Călătorie culinară la Maxim
August 23rd, 2011, Alice-Claudia Gherman Comenteaza TweetA lua masa în restaurantul, „Maxim”, proaspăt deschis în iunie anul acesta, seamănă cu o excursie culinară în jurul lumii.
Maestru de ceremonii este bucătarul de renume internaţional Krishna Bohat, care îmbină cu mare artă aromele bucătăriei franceze, i taliene, chineze sau japoneze cu aşa-numita bucătărie main-kitchen, pan-asiatică şi fusion.
Maxim s-a născut într-o casă boierească din apropiere de Parcul Cişmigiu. Numele de Maxim l-a primit fiindcă terasa şi saloanele localului numără circa 100 de locuri, suficient de multe pentru a organiza aici petreceri corpo- rate, cine festive, cocktail-uri, întruniri, mese pentru prezentare, seminarii sau alte evenimente asemănătoare. În plus, meniul, servirea şi decorul sunt toate la superlativ, în armonie cu numele Maxim, făcând din acest loc unul dintre cele mai elegante restaurante cu specific internaţional din Capitală. Gazdele obişnuiesc să spună că ziua bună începe la Maxim, prânzul este pentru relaxare la Maxim, iar seara o trăieşti alături de prieteni sau familie tot aici.
„Maxim se doreşte a fi un restaurant cu mult respect pentru savoare, arome, gust şi mâncăruri de calitate.
Am pomenit de meniu? Acesta se află sub directa îndrumare a bucătarului de renume internaţional Krishna Bohat, care şi-a început cariera la restaurantul hotelului Taj Mahal din Bombay (India), a lucrat la prestigiosul hotel Thistle Haydock din Liverpool şi Manchester şi apoi în Caraibe. Calitatea preparatelor, maniera în care sunt servite şi decorul aferent reprezintă gândirea maestrului Bohat. Între felurile de bucate de pe cartea de vizită a restaurantului Maxim se află carpaccio de St. Jacques, somon cu sos de homar, mango kulfi cu şofran şi salsa de fructe de pădure şi prăjitură de ghimbir. Acestea sunt completate de tartar de somon norvegian, piept de raţă cu cartofi fondant şi sos citric, file de vită argentiniană servit cu muştar meaux şi ciuperci cu roşii cherry, St. Jacques cu sos de pin sau caracatiţă cu cerneală de sepie, orez şi sos de cham- pagne etc. Bohat ştie însă să gătească şi româneşte, nu doar delicatese din bucătăria altor continente. De la tradiţionalele sarmale româneşti la cele mai complicate specialităţi din porc, nu există fel de mâncare pe care Krishna să nu ştie să-l facă. „Dacă un om face mâncarea cu suflet, atunci iese foarte bună. Eu pun suflet şi clienţii mei sunt foarte mulţumiţi”, obişnuieşte să spună Krishna când vorbeşte despre secretul meseriei sale.
nr. 8-9 / august-septembrie 2011 Tweet