ZOOM

Exhumarea unui caz de presă

January 20th, 2008, com 25 comentarii

Tinu aşteaptă adevărul

Luni, 19 noiembrie 2007, cadavrul lui Dumitru Tinu a fost scos din groapă, adus de la Breaza la Bucureşti şi reexpertizat medico-legal. Dumitru Tinu, directorul şi fondatorul cotidianului Adevărul a murit, miercuri, 1 ianuarie 2003, la ora 9,45 dimineaţa. Au trecut cinci ani de la accidentul de circulaţie de pe DN 1, cinci ani în care cele două familii ale ziaristului (Tamara şi Anna-Maria Tinu – soţia şi fiica din familia legitimă, Emilia şi Andrei Iucinu – amanta şi fiul din afara căsătoriei) au dus o luptă surdă, pe viaţă şi pe moarte. Dacă Tamara şi Anna-Maria par să se fi împăcat cu circumstanţele tulburi ale morţii lui Tinu, Andrei şi Emilia Iucinu – nu. Argumentele, tenacitatea şi insistenţa lor au dus la exhumarea lui Tinu. Procurorii au fost convinşi să redeschidă ancheta, pe mai multe planuri şi, promit ei, mai temeinic decât s-a întâmplat la începutul lui 2003. Ancheta nu exclude, până la proba contrară, nici una dintre variante: omor, sinucidere sau accident.

Expertizele auto refăcute pot duce la un final neaşteptat pentru noua serie de investigaţii, iar procurorii speră ca prin re-autopsierea rămăşiţelor pământeşti ale lui Tinu să-i smulgă acestuia adevărul despre circumstanţele morţii lui. Aceiaşi procurori acceptă şi faptul că întrebările lor pot să rămână şi fără nici un răspuns.

Tinu şi Scînteia, biografii comune

Dumitru Tinu s-a născut într-un sat din Olt, la 21 octombrie 1940. Ceva din spiritul de ţăran autentic, isteţ, descurcăreţ şi cu un anume fel de bun-simţ nu l-a părăsit niciodată. Probabil că tocmai asta l-a ajutat să ajungă să studieze la Institutul de Limbi Străine din Bucureşti, unde a optat pentru limba şi literatura rusă. Face o specializare la Kiev, unde o cunoaşte pe Tamara, rusoaică get-beget, de care se îndrăgosteşte. Cei doi se căsătoresc şi se stabilesc în România. A lucrat la Scînteia începând din 1962. La doar 22 de ani, Tinu a început specializarea în domeniul „politici externe” în redacţia ziarului oficial al Partidului Comunist Român. A rămas exact în această poziţie vreme de 27 de ani, până în 1990, când Scînteia s-a transformat în Adevărul.

Propagandist zelos

Conform concluziilor Raportului final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, Dumitru Tinu a fost menţionat ca fiind unul dintre ziariştii de vârf ai organului PCR Scînteia, dar nu în sensul bun al cuvântului. „Dumitru Tinu a fost unul dintre zeloşii propagandişti ai Partidului Comunist, într-o lungă listă de ziarişti aserviţi puterii”, se menţionează în raportul citat. Dumitru Tinu a recunoscut el însuşi: „Nu pot să-mi neg perioada de la Scînteia, ar însemna să-mi neg tinereţea!”. A scris rapoarte, cuvântări şi alte asemenea pentru conducătorii din perioada comunistă, mai ales dacă acestea făceau referire la chestiuni de politică externă. A călătorit mult, fiind unul dintre puţinii ziarişti care a însoţit constant delegaţiile oficiale. A fost singurul gazetar român care a participat la evenimentele din primăvara lui 1968 de la Praga, când tancurile sovietice au readus la tăcere vocea democraţiei.

Cadoul lui Roman

După 1989, politica editorială se schimbă, dar colectivul redacţional rămâne acelaşi. Vreme de încă patru-cinci ani Adevărul rămâne o tribună a spiritului comunist muribund. Au rămas în istoria ziarului titluri ca Fire-ai a naibii, majestate!, aplauzele puternice şi prelungite pentru „meritele ortacilor” în urma mineriadei din 13 – 15 iunie 1990, apropierea supusă faţă de FSN. Scînteia devine oficial Adevărul, inclusiv în acte, prin privatizare, în 1991. Apropierea de FSN se dovedeşte benefică, pentru că Petre Roman, pe atunci premier, semnează actele de privatizare ale ziarului nu prin metoda MEBO, ci prin repartizarea a 60% din acţiuni angajaţilor. Restul de 40% au rămas în posesia personalului „extra-redacţional”. Munca de redacţie era amestecată cu cea de agent de publicitate, răsplătit prin comisioane generoase. Contractele de publicitate, mari, au fost administrate de o firmă, S.C. Colosal import-export, printre beneficiari numărându-se Sergiu Andon, un personaj pe care îl vom mai întâlni.

Schimbarea adevărată a Adevărului este meritul lui Dumitru Tinu, şi începe abia în 1996. Adevărul devine un ziar de ţinută, credibil, autoritar, iar Dumitru Tinu este recunoscut ca lider de opinie. Din 1998, Dumitru Tinu a fost preşedintele Clubului Român de Presă, instituţie înfiinţată în acelaşi an, cu scopul promovării intereselor legislative, economice şi profesionale ale ziariştilor. Tinu are meritul de a fi făcut din CRP o autoritate morală în presa românească. Următorul pas făcut de Tinu a fost unificarea acţiunilor Adevărul. Campania a început în ianuarie 2001, prin cumpărarea acţiunilor de la angajaţi. În decembrie 2002, Tinu deţinea oficial 71% din acţiunile cotidianului Adevărul. Imediat, la 1 ianuarie 2003, Dumitru Tinu moare.

Acelaşi sânge, două tabere

Moartea fulgerătoare a lui Dumitru Tinu a creat două tabere. Pe de o parte, familia oficială, Tamara şi Anna-Maria, pe de alta – cea neoficială, Emilia Iucinu şi fiul lui Tinu, Andrei. Războiul dintre cele două părţi s-a dovedit înverşunat, cele două familii luptându-se „pe viaţă şi pe moarte“, una să păstreze agoniseala întreagă, cealaltă să dobândească o parte din averea foarte mare lăsată de Tinu şi, implicit, recunoaşterea oficială a paternităţii. Şi unii şi ceilalţi au refuzat din start orice compromis. Procesele între familia Iucinu şi Tinu au început când trupul ziaristului nici nu se răcise bine în mormântul din Breaza, la mai puţin de o lună de la moartea acestuia. Acuzele reciproce aduse de cele două familii, Tinu şi Iucinu, au fost puternic mediatizate, astfel că Tinu este un subiect de presă şi la cinci ani de la dispariţie. Emisiunile televizate care aveau ca subiect moartea lui Tinu, viaţa dublă a acestuia, manevrele şi controversele de la Adevărul, speculaţiile privind conjunctura morţii ziaristului, au făcut şi fac audienţă maximă.

Celor două tabere li s-au tot adăugat diferite alte figuri, actori politici sau personaje publice cu aplomb. Fatih Taher (un arab controversat, în rol de mare investitor în România), Viorel Hrebenciuc (politician de vază, om cu bani şi simpatizant din umbră al Adevărului, prieten declarat cu Tinu şi cu familia oficială), Cristian Tudor Popescu (apropiat al lui Tinu şi formator de opinie) sunt câţiva dintre cei care au animat acest soap-story. Una peste alta, lungul conflict a dus la deshumarea lui Dumitru Tinu şi la redeschiderea anchetei privind cauzele şi circumstanţele morţii acestuia.

Adevăraţii actori

Ar trebui spus, în primul rând, că accidentul în urma căruia Dumitru Tinu a murit este unul neobişnuit. În condiţiile în care victima a fost o persoană publică, de notorietate şi de mare influenţă, semnele de întrebare s-au înmulţit exponenţial, iar speculaţiile presei, în perioada imediat următoare morţii ziaristului, dar şi în ansamblu, în ultimii cinci ani, au fost exacerbate. Nici una dintre autorităţile competente, şi ne referim la medicii legişti de la Institutul de Medicină Legală din Prahova, la Poliţie şi la procurorii din Prahova care au făcut cercetări şi au dat verdicte, nu au făcut nimic pentru a stopa tăvălugul speculaţiilor. Dimpotrivă, au alimentat speculaţii prin neprofesionalismul de care au dat dovadă. Au existat şi există încă o serie de întrebări legate de Tinu (De ce a plecat în prima zi a anului singur şi doar pentru 24 de ore, în condiţiile în care pe 2 ianuarie, la prânz, trebuia să fie în Bucureşti, în redacţie? Care a fost scopul vizitei la Hotelul Marriott? Care erau cu adevărat jocurile politice şi economice în care era implicat Tinu şi Adevărul, în condiţiile în care, după moartea lui, ziarul şi-a pierdut strălucirea? Ce se află în spatele legăturii dintre Tinu şi Fatih Taher, între Tinu şi Viorel Hrebenciuc?) şi câteva aspecte care ţin strict de dinamica producerii accidentului, rămase nelămurite. Amănuntele care au rămas neexplicate sau insuficient clarificate faţă de acest din urmă aspect, luând în calcul datele existente în urma investigaţiilor din ianuarie 2003, ar fi următoarele:

• De ce a pierdut Tinu controlul asupra maşinii?

• De ce nu există nici o urmă de frânare?

• De ce nu s-au deschis air-bag-urile, în condiţiile în care s-a apreciat că viteza de deplasare a maşinii era de circa

55–60 km/h?

• Cum a ieşit Tinu din maşină?

Oficiali de la Forum Auto – importatorul Volvo pentru România – făceau următoarele precizări în 5 ianuarie 2003: „Procesul de deschidere al air-bag-urilor şi de tensionare al centurilor de siguranţă se produce doar în cazul unei coliziuni frontale sub un unghi de până la 30 de grade, cu o forţă suficient de mare pentru a activa sistemul. Sistemul nu este activat de coliziuni la viteză mică sau cu obstacole cu duritate redusă, cum ar fi: tufişuri, nămeţi de zăpadă etc”. Una peste alta, concluziile investigaţiilor (poliţie, medici, plus datele furnizate de producătorul maşinii) au stabilit, şi asta în mai puţin de 24 de ore de la producerea accidentului, că Dumitru Tinu a murit în urma unei puternice hemoragii meningocerebrale, urmare a unui traumatism craniocerebral forte, acut, deschis, contuziv, soldat cu fractură de etaj endobazic mijlociu şi fractură de coloană vertebrală, la nivelul vertebrei a IV-a cervicale. Mai pe româneşte spus, forţa de impact şi inerţia au făcut ca Tinu să-şi rupă gâtul. La aceasta a contribuit şi lipsa centurii de siguranţă, dar şi acel ceva, nelămurit încă nici în ziua de azi, care a făcut ca air-bag-urile să nu se deschidă. În urma constatărilor tehnice, efectuate la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova în 2 ianuarie, s-a constatat că „autoturismul implicat în accident nu prezenta defecţiuni tehnice la mecanismele de siguranţă”.

Ancheta de acum cinci ani

Moartea lui Tinu a fost violentă şi s-a datorat traumatismelor care puteau fi produse prin lovirea cu capul de planurile şi reliefurile dure din interiorul autovehiculului, adică lovire de plafon, de bord, de portieră şi de stâlpul din stânga al maşinii, se precizează în acelaşi comunicat. Traumatismele suferite, aşa cum au fost ele evidenţiate în raportul de autopsie făcut în data de 1 ianuarie 2003, au fost majore, incompatibile cu viaţa. Martorii de la faţa accidentului spun că decesul lui Tinu a survenit la câteva minute după ce maşina a lovit marginea şanţului. Pe de altă parte, autopsia a relevat o serie de alte suferinţe ascunse ale lui Tinu. O inimă ischemică şi afectată de ateroscleroză, plămâni emfizemici. Un eventual accident vascular cerebral nu a mai putut fi detectat, creierul fiind hemoragic, urmare a accidentului în sine. Medicul Valentin Gheorghiu, director adjunct al IML Bucureşti, în 2003 preciza că nu este exclus ca Dumitru Tinu să-şi fi pierdut cunoştinţa, fapt care a dus pe de o parte la accidentul în sine, iar pe de alta la posibilitatea ca leziunile să fie produse unui trup inert. Conştient fiind, contracţia instinctivă a muşchilor ar fi limitat, măcar în parte, gravitatea leziunilor. La IML Prahova au fost recoltate probele biologice, investigate ulterior în laboratoarele din Bucureşti. Din păcate, cantităţile de material organic nu au fost suficiente pentru analize complete, singurele probe care au putut fi efectuate fiind testul de alcoolemie (care a ieşit zero) şi un test de glicemie, al cărui rezultat a fost în limite normale. Nu s-au putut efectua probe toxicologice, din care să rezulte dacă a existat sau nu o intoxicaţie cu medicamente sau droguri.

Poliţia nu a lămurit niciodată unde a fost găsit trupul lui Tinu, în maşină sau în exterior aşa cum susţin martori (facem precizarea că pe parcursul lunii ianuarie 2003, rând pe rând martorii accidentului au fost declaraţi „necredibili”). Investigaţiile jurnalistice ale ziariştilor de la Adevărul, coordonate de Cristian Tudor Popescu, au oferit ca posibilă explicaţie faptul că, după accident, Tinu a încercat să iasă singur din maşina aflată pe o parte, moment în care Volvo, greu de două tone, ar fi căzut peste el. „L-am identificat la morga din Ploieşti după legitimaţie, faţa era foarte afectată de leziuni. În comunicatul poliţiei şi al medicului-legist apare că leziunile au rezultat în urma ciocnirii cu planurile dure ale maşinii şi că a fost găsit în maşină. Este imposibil. Tipul de leziuni pe care le avea Tinu erau leziuni de strivire, şi nu de lovire. O spunem cu toată responsabilitatea. Strivirea nu putea avea loc decât într-un singur mod, prin ajungerea lui Tinu sub maşină”, afirma într-un interviu acordat în Evenimentul zilei, Cristian Tudor Popescu, în data de 8 ianuarie 2003.

„Leziuni incompatibile cu viaţa“

Pe parcursul timpului, când la fiecare termen de judecată, în diferite faze ale procesului – unde Andrei Iucinu şi mama sa, Emilia Iucinu, pledau pentru recunoaşterea legală a lui Dumitru Tinu ca tată biologic pentru Andrei, în ciuda opoziţiei vehemente şi constante a fiicei şi soţiei lui Tinu –, s-a întâmplat că personajele au migrat dintr-o tabără în alta. Sora, Elena Pârvan, şi fiul fratelui lui Dumitru Tinu, Virgil Tinu, s-au aliat cu Emilia şi Andrei cerând instanţelor redeschiderea dosarului Tinu. În ianuarie 2003 ancheta a fost efectuată de poliţişti de la Biroul de Poliţie Rutieră DN 1, aflată în subordinea Serviciului Poliţiei Rutiere din IJP Prahova. În ziua de 6 ianuarie, ca urmare a exploziei de materiale din presă, a speculaţiilor şi a contradicţiilor semnalate de mass-media, dosarul a fost preluat de Serviciul Cercetări Penale sub coordonarea procurorilor din Parchetul Judeţean Prahova. Cu certitudine, situaţia a însemnat o premieră. Dosarul Tinu era primul accident de circulaţie cu victime, a cărui anchetă a fost efectuată de procurorii de la Parchetul Judeţean. În data de 12 martie 2003 s-a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul Tinu, considerându-se că probele, datele medico-legale confirmă fără tăgadă un accident de circulaţie, fără nici un fel de alte implicaţii.

Anchetă tardivă

Andrei Iucinu, Emilia Iucinu, Elena Pârvan şi Virgil Tinu au cerut procurorilor redeschiderea dosarului de cercetare. Aceştia au semnalat o serie de inadvertenţe şi chestiuni rămase neclarificate de ancheta iniţială. În 28 noiembrie, Liviu Tudose, prim-procuror la Parchetul Tribunalului Prahova, dispune redeschiderea anchetei. Grupul celor patru cere clarificarea aspectelor care ţin de dinamica accidentului, de viteza şi starea autoturismului, de detalii medicale şi de împrejurările generale din ziua fatidică. Liviu Tudose cere o expertiză tehnică auto la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice Bucureşti, un supliment de necropsie, precum şi lămurirea unor detalii care să acopere orele anterioare producerii accidentului, urmând să fie făcute investigaţii cu privire la identitatea persoanelor în compania cărora Dumitru Tinu a petrecut Revelionul 2002–2003, dar şi contactele victimei în zilele anterioare – întâlniri faţă în faţă sau convorbiri telefonice. Procurorul a cerut clarificarea unor detalii de fineţe, ca lipsa unor bunuri personale, acte, chei, şi altele. Această nouă anchetă, poate puţin tardivă, pleacă pe trei piste: accident, omor sau sinucidere.

O exhumare inutilă

Trupul lui Dumitru Tinu a fost exhumat, luni 19 noiembrie 2007. S-a consumat la marginea gropii acestuia un întreg spectacol mediatic, cu toate ingredientele necesare. Conflictul dintre fraţii Andrei şi Anna-Maria, slujba religioasă, lacrimi şi blesteme printre dinţi. Dacă Andrei şi mama sa au jubilat pentru că au reuşit să redeschidă o anchetă – mult mai temeinică decât prima – Anna-Maria a acuzat că deshumarea tatălui ei este un abuz, o ticăloşie, o lipsă de respect. Cadavrul lui Tinu a fost dus la IML, radiografiat, filmat, analizat. Institutul de Medicină Legală s-a angajat, prin vocea directorului adjunct, să nu facă publice nici un fel de detalii ale acestei proceduri, nici un fel de concluzii preliminare, până la finalul anchetei. Şi totuşi… surse apropiate comisiei de expertiză, sub protecţia anonimatului ne-au declarat: „În primul rând, a fost dezamăgitor pentru procurorii care au făcut acest supliment de necropsie, faptul că starea de degradare a rămăşiţelor pământeşti ale lui Dumitru Tinu este extrem de avansată. Cu mare greutate au putut fi prelevate probe de ţesut. Relevanţa unor viitoare teste de laborator din aceste fragmente de ţesut, extrem de degradate, recoltate din profunzime, este discutabilă. În ceea ce priveşte sistemul osos, scheletul, leziunile sunt cele descrise în amănunt la autopsia făcută imediat după deces. Concluziile nu pot fi decât similare celor anterioare. Dacă ar mai fi ceva de spus sau de aflat, nu vom afla în nici un caz din investigarea rămăşiţelor lui Dumitru Tinu!“

Adevărul despre Adevărul

Este greu să alegi din noianul de informaţii despre viaţa sau moartea lui Dumitru Tinu, pe cele care sunt cu adevărat relevante. Despre ce ar fi mai important să vorbim? Despre viaţa dublă dusă de acesta vreme de 20 de ani? Despre faptul că nu a reglementat niciodată situaţia juridică a fiului său (dacă ar fi avut reticenţe în timpul regimului comunist, după 1990 nu ar mai fi existat nici o piedică, Andrei având atunci în jur de trei ani)? Despre relaţia aproape inexplicabilă de prietenie dintre Tinu şi Fatih Taher (ocrotitor de taină al Emiliei şi al lui Andrei)? Despre apropierea de Viorel Hrebenciuc (cel pentru care uşa casei lui Tinu era mereu deschisă)? Despre planurile de viitor de la Adevărul de atunci sau despre o vânzare cu multe-multe cifre în coadă, către un trust german, aflat prin 2002–2003 în căutarea unui ziar românesc? Despre împrumuturile grele făcute de Dumitru Tinu de la Taher, banii fiind folosiţi pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni de la Adevărul, despre a căror returnare nu se ştie nimic – de unde se poate trage lesne concluzia că fie nu au fost înapoiaţi niciodată sau că au fost achitaţi într-o altă formă? Sau despre graba mercantilă a Annei-Maria Tinu de a intra în posesia averii, „de dragul tatălui“, sau despre vânzarea cotidianului Adevărul lui Dinu Patriciu? Sau poate despre nevoia ca „adevărul“ să vadă lumina tiparului…?



foto Mediafax Foto şi arhiva


Dosarul „Tinu“ rămâne în 2008 o prioritate pentru prim-procurorul Parchetului Prahova, Liviu Tudose. INML a refuzat să facă publice rezultatele expertizei asupra rămăşiţelor pământeşti ale lui Dumitru Tinu, în urma exhumării, de anul trecut. Oficial, reprezentanţi ai INML susţin că respectă cererea formulată în acest sens de procurorul Liviu Tudose. Neoficial, am fost lăsaţi să înţelegem că testele suplimentare făcute cadavrului lui Tinu au scos la lumină indicii noi. „Un procuror inteligent va şti să stoarcă tot, din datele pe care le va aduce expertiza medico-legală. Din punct de vedere anatomo-patologic, noi am făcut tot ceea ce se putea face omeneşte. Mai mult doar parchetul şi un procuror tenace vor putea face. Dar nu vă aşteptaţi la minuni. În cazul Tinu nu se mai pot întâmpla minuni“, a precizat un oficial de la Institutul Medico-Legal.


Luni, 28 ianuarie 2008, Andrei Iucinu a fost recunoscut, definitiv şi irevocabil, ca fiu legitim al lui Dumitru Tinu. Hotărârea instanţei este echivalentul unei declaraţii de război. Combatanţii vor fi, de o parte, Anna-Maria Tinu şi Dinu Patriciu, iar de partea cealaltă Andrei Iucinu. Miza – una importantă: acţiunile de la Adevărul şi averea lui Dumitru Tinu.

Taguri:

Comentarii

  1. You still have an incredibly great blog For a nice and here reading for as much as 30 minutes. I am a newbie along with your post is valuable for meHQZ2011

  2. Hi, do you think sign up to your site? I prefer it, thanksCu

  3. i need money says:

    Supporting thousands of people to open an individual’s essential confining values to produce long-lasting adjustments economically.

  4. Best Links 2011…

    Thanx for the effort, keep up the good work Great work, I am going to start a small Blog Engine course work using your site I hope you enjoy blogging with the popular BlogEngine.net.Thethoughts you express are really awesome. Hope you will right some m…

  5. Yosh says:

    Best Links 2011…

    Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is fantastic blog. A great read. I’ll defini…

  6. Best Links 2011…

    My brother suggested I might like this web site. He was totally right. This post actually made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!…

  7. Prizee says:

    Best Links 2011…

    whoah this blog is wonderful i love reading your articles. Keep up the good work! You know, lots of people are searching around for this info, you could aid them greatly….

  8. Best Links 2011…

    I have read a few good stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you put to create such a excellent informative site….

  9. Best Links 2011…

    What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely useful and it has aided me out loads. I hope to contribute & help other users like its helped me. Great job….

  10. Neck Brace says:

    Best Links 2011…

    You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get th…

  11. Best Links 2011…

    I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this blog. Thank you, I’ll try and check back more frequently. How frequently you update your website?…

  12. Subliminal says:

    Best Links 2011…

    You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get …

  13. Best Links 2011…

    Good – I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite un…

  14. Best Links 2011…

    I’ve read some good stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you put to make such a great informative web site….

  15. Best Links 2011…

    I really appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thank you again…

  16. Best Links 2011…

    I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself? Please reply back as I’m looking to create my own blog and would like to know wheere u got this from. thanks…

  17. PLR Products says:

    Best Links 2011…

    Great – I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unus…

  18. OH HAI…

    I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it is rare to see a nice blog like this one these days…..

  19. http://www.eRealEstateSanDiego.com...

    Pacific Real Estate Broker serving all of your San Diego county real estate needs. Search Ca homes for sale using our MLS search. Receive email updates of Realtor listings with prices and blog. Whether single-family houses, townhomes, luxury homes, bea…

  20. Phen375 reviews…

    That is really fascinating, You’re an overly professional blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to in search of more of your great post. Also, I’ve shared your website in my social networks! phen375 reviews…

  21. 2011…

    Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your web site is great, let alone the content!…

  22. new led watches Thanks for taking the time to discuss this, I feel strongly about it and like finding out additional on this subject. If feasible, as you acquire expertise, would you mind updating your weblog with additional details? Its very helpful…

    Thanks for taking the time to discuss this, I feel strongly about it and like finding out additional on this subject. If feasible, as you acquire expertise, would you mind updating your weblog with additional details? Its very helpful for me….

  23. Amazing site…

    I really liked your blog, thanks for sharing this useful information……

  24. Reference to…

    …If you’re thinking about other viewpoints……

  25. Crazy Ideas…

    …Why do so many website visitors say the same things……

Comenteaza