„Ne aşteptăm la o creştere a investiţiilor austriece în energie regenerabilă”
March 10th, 2011, Revista Flacara

Interviu cu domnul Rudolf Lukavsky, consilier comercial al Ambasadei Austriei la Bucuresti
„Advantage Austria” este organizaţia oficială pentru promovarea comerţului exterior din Austria fiind, totodată, cel mai mare furnizor de servicii specializate pentru companii. Cele peste 100 de birouri „Advantage Austria” din toată lumea au drept scop principal susţinerea pe plan internaţional a companiilor austriece si a subsidiarelor acestora. în România, secţia comercială a Ambasadei Austriei s-a deschis oficial pe 1 mai 1950, fiind una dintre primele reprezentanţe comerciale din Europa de Est. După 61 de ani cifrele sunt elocvente: Austria este cel mai mare investitor străin în România, cu un volum total al investiţiilor de aproape 10 mld euro, există circa 6.000 de firme austriece si aproximativ 100.000 locuri de muncă create în aceste companii.
Relaţiile economice dintre România şi Austria sunt excelente. Vă rog să faceţi o scurtă prezentare în cifre şi date a acestor relaţii.
- Conform ultimelor cifre preliminare ale BNR, Austria îşi păstrează poziţia de investitor nr. 1, cu un volum al investiţiilor de aproape 10 mld euro, reprezentând aproape 20% din totalul investiţiilor străine directe. România şi Austria sunt, de asemenea, parteneri importanţi şi din punctul de vedere al volumului schimburilor comerciale. Totuşi, din al patrulea trimestru din 2008, am asistat la o încetinire a schimburilor bilaterale. în 2008 exporturile austriece atinseseră un maximum istoric de 2,4 mld euro, dar în 2009 a avut loc un declin de 32%, iar exporturile austriece au ajuns la 1,6 mld euro. Exporturile româneşti către Austria au avut o dinamică redusă în ultimii ani, dar din 2010 înregistrează o creştere puternică. în 2009, exporturile româneşti se ridicau la 0,65 mld euro, o scădere de 16% faţă de 2008. Balanţa comercială pozitivă favorabilă Austriei este puternic influenţată de faptul că au fost aduse în România echipamente şi tehnologii pentru industrie şi infrastructură. în primele şapte luni din 2010 am constatat o evoluţie uşor pozitivă a exporturilor austriece de 2%, dar şi o creştere dramatică a exporturilor româneşti către Austria de 43,6%.
Cum explicaţi această cooperare foarte bună?
-
Austria şi România împart o lungă istorie comună, care s-a reflectat şi în relaţii comerciale intense şi foarte fructuoase şi avantajoase pentru ambele ţări. în general, oamenii de afaceri austrieci se simt bineveniţi în România şi îşi pot construi un business bazat pe reputaţia lor de parteneri de afaceri serioşi şi de încredere. Sigur, dacă nu cumva sunt deja aici alţi austrieci care au înţeles mai devreme enormul potenţial al pieţei româneşti datorat şi apropierii geografice şi culturale de Austria.
Cooperarea comercială datează din urmă cu şase decade. Care sunt elementele de continuitate ale acestei cooperări?
-
în ciuda dificultăţilor, companiile austriece au fost active pe piaţa românească mult înainte de Revoluţia din decembrie ’89. De exemplu, ştiaţi că Gottfried Schenker, fondatorul companiei de logistică Schenker & Comp. Wien şi-a deschis, în 1879, la Bucureşti, prima subsidiară din străinătate? Iar astăzi, DB Schenker Romtranseste cel mai mare jucător de pe piaţa românească.
Care sunt domeniile cu cele mai spectaculoase rezultate?
-
Companiile austriece sunt active în aproape toate domeniile de afaceri din România dar, în mod special, Austria este puternică în sectorul serviciilor (bănci, asigurări, transport etc.), dar şi în procesarea lemnului (Schweighofer, Egger, Kronospan), materiale de construcţii (Baumit, Lasselsberger, Wienerberger, Bramac, Tondach etc.).
Ne putem întări relaţiile economice şi mai mult? Cum?
-
Companiile austriece sunt interesate să-şi extindă investiţiile în economia românească şi vedem un mare potenţial în special în domeniile R&D, energie alternativă, industria de componente auto etc. Ne aşteptăm la o creştere a investiţiilor în energie regenerabilă, în special în domeniile hidroenergetic şi eolian. Aceste proiecte trebuie evaluate într-o perspectivă pe termen lung. Biogest dezvoltă în prezent cea mai mare centrală pe biogaz din România cu o capacitate de 3,5 Mwh, AE&E construieşte o uzină de desulfurizare pentru o centrală electrică din Turceni cu un volum de peste 220 mil. euro, mulţi alţii sunt în pregătiri pentru dezvoltarea de parcuri eoliene. Imediat ce vor fi votate reglementări legale clare, vom asista la o goană după surse regenerabile de energie. De asemenea, sunt interesante investiţiile în modernizarea industrială şi protecţia mediului.
Care sunt strategiile folosite pentru a întări relaţiile şi pentru a găsi noi domenii sau mijloace de cooperare?
-
România este în continuare atractivă pentru companiile austriece, chiar simţim un interes crescut pentru această piaţă. Cu toate acestea, este fundamental pentru administraţia românească să lucreze la îmbunătăţirea mediului de afaceri cu zero toleranţă pentru netransparenţă şi management necorespunzător, dar şi cu legi mai bune şi mai multe investiţii în infrastructură.
Fiecare ţară are propria sa strategie de lucru. Cum pot fi armonizate aceste două strategii?
-
Nu cred că este o nevoie generală de armonizare a strategiilor. Fiecare ţară are propria sa istorie şi propriul stil de gestionare a situaţiilor curente. Ce putem face este să învăţăm unii de la ceilalţi, pentru că ne-ar ajuta să evităm experienţe dureroase. Iar Uniunea Europeană va juca un rol cheie prin politicile sale de susţinere a dezvoltării şi modernizării, dar şi a adâncirii integrării economice a tuturor ţărilor membre.
„Este fundamental pentru dezvoltarea ulterioară a pieţei ca România să asigure un mediu de afaceri stabil. La modul general, companiile austriece doresc şi aşteaptă mai multă trasnparenţă, eficienţă şi consistenţă din partea administraţiei publice, mai ales în ceea ce priveşte achiziţiile publice şi îmbunătăţirea sistemului legislativ.”
Climatul politic are vreo influenţă importantă asupra relaţiilor economice dintre cele două ţări? Sau latura economică îşi are propriul drum, independent de regimul politic?
- Orice decizie de investiţie se bazează pe un mix de criterii: costul muncii, concurenţa, potenţialul pieţei, mediul legislativ etc. Schimbări neaşteptate în condiţiile legale şi politice sunt dezavantajoase pentru toată lumea. Este fundamental pentru dezvoltarea ulterioară a pieţei ca România să asigure un mediu de afaceri stabil. La modul general, companiile austriece doresc şi aşteaptă mai multă transparenţă, eficienţă şi consistenţă din partea administraţiei publice, în special în ceea ce priveşte achiziţiile publice şi îmbunătăţirea sistemului legislativ.
Cum puteţi descrie, din proprie experienţă, colaborarea cu partenerii români? Nu ne aşteptăm la un răspuns diplomatic…
-
în decursul carierei mele am lucrat în multe ţări şi nu este nici un dubiu că sunt diferenţe culturale şi caracteristici locale. în opinia mea este mai bine aşa, iar această situaţie trebuie respectată de toată lumea. Din experienţa mea personală, pot spune că românii sunt un popor cald, generos, în care austriecii au găsit parteneri de afaceri pe termen lung şi de încredere. Sigur, e bine întotdeauna să verifici calitatea unei relaţii…
Care sunt obiectivele pe care le urmăriţi în România?
-
Advantage Austria – Serviciul Comercial Austriac – are peste 100 de birouri în toată lumea, cu scopul principal de a susţine pe plan internaţional companiile austriece şi subsidiarele acestora. România este un partener foarte important pentru noi, datorită volumului considerabil de schimburi comerciale şi a poziţiei Austriei în capul listei de investitori. Obiectivele sunt de a consolida această poziţie, de a dezvolta în continuare piaţa şi de a colabora cu partenerii noştri români în vederea atingerii acestor obiective.
“We expect a growth of Austrian investments in renewable energy”
Interview with Mr. Rudolf Lukavsky, commercial counselor of the Austrian Embassy in Bucharest.
Economic relations between Romania and Austria are excel- lent. Can you provide a brief presentation of these relationships in- figures and data?
From the latest preliminary figures of the Romanian National Bank, Austria is keeping its No. 1 investor position, with an investment volume of almost 10 billion Euros, representing about 20% of total foreign direct investment. Romania and Austria are also important partners in terms of trade volume. However, in the fourth quarter of 2008, we witnessed a slowdown in bilateral trade. Austrian ex- ports in 2008 had reached a historic maximum of 2.4 billion Euros, but in 2009 there was a decline of 32%, and Austrian exports reached 1.6 billion Euros. Romanian exports to Austria had a re- duced dynamics in recent years, but it recorded strong growth in 2010. In 2009, Romanian exports amounted to 0.65 billion Euros, a decline of 16% compared to 2008. Positive trade balance in favor for Austria is strongly influenced by the fact that Austrian compa- nies brought equipment and technologies for industry and infra- structure in Romania. In the first seven months of 2010 I noticed a slightly positive trend of 2% of Austrian exports, but also a dramatic increase in Romanian exports to Austria by 43,6%.
Commercial cooperation dates back six decades ago. What are the elements of continuity in this cooperation? Despite the difficulties, Austrian companies have been active on the Romanian market long before the Revolution of December ’89. For example, did you know that Gottfried Schenker the founder of Schenker & Comp. Wien, opened the first foreign subsidiary in Bucharest, in 1879? And today, Romtrans DB Schenker is the most important player on the Romanian market.
Supliment Austria Tweet
I’d need to examine with you here. Which isn’t one thing I usually do! I enjoy studying a put up that will make individuals think. Also, thanks for permitting me to remark!
Hi, Thank you for that brilliant blog post! I must bookmark „Ne aÅŸteptăm la o creÅŸtere a investiÅ£iilor austriece în energie regenerabilă” | Revista flacara. All the best.
Get your online degree!…
Left you a trackback for your readers to help them get an online degree….
Accident Videos…
If you need a good to watch funny accident videos then check out my site….