- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Wikipedia – enciclopedia supremă

Oricine poate contribui, oricine are acces liber la informaţii – aceasta este viziunea care stă la baza existenţei unuia dintre cele mai spectaculoase proiecte de colaborare din lume, al cincilea cel mai accesat site la nivel global, în prezent, cu 400 de milioane de vizitatori în fiecare lună.

text Sorin Duca foto Wikipedia

Wikipedia se bazează pe contribuţia periodica a peste 100.000 de editori voluntari. Unii dintre ei s-au ocupat şi de revista „Flacăra”.

Dacă te interesează rezultatele ultimelor alegeri din orice ţară, biografia unei celebrităţi, câştigătorii premiilor Nobel sau Oscar de acum 20 de ani, numărul de locuitori al unei localităţi sau formularea exactă a unei teoreme matematice – pe Wikipedia găseşti răspunsul actualizat, de cele mai multe ori la câteva minute după schim­bări importante în domeniul sau pentru subiectul respectiv.

Aceasta este, de altfel, esenţa întregului proiect, o enciclopedie actualizată în timp real, având ca scop integrarea „tuturor cunoştinţelor omenirii” într-un format acce­sibil oricui.

Materializarea acestui demers extrem de ambiţios nu ar fi fost posibilă fără internet, iar, pe de altă parte, Wikipedia profită într-o manieră foarte elegantă (şi într-un scop extrem de nobil) de două dintre caracteristi­cile esenţiale ale mediului on-line: viteza de transmitere a informaţiei (practic instanta­nee) şi posibilitatea de colaborare între oameni din întreaga lume, fără ca aceştia să se cunoască şi al căror unic scop este oferirea de informaţie „celorlalţi”.

Lansată în 2001, de Jimmy Wales (antre­prenor on-line) şi de Larry Sanger (filosof, ulterior acesta renunţând la participarea la proiect, în 2002), Wikipedia a ajuns, 10 ani mai târziu, să reprezinte o sursă imensă de infor­maţii pentru orice utilizator de internet (peste 19 milioane de articole, în peste 280 de limbi), fiind referinţa principală pentru jurnalişti, studenţi, scriitori, bloggeri sau utilizatori obişnuiţi.

Construit ca un proiect 100% non-profit, Wikipedia se bazează pe contribuţia periodică a peste 100.000 de editori voluntari (din totalul celor peste 1,2 milioane care au con­tribuit, de-a lungul celor 10 ani de existenţă) şi este finanţat exclusiv din donaţii.

De exemplu, pentru anul fiscal 2010-2011, Wikipedia a strâns peste 16 milioane de USD, de la peste 500.000 de donatori, din 140 de ţări, care au donat în medie câte 22 de dolari.

Banii sunt folosiţi exclusiv pentru tehnologie, servere, acces internet, dez­voltare, Wikipedia fiind singurul site din top 10 la nivel global care nu se finanţează din reclame, ci este finanţat preponderent de către utilizatori.

Enciclopedia se dezvoltă zilnic cu mii de articole noi şi sute de mii de completări la articolele deja existente (peste 11 milioane de editări au loc lunar), iar procesul de adăugare de informaţii sau editare a celor existente se bazează pe reguli foarte clare şi pe o ierarhie a voluntarilor care încurajează creşterea per­manentă a calităţii conţinutului.

Principiul care stă la baza enciclopediei – oricine poate să contribuie – constituie, însă, şi una dintre principalele acuzaţii care i se aduc proiectului şi anume că lipsa de pregătire a voluntarilor sau de selecţie pe cri­terii de certificare „ştiinţifică” a competenţei în domeniu, generează uneori articole slabe calitativ, mai ales în domenii foarte specia­lizate.

Obiectivul Wikipedia, din punctul de vedere al calităţii articolelor, este de a atinge un nivel egal sau mai bun decât cel al ediţiilor on-line ale Enciclopediei Britanice.

Wikipedia a fost lansată în 2001, de Jimmy Wales şi de Larry Sanger.

Acest reper a constituit obiectul unui studiu derulat în 2005 de către publicaţia şti­inţifică Nature, care a trimis spre analiză 50 de seturi de câte două articole, acoperind ace­laşi subiect, unul din Enciclopedia Britanică şi unul din Wikipedia, către experţi pe domeniile respective, fără a le spune sursa fiecărui arti­col.

Rezultatele au fost surprinzătoare: Wikipedia s-a situat foarte aproape de Enciclopedia Britanică din punctul de vedere al acurateţei, cu o medie de 3,9 erori pe articol, faţă de 2,9 erori, câte au fost identificate în mult mai prestigioasa şi „acreditata” enciclo­pedie.

De altfel, Wikipedia este permanent în căutare de editori voluntari, care să con­tribuie la îmbunătăţirea informaţiilor exis­tente, şi face din acest demers unul dintre principalele obiective pentru următorii 10 ani, alături de dezvoltarea enciclopediei în cât mai multe limbi.

Ediţia românească Wikipedia, lansată în iulie 2003, de Bogdan Stăncescu (nume uti­lizator – Gutza), a acumulat deja peste 163.000 de articole şi circa 192.000 de utilizatori înre­gistraţi, dintre care, însă, doar câteva zeci sunt activi în mod curent, motiv pentru care multe dintre articolele incomplete sunt în ace­laşi stadiu de mult timp. Dacă vă tentează să contribuiţi la cea mai mare enciclopedie din lume, sunteţi bineveniţi: http://ro.wikipedia.org /wiki/Wikipedia: Wikipedist