Aurul dacic – o istorie glorioasa furata
May 20th, 2007, Revista Flacara 14 comentarii TweetComorile au stârnit dintotdeauna mistere şi patimi în jurul lor, începând din antichitate, dar puţine au fost aşa de râvnite ca aurul dacilor. Poate pentru faptul că bogăţia în aur a munţilor de pe teritoriul Daciei şi al României de azi a întrecut multe zăcăminte de aur existente în lume. In acest an – considerat în calendarul chinezesc Anul Porcului de Aur, supranumit şi „Anul Aurului” – nu strică să ne reamintim că atât Imperiul Roman, cât şi „Imperiul Răului” – cum denumea U.R.S.S.-ul fostul preşedinte al SUA, Ronald Reagan – au jefuit România de cantităţi atât de mari de aur, încât sunt greu de estimat în zilele noastre!… Imperiul Roman a fost ajuns de blestemul lui Decebal şi s-a destrămat, la fel şi Uniunea Sovietică.
Teritoriul României s-a bucurat din cele mai vechi timpuri de faima unui ţinut al aurului şi al comorilor, aşa cum pentru spanioli erau pământurile descoperite în America. Aurul dacilor urmărit de romani în războiul lui Traian echivalează cantitativ în tradiţia transmisă cu aurul aztecilor. Către comorile din Carpaţi şi-au întors privirea de-a lungul timpului – ca spre un teritoriu fabulos – mulţi aventurieri şi amatori de îmbogăţire rapidă. în Istoria Bucureştilor, Ion Ionescu-Gion aminteşte – în contextul jefuirii aurului românesc – de existenţa unor hărţi rare care circulau printre capii ortodocşi ai bisericii constantinopolitane, pe care ar fi fost însemnate mănăstirile unde erau îngropate comori. Harta ar fi ajutat la jefuirea sistematică a tezaurelor ascunse, care au fost scoase din ţară. De aici credinţa călugărilor şi patriarhilor greci că din ţările româneşti oricâţi bani s-ar lua, se vor găsi în continuare alţii. în plin secol al XVIII-lea, domnitorul Alexandru Ipsilanti lansa chiar o campanie de săpături particulare cu condiţia ca jumătate din bunurile dezgropate să revină domniei. O idee despre mărimea acestor comori, care au încăput pe mâini străine, ne-o dă prima descoperire importantă din Transilvania, din 1543, în albia râului Strei, unde au fost descoperiţi peste 400.000 de galbeni de aur cu efigia lui Lysimah.
Ce se va întâmpla însă cu românii sau străinii care au furat ceea ce mai rămăsese din aurul dacic şi descendenţii acestora nu putem şti, deşi unele relatări de încredere despre felul în care acţionează şi astăzi blestemul aurului dacic, precum blestemul piramidelor, există…
<
Pentru a înţelege cum gândeau dacii şi ce s-a întâmplat cu faimoasa comoară a neamului dacic, trebuie să facem o „călătorie în timp” în vremea celui de-al doilea război daco-roman, în vara anului 105 d.Hr. – când armatele romane conduse de Traian ajung la Drobeta-Turnu Severin şi înaintează pe trei coloane, cu speranţa de a cuceri capitala regatului dac şi de a jefui comoara lui Decebal. Prima coloană înaintează pe Valea Cernei spre Ţara Haţegului şi ajunge la cetăţile Costeşti, Blidaru şi Piatra Roşie, pe care le distruge. A doua coloană urcă pe Valea Jiului spre castrul de la Bumbeşti, pătrunzând în Masivul Şureanu pe la Baniţa. A treia coloană, condusă de însuşi împăratul, se deplasează de la Drobeta la Sucidava şi Romula, străbate Valea Oltului până la Castra Traiana (azi localitatea Sâmbotin – Vâlcea) şi ajunge la Tilişca, apoi la Căpâlna.
Restul armatei romane, pornite din Moesia inferioară (Bulgaria), trece pe la Bran, Bratocea, Oituz. Bătălia pentru capitala Daciei – Sarmizegetusa Regia – se dă la începutul verii anului 106 d.Hr., cu participarea Legiunilor a Il-a – „ADRIUTIX”, a IV-a – „FLAVIA FELIX” şi a unui detaşament (vexillatio) din Legiunea a VI-a „FER- RATA”. Dacii resping primul atac, dar sunt distruse conductele de apă care aprovizionau capitala Daciei. Cetatea este incendiată, sunt retezaţi toţi stâlpii sanctuarelor în incinta sacră, se distruge întreaga fortificaţie. Războiul, însă, continuă. Prin trădarea lui Bacilis (confident al regelui dac), romanii găsesc, în albia râului Sargesia, tezaurul lui Decebal (evaluat de Jerome Carcopino la 165.500 kg de aur şi 331.000 kg de argint). Ultima luptă cu oastea regelui dac are loc în preajma cetăţii POROLISSUM, astăzi oraşul MOIGRAD. Dio Cassius, în Istoria Romana, povesteşte şi el despre cele 165.000 kilograme de aur şi dublul acestei cantităţi în argint care ar fi fost găsite de romani, Plinius cel Tânăr, în Epistole, scrie că – după jefuirea aurului dacic – romanii au petrecut o sută de zile, fără întrerupere, sărbătorind în acest fel cucerirea Daciei. Erau organizate ospeţe bogate şi dansuri în pieţele publice pentru toţi cetăţenii Romei. Potrivit istoricilor moderni această generozitate a împăratului şi a apropiaţilor săi demonstra că aurul şi prăzile de război erau de câteva zeci de ori mai mari decât sumele cheltuite de administraţia imperială pentru a le oferi plebeilor romani „pâine şi circ”. Aceştia făceau referire şi la însemnările medicului curant al împăratului Traian, grecul Criton, cel care scrisese primul despre incredibila comoară descoperită de romanii cuceritori în Munţii Orăştiei – „cinci milioane de libre de aur şi alte zece de argint”, în afară de „cupe şi de obiecte care depăşeau limita oricărui preţ” au luat drumul Romei. Este de notorietate că împăratul Traian a plecat cu o pradă imensă din Dacia. Cu toate acestea, este sigur că nu toată faimoasa comoară a lui Decebal a fost descoperită.
La începutul secolului al XVI-lea, în Ţara Haţegului, localnicii mai transmiteau încă poveştile din moşi-strămoşi, despre ruine necunoscute, despre comori fabuloase îngropate pe munţi sau în pădurile locului. Din când în când, ţăranii care arau mai dezgropau oseminte, cărămizi, obiecte din metal şi mari pietre cubice, pe care ţăranii le foloseau la propriile construcţii. începuseră să circule istorii fabuloase despre comori fără nume, mai ales prin satele aşezate de-a lungul apelor. Cu trecerea timpului, zvonurile despre legendarele comori deveneau din ce în ce mai fascinante pentru ţăranii săraci din zonă sau aventurierii din acea vreme prindeau de ştire.
Abia după aproape 16 secole de la căderea Sarmizegetusei, istoricul maghiar Gaspar Heltai menţionează existenţa unui „mare oraş dispărut, cu ziduri de piatra fasonata, aflat mai departe de Orăştia Mare, undeva, în munte”. Luându-se după povestirile şi legendele care circulau despre comorile dacilor, ţăranii din zona cetăţilor dacice fac primele săpături după comorile dacilor pe versanţii munţilor, dar nu găsesc, conform menţiunilor documentare, decât „stâlpi rotunzi”, „arme ruginite” şi „butoaie de piatră”.
In 1802, câţiva copii care umblau cu turmele de oi prin păşunile înalte de pe culmea Grădiştei descoperă, într-o „ruptură a pământului”, mai multe monede de aur. Reveniţi pe aceleaşi locuri, cu alţi tineri, ei dezgroapă circa 400 de monede din aur masiv de tipul numit mai târziu „koson” şi un tezaur cu monede de aur, tipul „lysimah”. O altă dovadă o constituie faptul că amploarea comerţului cu monede pe piaţa Orăştiei a ajuns în acea perioadă la cunoştinţa autorităţilor Imperiului austro- ungar, care l-au delegat pe procuratorul domeniului Hunedoara, Paul Torok, să se deplaseze la faţa locului. în primul său raport către trezorerie, acesta semnalează că descoperirile monedelor din aur masiv „sunt cu mult mai mari decât acelea declarate de localnici”. în următorii ani, pe Valea Grădiştei apar jandarmi unguri care încep să supravegheze zona, să facă percheziţii şi chiar arestări. Ţăranii suspectaţi că ar deţine kosoni erau torturaţi până mărturiseau. în acest fel, autorităţile au reuşit – la vremea respectivă – confiscarea altor câteva sute de monede din aur pur. în 1804, Monetăria Principatului Transilvaniei, aflată la Alba Iulia, trimite un comisar împărătesc în regiune. Acesta plăteşte trei ţărani din comuna Sibişelu Vechi să facă săpături în Munţii Orăştiei, sub directa sa supraveghere, în anumite locuri pe care poliţia imperială le aflase de la alţi săteni torturaţi. Acea echipă improvizată ar fi descoperit peste o mie de kosoni dacici, însă documentele de arhivă consemnează că au fost predate trezoreriei doar 987 de monede, care au fost topite şi transformate în lingouri. Sub această formă, o parte mică din aurul dacic a ajuns în tezaurul imperial.
Inainte de primul Război Mondial valoarea arheologică şi numismatică a monedelor dacice de tip „koson” şi „lysimah” ajunge să fie recunoscută pe plan european, ceea ce a determinat urcarea preţului lor pe piaţa obiectelor de artă şi numismatică. Din acea perioadă datează şi primele menţiuni despre ele în câteva dintre cele mai importante cataloage numismatice.
în 1948, istoricul Constantin Daicoviciu şi fiul său începeau săpăturile arheologice în Munţii Orăştiei, fără să descopere vreun tezaur. Cu toate acestea, cu prilejul naţionalizării întreprinderilor din zonă, au fost găsiţi trei kosoni din aur masiv – care au ajuns la Muzeul Judeţean din Deva, unde s-au păstrat până în ziua de azi. Este destul de ciudat că, deşi în timpul comunismului comorile dacice au fost căutate timp de trei decenii, nu există vreo menţiune documentară despre vreo comoară!
nr. 5 / mai 2007 Tweet
I agree with your Aurul dacic – o istorie glorioasa furata | Revista flacara, excellent post.
An impressive share, I simply given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in truth purchased me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to debate this, I feel strongly about it and love studying more on this topic. If attainable, as you turn out to be expertise, would you mind updating your weblog with more particulars? It is highly helpful for me. Massive thumb up for this weblog post!
Thanks for your post. What I want to comment on is that while looking for a good on-line electronics store, look for a web-site with complete information on critical factors such as the security statement, safety details, payment guidelines, and other terms as well as policies. Usually take time to look into the help along with FAQ pieces to get a greater idea of how a shop operates, what they can perform for you, and just how you can use the features.
Trackback for a Great Article…
Left you a trackback for your readers to get more info….
new led watch Starting a website kind of like this one forced me to do some research and I found your post to be quite helpful. My content is centered around the idea of knowledge, fun and sharing. I wish you fine luck with your web site in the futur…
Starting a website kind of like this one forced me to do some research and I found your post to be quite helpful. My content is centered around the idea of knowledge, fun and sharing. I wish you fine luck with your web site in the future and you can be…
Thanks for your valuable post. In recent times, I have come to be able to understand that the actual symptoms of mesothelioma are caused by your build up associated fluid between your lining on the lung and the chest muscles cavity. The infection may start from the chest spot and pass on to other parts of the body. Other symptoms of pleural mesothelioma include weight-loss, severe respiration trouble, nausea, difficulty ingesting, and bloating of the face and neck areas. It ought to be noted that some people living with the disease don’t experience any kind of serious signs at all.
Greetings from Ohio! I’m bored at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break. I love the info you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised at how quick your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, good site!
Phen375 reviews…
That is really interesting, You are an overly professional blogger. I’ve joined your rss feed and stay up for searching for more of your wonderful post. Additionally, I’ve shared your website in my social networks! phen375 reviews…
great points altogether, you simply received a brand new reader. What would you suggest about your post that you made some days in the past? Any sure?
Thanks for your write-up on the vacation industry. I might also like to include that if you are one senior thinking about traveling, it is absolutely vital that you buy traveling insurance for golden-agers. When traveling, seniors are at high risk of experiencing a medical emergency. Getting the right insurance policy package for one’s age group can look after your health and provide you with peace of mind.
Today, while I was at work, my sister stole my iphone and tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone!
One thing I would really like to say is that before obtaining more laptop or computer memory, have a look at the machine within which it can be installed. Should the machine will be running Windows XP, for instance, the memory ceiling is 3.25GB. Putting in over this would merely constitute a waste. Make sure that one’s motherboard can handle the particular upgrade volume, as well. Good blog post.
What I have always told individuals is that when you are evaluating a good online electronics store, there are a few components that you have to consider. First and foremost, you would like to make sure to choose a reputable and also reliable shop that has obtained great assessments and ratings from other customers and marketplace leaders. This will ensure that you are getting through with a well-known store that provides good service and aid to it’s patrons. Thanks for sharing your ideas on this web site.
Am citit de curand aceasta carte,, Blestemul dacic,, Pentru cei interesati de valorile dacice, ale noastre, si nu numai, aceasta carte merita citita.
http://www.e9.ro/catalog?page=shop.browse&manufacturer_id=132