A treia renaştere, Flacăra după decembrie 1989
November 3rd, 2011, Bogdan Hrib Comenteaza TweetPrimul număr în libertate apare pe 24 decembrie ’89, purtând subtitlul „Revistă de opinie cetăţenească. Ediţie specială“. Dar în 28 decembrie, titlul este îmbogăţit, în spiritul epocii, Flacăra libertăţii, salută înfiinţarea primului partid politic al democraţiei: PNŢ. Se închide o buclă istorică… Apoi, în 5 ianuarie 1990, revista se transformă în Realitatea. Săptâmânal independent de opinie publică. Doar pentru 7 zile. Flacăra revine din 12 ianuarie. Vă mai amintiţi acea zi ciudată şi violentă?… Începând cu numărul din 5 ianuarie 1990 redactor-şef este George Arion. Prima campanie de mare succes a revistei în care fotografia a jucat un rol însemnat, are ca finalitate dărâmarea statuii lui Lenin din Piaţa Presei libere. Din 1991
Flacăra este editată de către Publicaţiile Flacăra SA, o companie formată din membrii redacţiilor Flacăra și Rebus. Apar pe rând Flacăra Basarabiei, Flacăra Bis şi Revista pensionarilor. Piaţa românească de presă explodează, cititorii sunt avizi de informaţii, tirajele ating sutele de mii. Ohoo, ce vremuri, abia dacă mai putem crede că au fost aievea. Atenţie, pentru cei mai tineri: nu exista internetul atunci!
Redactorii revistei promovează valorile democraţiei, condamnă cu mult curaj derapajele din viaţa social-politică a ţării, atentatele comise împotriva libertăţilor omului, flagelează corupţia şi avertizează în legătură cu acumularea unor bogăţii uriaşe în mâinile membrilor câtorva familii.
De asemenea, Flacăra sprijină orientarea pro-europeană a forţelor progresiste din ţară precum şi intrarea României în NATO.
Din pricina atitudinii sale tranşante, revista este boicotată de către autorităţile epocii: publicaţia nu mai ajunge în provincie, pachetele de reviste fiind aruncate din tren, redacţia nu mai primeşte hârtia de la Letea (de pildă, Almanahul Flacăra, care trebuia să apară în 1991, este tipărit abia în
1992), i se impune să-şi reducă numărul de pagini de la 24 la 16). Povestea hârtiei de la Letea, Bacău, un fel de monopol care putea controla presa română, este pe toate buzele… Dar orice încercare de aservire este refuzată iar revista, ca şi întregul trust, îşi continuă drumul independent… Din 1996, Flacăra redevine revistă ilustrată, color, cu apariţie lunară.
În octombrie 2001 are loc o schimbare radicală a conceptului grafic şi o redefinire a conceptului editorial al revistei. Noul format se relansează în cadrul unui spectacol de modă (Doina Levintza) şi muzică (Johnny Răducanu) desfăşurat la Atheneul Român sub denumirea
„Flacăra în haine noi“. Revista este tipărită în cele mai bune condiţii grafice ale momentului şi este singura revistă ilustrată de interes general din ţară. Flacăra devine membru BRAT şi este una dintre puţinele publicaţii auditate la primul val SNA. Semnează, printre alţii: Nicolae Manolescu, Alex. Ştefănescu, Emil Hurezeanu, Mihail Gălăţanu, Tudor Călin Zarojanu, Horia Roman Patapievici. Răsfoiesc aceşti ultimi 10 ani, bogaţi în fotografii şi reportaje îndrăzneţe. În 2001 aflu dintr-o anchetă că ne luptăm cu arme şi bagaje pentru intrarea în NATO, apoi în 2004, colega mea, Liliana Petruş, şi fotoreporterul nostru, Octavian Tibăr asediază ultimul mare zid lumii: Zidul Ierusalimului. E ca şi cum l-ai răstigni pe Iisus a doua oară! scrie Lili, într-un reportaj din 2004.
O nouă schimbare: rebranding-ul din decembrie 2009 creează un nou concept editorial (structurarea în dosar – main story şi caiete: Zoom, Cultură şi mass-media, Lifestyle, Business) şi o formulă grafică modernă care se adresează cerinţelor cititorului actual. Cu voia dumneavoastră intru şi eu în echipă şi mai mor o dată în dosarul dedicat aniversării revoluţiei – După 20 de ani. Blestemul lui Brucan. Anii au trecut, blestemul a rămas. Primul număr din
2010 este centrat pe Sărăcia ca obiectiv turistic. Un dosar greu şi trist, ilustrat magistrat de Tibi, alias Tibăr, printre Cei mai săraci din Europa. Urmează apoi o copertă cu o comandantă de tancuri, fabrica de sfinţi a Vaticanului, 150 de ani de Marină Militară, Vânătorii de cetăţi sau România ca o boală… Numărul trecut a fost rândul Sulinei. Desigur, l-aţi citit, pentru că ne citiţi şi acum. Mereu o mică echipă, inimoasă şi entuziastă, câteodată prea entuziastă, câteodată repezită, grăbită, întotdeauna pasionată… Da, patetic vorbind, mereu la datorie. Povestea continuă… Măcar încă o sută de ani! Să ne vedem cu bine.
nr. 11 / noiembrie 2011 Tweet