FILM: Panică pe Wall Street; Spy Kids: Safirul timpului; Jurnalul unui iubitor de rom
December 7th, 2011, Andrei Ichim Comenteaza TweetPanică pe Wall Street
Un film despre vremurile în care trăim. Despre personaje care populează lumea financiară: indivizi ghidaţi doar de câştig, fără nici un fel de responsabilitate.
O firmă de pe Wall Street, încercând să se salveze, bagă toată lumea în criză. Cred că nu este prea departe de adevăr. Panică pe Wall Street beneficiază de aportul unei distribuţii faimoase de actori americani şi englezi: Kevin Spacey, Jeremy Irons, Stanley Tucci, Paul Bettany, Zachary Quinto. De aplaudat este mai ales performanţa lui Kevin Spacey, care în ultima perioadă a jucat în filme slăbuţe, şi care acum face un rol de excepţie, fiind unul dintre puţinii care îşi pun problema responsabilităţii şi credibilităţii. Altfel, e interesant de văzut tipologia celor care au îngenuncheat o lume întreagă: şeful care din bonusul de pe un an îşi cumpără un Ferrari şi îşi dă banii pe prostituate, tipul care e aproape un geniu în fizică dar care alege să lucreze într-un domeniu care îi aduce bani şi, în sfârşit, boss-ul cel mare care ar face orice pentru a se salva pe sine şi firma sa cu un dispreţ nemărginit faţă de potenţialele pericole. Şi face asta apelând doar la un singur instrument: banii, motivându-i pe ceilalţi să vândă activele toxice prin bonusuri de câte un milion de dolari. Şi ei o fac ştiind ce consecinţe au acţiunile lor, însă doar pentru a se salva.
Filme precum cel de faţă pot constitui o explicaţie credibilă pentru acţiuni ca Ocupy Wall Street sau chiar Ocupy Sydney. De ce trebuie să plătească cei mai mulţi dintre noi pentru iresponsabilitatea unora?
Regizor: J. C. Chandor Distribuție: Jeremy Irons, Kevin Spacey Durata: 110 minute
Producție: Before the Doors Productions, SUA
Recomandare: „Splendoare în iarbă”. Știu că am făcut la un moment dat o recenzie la DVD-ul acestui film lansat în România, dar el are încă un mesaj valid: o perdea de ipocrizie nu ascunde adevărata față a unei societăți.
Spy Kids: Safirul timpului
Robert Rodriguez este cunoscut pentru modul în care îmbină costurile mici de producţie cu scenele de acţiune spectaculoase. Mai ales în seria El Mariachi, dar şi în Sin City şi Spy Kids.
Seria Spy Kids este o comedie care, de obicei, implică o familie obişnuită pusă într-o situaţie deosebită. Ceea ce s-a schimbat în cea mai recentă producţie a lui Robert Rodriguez este castingul. Nu mai sunt Antonio Banderas şi Carla Cugino, dar îi avem, în schimb, pe Jessica Alba şi Joel McHale. În plus, se pune problema unei mame vitrege. Cum poate să treacă Rodriguez de la Machete la un film de familie este un mister pentru mine, deşi el dă o explicaţie destul de ameţitoare: „Am văzut-o pe Jessica schimbînd scutecul bebelușului său și așa mi-a venit ideea de a-i crea un rol de mamă-spion. Ideea m-a prins din ce în ce mai tare și am început să scriu rolul pentru ea și să revitalizez această serie.“ Sunt abordate teme cunoscute familiilor din toată lumea, cum e şi insolubila problemă a timpului, când părinţii lucrează prea mult ca să se mai poată ocupa suficient şi de copiii lor. De aici şi ideea cu eroul negativ care fură timp de la ceilalţi. Un film decent de acţiune, de vizionat în familie.
Regizor: Robert Rodriguez
Actori: Jessica Alba, Rowan Blanchard Durata: 89 de minute
Producție: Dimension Films, SUA
Recomandare: „I am Sam”, un film cu Sean Penn [i Dakota Fanning. Un film interesant, cu o interpretare remarcabilă din partea micuței (pe atunci) Dakota Fanning.
Jurnalul unui iubitor de rom
Paul Kemp, interpretat admirabil de Johnny Depp, se angajează la un ziar de mâna a doua şi intră într-o lume extrem de pestriţă. Alcoolici, nebuni, fotografi, ziarişti de mare calibru sau de duzină. Cum spune Hunter S. Thomas în cartea lui, care a stat la baza filmului: „Ca toţi ceilalţi, eram un căutător, unul care se mişca în permanenţă, un răzvrătit şi, câteodată, chiar un prost producător de necazuri. Uneori, aveam sumbra suspiciune că viaţa pe care o duceam era o cauză pierdută, că eram toţi nişte actori, care ne minţeam într-o odisee nesfârşită.“ Atitudine prezentă în parte şi în film, mai ales prin interpretarea lui Depp, dar din păcate textul e dificil de transpus pe ecran, pierzându-şi din substanţa narativă. Johnny Depp joacă pentru a doua oară într-o adaptare după o nuvelă de Hunter S. Thomas, prima dată fiind în Fear and Loathing in Las Vegas, probabil, cel mai bun film al lui Terry Gilliam. Subiectul este doar puţin diferit, cu accentul pus pe droguri, dar mai spectaculos din punct de vedere vizual. Dacă sunteţi fan al cărţii sau al autorului, vă recomand să încercaţi The Rum Diary cu precauţie şi să nu vă gândiţi la Fear and Loathing in Las Vegas.
Regizor: Bruce Robinson
Distribuție: Johnny Dep; Durata: 110 minute; Producție: Dark and Stormy Entertainment, SUA
Recomandare: Un film tot cu Johnny Depp, „Blow”, din 2001. De această dată îl joacă pe omul care a adus cocaină în SUA.
nr. 12 / decembrie 2011 Tweet