacrată patroană a Scoției. Este celebrată pe 16 noiembrie.

• Sfântul Carol cel Bun (?–1147) a fost conte de Flandra. Asasinat pe 2 martie, în Miercurea Cenușii din anul 1147. Este cinstit ca martir al bunătății și al păcii și este considerat patron se­cundar al Belgiei. A fost canonizat abia de Papa Leon al XIII-lea (1878–1903).

• Sfântul Francisc de Assisi (1182–1226), canonizat la numai doi ani după moarte de Papa Grigore al IX-lea. În 1939, Papa Pius XII îl proclamă Patron principal al Italiei, numindu-l “cel mai italian dintre sfinți și cel mai sfânt dintre italieni”. Comemorat pe 4 octombrie în calendarul romano-catolic.

• Sfântul Anton de Padova (1193–1231), canonizat la doar un an după moarte de Grigore al IX-lea. Este cea mai rapidă canonizare din istoria Bisericii Catolice. În calendar îl găsim pe data de 13 iunie.

• Sfânta Gertruda “cea Mare” (1256–1301/2) nu a fost proclamată oficial Sfântă, dar Biserica a permis mânăstirilor benedictine să țină sărbătoare liturgică în cinstea ei. Din 1738 celebrarea liturgică a fost extinsă la întreaga Biserică, la cererea regelui Poloniei August III. Este comemorată pe 16 noiembrie.

• Fericitul Ieremia Valahul (29 iunie 1556 – 5 martie 1625), pe numele său Ioan Costist, s-a născut în Moldova (părinți Stoica Costist și Margareta a lui Bărbat). La 8 mai 1578 intră la călugării capucini din Napoli. Își ia numele Ieremia. A muncit 40 de ani în spitalul Neprihănitei Zămisliri din Napoli. La scurt timp după moarte, în 1628, Papa Urban VIII introduce cauza de beatificare, susținută activ mai târziu de Papa Inocențiu XI (1676–1689). Va fi beatificat abia la 30 octombrie 1983 de Papa Ioan Paul al II-lea, cu discurs în limba română… Până acum este singurul român în calendarul romano-catolic, sărbătorit pe 8 mai.

• Sfânta Maria Goretti (1890–1902), o fetiță de numai 12 ani din Nettuno (o localitate la sud de Roma), a fost asasinată la 6 iulie 1902 de către Alessandro Serenelli, un tânăr care a încercat să o violeze. Este canonizată de Papa Pius XII la 24 iunie 1950. Acesta a definit-o ca “mică și dulce martiră a curăției”. Fiind orfană de la 10 ani, Maria a preluat grijile legate de creșterea celor patru frați mai mici ai ei. Mama ei lucra la muncile câmpului și pentru soțul ei decedat. Locuința o împărțeau cu familia Serenelli: tatăl văduv și fiul Alexandru, care i-a făcut de multe ori avansuri fetei. Refuzat în mod constant de aceasta, într-o zi în care erau singuri acasă, a înjunghiat-o cu pumnalul. Cu toate îngrijirile medicale acordate, Marietta a decedat a doua zi. Ultimele cuvinte au fost: “Din dragoste către Iisus îl iert (pe Alexandru) și vreau să ajungă în cer și el”. Alexandru Serenelli a fost condamnat la muncă silnică pe viață. În anul 1910, după propria-i mărturisire, i s-a arătat Maria Goretti în mijlocul unui câmp cu crini și l-a chemat să vină după ea. Începând cu această dată, viața lui s-a schimbat total, iar după împlinirea a 27 de ani de executare a pedepsei, a fost eliberat pentru buna purtare dovedită. Dosarul de canonizare al Veronicăi Antal are similitudine cu acest caz.


26 de ani de pontificat

• Karol Józef Wojtyła s-a născut la Wadowice, un mic oraş la 50 km de Cracovia, pe 18 mai 1920. A fost al doilea fiu al lui Karol Wojtyła şi al Emiliei Kaczorowska.

• Pe 4 iulie 1958 este numit Episcop auxiliar al Cracoviei de către Pius al XII-lea şi este consacrat pe 28 septembrie 1958, în Catedrala Wawel, de către Arhiepiscopul Baziak.

• Pe 13 ianuarie 1964 este numit Arhiepiscop de Cracovia de către Papa Paul al VI-lea, apoi cardinal în 26 iunie 1967.

• În 1978, Karol Wojtyla preia conducerea Bisericii Catolice, după scurta “domnie” a lui Ioan Paul I – doar 33 de zile. Moarte naturală sau asasinat, misterul pluteşte şi azi. Lucrări ştiinţifice au încercat să explice “dispariţia la momentul oportun” a Papei care a vrut să definitiveze ancheta asupra “Vatican SA” –”Istituto per le Opere di Religione (IOR), numit comun şi Banco Vaticano, unul dintre organismele cu cele mai multe secrete, fondată în 1929 din ordinul Papei Pius XI.

• Pontificatul lui Ioan Paul II – 26 de ani, 5 luni şi 17 zile – a fost al treilea ca durată din istorie după cel al Sfântului Petru – 34 sau 37 de ani şi cel al lui Pius al IX-lea – 31 de ani şi 7 luni.