Chifteluţe de vită cu sos
December 18th, 2012, Revista Flacara Un comentariu TweetIngrediente
● carne de vită tocată – 400 g;
● cartof – unul mic;
● cimbru uscat – o jumătate de linguriţă;
● roşii cherry – vreo zece;
● usturoi – doi căţei;
● ceapă – două mici sau una mai mare;
● ouă – două;
● sos de soia – două linguriţe;
● pătrunjel proaspăt – câteva frunze;
● ardei capia – unul mic;
● zahăr – o linguriţă;
● suc de roşii – aprox. 300 ml;
● sare;
● piper;
● mărar proaspăt tocat;
● frunză de dafin.
Pasul 1. Cureţi cartoful, ceapa şi usturoiul. Le tai în bucăţi mai mici şi le pui într-un vas mai adânc, împreună cu carnea tocată. Pui sosul de soia, piper, cimbrul uscat, strivit între degete, ouăle şi frunzele de pătrunjel.
Pasul 2. Transformi totul în pastă, cu blenderul vertical de mână. Amesteci bine, până ce toată compoziţia e omogenă. Pui cartoful doar pentru a mai „afâna” consistenţa dură a cărnii de vită.
Pasul 3. Formezi mici sfere din compoziţia pentru chiftele. Nu le tăvăleşti prin făină, nu le pui nimic altceva în afară de ceea ce am trecut la ingrediente.
Pasul 4. Prăjeşti chiftelele pe toate părţile, în nu foarte mult ulei de măsline. Le scurgi apoi într-un castron în care aşezi câteva şerveţele duble.
Pasul 5. Cureţi a doua ceapă şi ardeiul capia. În altă tigaie decât cea în care ai prăjit chifteluţele, încălzeşti două linguri de ulei de măsline şi căleşti ceapa şi ardeiul capia tăiate fin, împreună cu o foaie de dafin, un praf de cimbru uscat şi câteva boabe de piper. Nu le ţii mai mult de două minute.
Pasul 6. Pui zahărul şi amesteci repede, până s-a caramelizat şi s-a omogenizat cu restul de sos lăsat de ceapă şi de ardei. Nu durează mai mult de un minut, pe foc nu foarte puternic.
Pasul 7. Speli roşiile cherry, le tai pe jumătate şi le arunci în tigaie. Dai focul mai mare şi plimbi roşiile prin sosul deja existent, vreme de vreo două minute.
Pasul 8. Pui sucul de roşii şi continui să amesteci. Laşi focul mare, astfel încât sucul să fiarbă repede, să se îngroaşe la fel de repede şi să fiarbă cât mai puţin roşiile cherry. Poţi pune două frunze de busuioc proaspăt, dar merg şi câteva degete de mărar proaspăt tocat. Amesteci chiftelele răcorite cu sosul fierbinte şi le laşi câteva minute.
Din capul locului carnea de vită cere vin roşu. Felul de preparare ne duce însă cu gândul la un roşu mai moale, mai aromat, mai catifelat. Cred că alegerea ideală este o Fetească Neagră, din Gama Măiastru, de la Crama Oprişor.
reţetă Viorel Copolovici
www.pranzuldincaserola.ro
recomandare vin
Cosmin Zidurean
Tweet
Firma Bitec świadczy najwyższej jakości usługi pozycjonowania stron.