Ziariştii ca detectivi
April 11th, 2011, Radu Pocovnicu 2 comentarii TweetLansările de carte sunt evenimente plictisitoare şi de multe ori formale. Greu să mai aduci pe cineva la asemenea evenimente. Şi totuşi se mai poate. La interval de o săptămână, pe 29 martie şi 5 aprilie, la „Cafepedia”, în centrul Bucureştiului, doi autori de la „Crime Scene” au încercat să se joace de-a hoţii şi gardiştii cu prieteni şi admiratori. George Arion, autorul romanului „Fortăreaţa nebunilor”, şi Bogdan Hrib, autorul romanului „Ucideţi generalul”…
Pe 29 martie a avut loc lansarea unui nou roman al editorului şi scriitorului Bogdan Hrib: Ucideţi generalul, apărut la Editura Crime Scene, un proiect comun Flacăra şi Tritonic.
Evenimentul s-a desfăşurat la Cafepedia, în prezenţa a numeroşi invitaţi şi prieteni. Dacă Bogdan Hrib şi-a adus aminte, în discursul său, despre prima întâlnire cu George Arion, la lansarea romanului Filiera grecească, în 2006, când l-a invitat să spună câteva cuvinte despre cartea sa, directorul Publicaţiilor Flacăra ne-a asigurat că Ucideţi generalul este o carte serioasă, care merită tot respectul şi este convins că o să ne placă. „În acest nou roman al lui Bogdan Hrib, protagonistul Stelian Munteanu devine tot mai complex şi mai apropiat nouă. E prezent în diverse ipostaze ale vieţii: în armată, în momentele fierbinţi ale Revoluţiei din ’89, dar şi în zilele noastre. (…) Aceste incursiuni în trecut nu sunt întâmplătoare, ele explică modul în care acţionează Stelian Munteanu în prezent, fiindcă anumite împrejurări îl constrâng să accepte o misiune imposibilă: uciderea unui general al armatei române, socotit incomod din cauza secretelor pe care le posedă despre culisele înlănţuirii dictaturii” – a precizat George Arion.
Din nou Cafepedia. Orele 18 puţin trecute. George Arion se ascunde. Căutări. Se pare că a fost răpit de o echipă de la TVR Cultural. Ne liniştim, autorul a fost recuperat. Deci marţea nu sunt trei ceasuri rele… Lume multă şi foarte bună: actori, cântăreţi, regizori, scriitori, critici, mulţi prieteni, aproape toţi colegii. Cei care lipsesc au scutire…
Nu ştiu cum să încep, îmi lipseşte clopoţelul. Încerc cu 2-10, 2-10, probă de microfon. Merge!
O introduc pe Daniela Zeca-Buzura. O mare doamnă, care vorbeşte despre întoarcerea lui Andrei Mladin. Cu pasiune. Apoi Alex. Ştefănescu, care vorbeşte despre George Arion. Cu umor. Cu nostalgie. Oare şi cu un pic de gelozie? În fine, soseşte momentul autorului. Ca la Oscar, George Arion mulţumeşte celor care i-au fost aproape. Mulţumeşte pentru lansare, dar şi pentru urările la aniversare…
Năvală la autografe. Unde e pixul? Se rezolvă. O coadă uriaşă. Ne uităm îngrijoraţi spre teancul de cărţi care se micşorează văzând cu ochii. Se termină coada, se termină şi cărţile. Răsuflăm uşuraţi.
Se formează bisericuţe, se cumpără şi alte cărţi, se bea un pahar. De apă, de şampanie… Toată lumea pare fericită. Mai ales George. La mulţi ani, George Arion! Şi la multe romane! Pe curând.
nr. 4 / aprilie 2011 Tweet