- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Vox populi, vox Dei în Piaţa Universităţii

Din 13 ianuarie, Piaţa Universităţii a devenit locul unde românii şi-au scandat necazurile, reînviind oarecum spiritul Pieţei Universităţii din anii ’90. Cei adunaţi în piaţă au venit, iniţial, iritaţi de aroganţa preşedintelui Traian Băsescu faţă de medicul Raed Arafat, dar acesta a fost doar vârful icebergului nemulţumirilor strigate de atunci încoace în acest loc. Am discutat cu protestatarii pe parcursul zilelor de miting şi am descoperit o mulţime de probleme aduse de oamenii veniţi în piaţă. Afişele şi declaraţiile populaţiei au arătat că oamenii s-au adunat să protesteze paşnic mai ales împotriva Puterii actuale – Guvern şi Preşedinte. O parte, însă, dintre nemulţumirile celor adunaţi acolo vizau toate partidele din spectrul politic, practic, cetăţenii obişnuiţi manifestau împotriva tuturor, politicienilor.

Nemulţumirile românilor

Solomon M., 66 de ani, inginer, pensionară

Are un afiş dintr-o foaie de calendar vechi pe spatele căreia a scris cu pixul albastru: VREM O ROMÂNIE FĂRĂ: PSD, PNL, UDMR, PDL! VREM SCHIMBARE. „Eu nici nu pot să strig fiindcă nu mă ajută vocea, aşa că am preferat să scriu acest mesaj. Trebuie să se facă o schimbare spre mai bine. Ne-am săturat de cât ne-au jefuit, tot ceea ce s-a construit s-a dărâmat, iar buzunarele ni s-au golit. Dintr-o ţară bogată am ajuns ţara nimănui. Vorbesc despre dialog acum. Dialog cu cine? Toate legile le-a făcut Băsescu numai cum a vrut el şi nu într-un dialog cu opoziţia. Raed Arafat, singurul om care a făcut ceva în ţara asta, a ajuns să-şi dea demisia, cel mai elegant lucru pe care putea să îl facă. Aceasta a fost scânteia pentru ceea ce vedeţi aici. Ne-a păcălit ticălosul în cârdăşie cu ceilalţi politicieni care au jecmănit ţara. Copiii noştri nu-şi găsesc de lucru aici, sunt nevoiţi să lucreze în străinătate.”

 

Ana, 29 de ani, reprezentant al ONG-urilor

„Sunt aici pentru a protesta paşnic, dar absolut paşnic pentru alegeri anticipate, transparenţă, democraţie adevărată. Suntem total împotriva propunerii lui Traian Igaş de comasare a alegerilor!”

 

 

Robert, student, 20 de ani

„Ne-am solidarizat cu protestatarii fiindcă şi noi o ducem destul de rău. Avem bursele micşorate, locurile în căminele studenţeşti sunt puţine, nu se mai poate continua astfel. Ne solidarizăm cu oamenii care sunt în piaţă şi care protestează paşnic.”

 

Mihai, student, 22 de ani

„Am ieşit la miting fiindcă nu se mai poate altfel. Ei (guvernanţii – n.r.) se plâng că sunt prea mulţi studenţi, că nu suntem bine pregătiţi când ieşim de pe băncile facultăţilor, dar nu spun că ei au lăsat acest sistem de învăţământ să cadă din ce în ce mai jos.”

 

Ana Bănciulescu, pensionară, 67 de ani, fostă contabilă

„Sunt pensionară, traiul greu m-a scos în stradă. Mai am 20 de lei în buzunar până la pensie. Mi-au luat din pensie, ne-au pus să plătim contribuţia la sănătate, de parcă în cei 36 de ani de muncă nu aş fi plătit nimic nicăieri niciodată. Soţul are arterită şi a suferit un accident vascular, el nu poate veni aici să protesteze. O fac eu fiindcă M-AM SĂTURAT de condiţii de trai indecente! A ajuns lumea la disperare”.

 

Elena Marin, 53 de ani

„Mă întrebaţi de ce mă aflu aici? Imaginaţi-vă că nu-mi pot plăti întreţinerea, curentul, telefonul. Că am fost pusă pe liber după ce am lucrat ca referent bancar. Ce ne facem când vedem că este din rău în mai rău? De ce sunt aici? Pentru că în România nu mai ai dreptul la o slujbă după 40 de ani. Pentru că în România după această vârstă eşti considerat rebut, expirat din punctul de vedere al societăţii. Suntem exploataţi la maximum şi ţinuţi apoi în sărăcie şi mizerie. E un genocid al foametei ceea ce se întâmplă acum în ţară. Sunt aici pentru că vârsta a II-a şi a III-a nu mai au ce căuta la muncă, suntem aruncaţi în stradă asemenea maidanezilor. Nu mai este nici o diferenţă între animale şi oameni.”

 

Adrian, 39 de ani, inginer

„M-am săturat de un preşedinte jucător. M-am săturat de legi trecute prin Parlament ca gâsca prin apă, când de fapt sunt trecute doar prin Guvern. M-am săturat de un prim-ministru care îşi asumă mereu răspunderea, o răspundere pentru care nu e niciodată tras la răspundere!”

 

Costică, 56 de ani, fost funcţionar, bugetar

„Sărăcia! Ea m-a scos din casă pe frigul ăsta. Am rămas fără serviciu de doi ani de zile încoace. Şomajul s-a dus de mult. Am ieşit să-mi strig nemulţumirile şi să cer: un trai mai bun, să se micşoreze impozitele, să cadă guvernul, vreau alegeri anticipate, jos Băsescu!”

 

Eugen, 54 de ani, lucrător în învăţământ

„Am venit să lupt pentru drepturile oamenilor, care de 22 de ani încoace au fost încălcate. Mă refer la dreptul la viaţă, la libertatea de exprimare, la toate neajunsurile create de acest guvern corupt. Noi în 1989, cei care am ieşit în stradă atunci – am ieşit şi atunci în stradă, să ştiţi – am ieşit pentru libertate, demnitate şi un trai mai bun. După 22 de ani suntem în aceeaşi situaţie din cauza clasei politice care nu este o clasă politică de fapt ci sunt nişte buticari politici. Dorim ca locul în care colegi de-ai noştri şi-au vărsat sângele în ’89 pentru libertate să devină piaţa în care va cădea acest guvern corupt prin voinţa poporului, nu din voinţa buticarilor politici.”

 

Otilia, 30 de ani, şomeră, poartă o pancartă pe care scrie:

„VOT DE BLAM PENTRU TOATE PARTIDELE!”, iar pe o alta: „TOVARĂŞA ROBERTA, DAŢI DRUMUL LEGII LUSTRAŢIEI.”

„Sunt şomeră de un an, am fost corporatistă, m-am săturat să muncesc într-o asemenea firmă. Sunt aici pentru că vreau să se facă o lege care să interzică traseismul politic. Fac voluntariat pentru salvarea Roşiei Montane şi sunt împotriva Gold Corporation şi a mass-media care manipulează execrabil naţiunea prin reclame mincinoase, numai şi numai pentru bani.”

 

Raluca, 33 de ani, corporatistă

„De ce sunt aici? Că nu-l mai suport pe Băsescu! Cred că am spus tot cu asta.”

 

Constantin, 43 de ani, manager cultural

„Ceea ce se întâmplă de opt ani încoace indică faptul că pentru actuala guvernare este timpul să plece. Mitingul de astăzi iniţiat de USL indică faptul că ar trebui să vină cât mai multă lume şi să protesteze. De când e PDL la putere am devenit simpatizant al PSD şi al PNL. Sper ca prin acest protest să atragem atenţia guvernanţilor şi să dăm o notă de seriozitate evenimentelor care au loc de o săptămână încoace. Nu am trecut prin Piaţa Universităţii până acum şi nici nu mi s-a părut că merită fiindcă acolo nu mi se pare ceva serios. Acolo protestele sunt şi foarte târzii şi e ceva acolo care mie mi se pare neînregulă, mai ales când totul are loc noaptea. Am impresia că acel gen de protest are tendinţa să se asocieze cu un fel de neseriozitate care mă descumpăneşte şi care nu dă forţă protestului, de aceea am şi optat să vin la acest miting.” (al USL – n.r.)

 

Soţii Marius şi Gabriela, sunt patroni, 52 de ani respectiv 50 de ani

„Avem de toate acasă, nu am avea de ce să ne plângem. Am venit aici din spirit de solidaritate. Noi avem o firmă, nu prea avem probleme financiare, dar ne solidarizăm cu protestatarii, pentru că noi considerăm că avem de-a face cu o dictatură, prea multe legi sunt asumate, fără a mai fi trecute corect prin Parlament!”

 

Adi, inspector în asigurări, 30 de ani, poartă un tricolor în jurul gâtului

„Nu sunt de acord că vin cei de la mitingul USL aici, în Piaţa Universităţii, fiindcă aici este o demonstraţie pur civică şi trebuie lăsată să crească societatea ca atare, nu trebuie politizată manifestaţia de aici. Am venit la acest miting să vadă guvernanţii şi politicienii că existăm, că nu suntem pasivi, privind din case la TV. Cred că se inaugurează o nouă etapă în istoria României. E prima chestiune spontană după mulţi ani. Spre deosebire de alte dăţi, mişcarea asta nu este o mişcare de lider, cred că e o mişcare terapeutică pentru români. Sunt aici şi îmi aştept un grup de alţi patru prieteni, am venit toate în toate zilele în piaţă, afară de sâmbăta trecută şi vreau să vă spun că niciodată nu s-a dat numărul real al celor care se află aici în piaţă, tot timpul s-a spus că suntem mai puţini decât am fost efectiv. Piaţa Universităţii de astăzi este o etapă în dezvoltarea noastră civică de popor european. Aici sunt copiii celor care au ieşit în 1989 la revoluţie.”

 

Oana, 23 de ani, angajată la o firmă de publicitate

„Suntem de acord să vină şi cei de la USL, în fond luptăm pentru acelaşi scop, chiar dacă ei sunt afiliaţi politic. Cu cât vom fi mai mulţi cu atât vom avea o şansă să ne eliberăm de acest guvern corupt şi de Băsescu. Eu sunt pentru prima oară în Piaţa Universităţii, la miting, nu am avut timp până acum, am decis că nu se mai poate, trebuie să vin să lupt alături de toţi cei de aici.” Oana poartă în mână pancarte pe care scrie: MICULE BOC, ROMÂNIA A FĂCUT POC! şi TRAIAN DEMISIONESCU, SUNTEM DE NECLINTIT! Tânăra, masterandă anul II, a mai adăugat: „Sunt aici pentru că doresc să rămân în ţară să lucrez şi să duc o viaţă decentă aici, să trăiesc cu demnitate, nu să merg aiurea în străinătate la muncă plătită mult mai slab din cauză că acolo voi avea statutul de imigrant.”