Adrian Hădean bucătar, blogger, călător
December 7th, 2011, Revista Flacara Un comentariu TweetAstfel se prezintă pe pagina sa de Facebook, care a adunat peste 12.000 de fani, bucătarul după ale cărui reţete se inspiră astăzi foarte mulţi români, Adrian Hădean. Acesta se consideră un bucătar care gătește de plăcere, deşi este profesionist din 2009, și se bucură de „zâmbetele mulţumite“ ale celor care îi încearcă preparatele, ghidându-se după sfaturile sale de pe blog. Cititorii lui Adrian se întorc pe blog în primul rând pentru profesionalismul acestuia, pentru modul în care scrie şi îşi descrie reţetele, pentru inspiraţie, uneori pentru fotografiile realizate de autorul blogului, dar şi pentru poveştile sale, scrise într-un mod în care, spun ei, îi frapează, chiar şi când rândurile nu se referă la de-ale gurii.
Cine vede în titlu „Spanac cu ochiuri“ pe un blog culinar, n-ar zice că rândurile ce urmează îl vor duce și către o frântură din copilăria bucătarului: „În copilărie mă feream de spanac. Mă feream de multe verdeţuri. Îmi plăceau morcovii tineri şi cruzi de pe care scuturam ţărâna şi-i mai treceam ca-n joacă pe sub apă înainte de a-i ronţăi, puteam să rod gulii abia scoase din pământ, dar să nu-mi fi dat spanac, mazăre, fasole verde. Nu m-a lămurit nici marinarul cel forţos, nici mama cea blândă, nici tata cel ferm. Abia spre sfârşitul adolescenţei am început să mă împrietenesc cu buruienile de tot felul şi de atunci suntem nedespărţiţi.“
De pe blogul său, din relatările sale deloc lipsite de umor, aflăm mai multe despre bucătar. Și-a început cariera jurnalistică la 17 ani, lucrând în radio, iar după un timp a început să realizeze emisiuni culinare pentru televiziune. Prima sa emisiune s-a numit Sare și piper, pentru un an a fost și Happy Cook pentru Televiziunea Transilvania, iar mulţi dintre români au ajuns să-l cunoască pe Adrian Hădean datorită emisiunii sale, Reţete fără secrete, difuzată de Antena 1. Astăzi gătește prin ţară. A pornit de la gătitul pentru prieteni și familie și a ajuns să gătească la evenimentele la care este invitat fie de prietenii de pe Facebook, fie de cei care îl urmăresc pe Twitter sau îi citesc blogul.
Bucătarul a preparat alături de Anda Călinici, prima româncă invitată la Campionatul Mondial al Ciocolatei, un tort de 9 metri pătraţi. Împreună cu bloggerii din Cluj-Napoca a gătit frigăruia bloggerilor clujeni, care a avut 101 metri. Gătește cu drag, vede micul dejun ca pe o promisiune, își face timp să scrie, să citească, să mai facă și câte o fotografie, dar nu uită nici de sport.
Cartea sa cu povești culinare, Sare și piper, a scris-o la îndemnul Claudiei Sitaru, cea care îl îndruma când acesta scria reportaje pentru cotidianul Transilvania Jurnal. Este „o carte scrisă noaptea, cu un ochi la coala de hârtie şi cu celălalt la câinele familiei, care roade plin de interes şi cu deosebită plăcere… un pantof“, scrie autorul chiar în primele pagini.
„Mă întreba cineva acum câteva zile cum am învăţat să gătesc. I-am spus că mi-a fost foame suficient de des. Adevărul e că am fost destul de curios în ceea ce priveşte bucătăria încă de pe la nouă ani. Atunci a început pentru mine perioada experimentală. Încă nu s-a terminat. Îmi place să experimentez, să combin ingredientele oferite cu atâta generozitate de Mama Natură, să mă joc de-a alchimistul. Uneori, îmi iese. Alteori, îmi iese un dezastru la scară redusă, cum s-a întâmplat atunci când, fiind singur acasă, am vrut să-mi fac bomboane din zahăr ars şi sâmburi de nucă.“ (din Sare și piper)
Bucătarul-călător Adrian Hădean este pasionat și de fotografie. Pe lângă fotografiile „gustoase“ ce prezintă making-off-ul reţetelor sale, bloggerul mai realizează și imagini în care surprinde lumea din jur. Acesta a avut chiar și o expoziţie la Cluj-Napoca, în vara acestui an. Despre fotografiile realizate de el, fotograful Alex Mazilu spunea: „În fotografia lui Adi veţi putea admira nu numai frumuseţea unor secvenţe dintr-o realitate apăsătoare, tot mai aproape de noi, ci, în antiteză perfectă, locaţii nepământene, de un exotism ce te îndeamnă la visare.“
Recent, Adrian a fost cooptat într-un program destinat copiilor, mai exact copiilor din grădiniţe, unde a lucrat împreună cu domnul profesor Nicolae Hâncu, unul dintre cei mai cunoscuţi și apreciaţi nutriţioniști români, la conceperea unui meniu pentru grădiniţe. Tot de curând, bloggerul nostru s-a mobilizat pentru implementarea meniului într-un lot de trei grădiniţe, lucru pe care speră să-l poată face până la finalul acestui an.
„Vreau să înțeleg mâncarea cât mai bine și să-i ajut și pe alții să o înțeleagă. Până acolo, mă mulțumesc și dacă reușesc să le produc altora poftă de mâncare. Ce știu nu-i atât de important. Important e ceea ce învăț de la o experiență la alta.“
„Pentru că trăiesc din gastronomie și blogging, sunt gastronom și blogger culinar. Pentru că trăiesc și din mâncarea pe care o fac pentru alții, sunt și bucătar profesionist.”
„… are un mod de a descrie o ceapă sau o costiță, încât citesc blogul ca pe Balzac”, spune un cititor al blogului lui Adrian Hădean.
text Diana Câmpean
foto arhivă personală Adrian Hădean
nr. 12 / decembrie 2011 Tweet
[…] să scriu povești despre oameni, fac o excepție și pun aici, la recomandările de sâmbătă, link către un articol scris de mine pentru Flacăra, despre Adrian Hădean. Apare și-n print, chiar […]