CULTURA MASS-MEDIA

FILM: Un spion care ştia prea multe ; J. Edgar; Face toţi banii

March 9th, 2012, com Comenteaza

Un spion care ştia prea multe

Gary Oldman (pe care l-aţi văzut în Sid and Nancy),  Colin Firth  (Discursul  regelui),  John Hurt  (Omul Elefant), Mark Strong (RocknRolla) și Tom Hardy (Bronson) – sunt doar o parte dintre actorii  acestui  film.  O  parte  din  vechea  și din noua generaţie de actori britanici care joacă magistral sub  bagheta  unui  regizor   suedez, Tomas Alfredson, responsabil pentru una dintre cele mai interesante abordări pentru un film cu vampiri, Let the Right One In.

Această companie  a reușit să facă un film de spionaj – thriller – pur-sânge, care mi-a adus aminte  de  filmul lui Polanski de acum câţiva ani, The Ghost Writer. Când spun film de spionaj pur-sânge mă refer la faptul că scenele  de acţiune  sunt reduse la minimum, iar accentul este pus pe dialog și joc actoricesc.  Pe relaţiile care se creează între personaje. Un pic despre poveste: în plin Război Rece, MI6 se străduiește să facă rost de informaţii despre URSS, care să-i menţină relevanţa în noua  lume  dominată de cele două super-puteri. Un eșec al unei misiuni din  Ungaria  pune   problema  schimbării de generaţie  în  cadrul   serviciului   secret.   Mă opresc aici, pentru  a vă lăsa posibilitatea de a savura povestea, esenţială în acest tip de film.  Cel mai mult mi-a plăcut Gary Oldman, care ne apare  ca un patriarh reţinut, atent la mișcările nesăbuiţilor  colegi  mai  tineri. De asemenea, remarcabil este și Tom Hardy, care îl joacă pe agentul  ce se îndrăgostește în timpul misiunii. Filmul a reușit să-mi dea acea senzaţie prezentă și în cartea lui Andrei Makine, Recviem pentru Est: a spionilor, în fapt a oamenilor, care își pun destinele în slujba  marilor imperii, dar nu mai au nici un fel de justificare morală pentru ceea ce fac. Intenţiile  și taberele  inamice  sunt din  ce în ce mai neclare. Nu mai este un front sigur, ca într-un război convenţional. Un singur  reproș poate fi făcut acestui film: că este, câteodată, un pic dry, dar acest lucru poate fi, în ochii unora, chiar  un  avantaj în  faţa  producţiilor bombastice de azi.

British All-Star

Regizor: Tomas Alfredson

Actori: Gary Oldman, Colin Firth, Mark Strong

Durată: 127 de minute

Studio Canal, Marea Britanie

 

Recomandare: „The Ghost Writer” al lui Polanski. Nu este acelaşi stil, dar sigur spiritele lor seamănă.

 


J. Edgar

Cu toate  că  o serie  de idei  călăuzesc acest itinerariu (o educaţie de tip religios, o ambiţie izvorâtă din  diferite  frustrări), în intimitatea lui John Edgar  Hoover antrepriza stă sub semnul fărâmiţării. Parcă Clint  Eastwood ar  dori să prindă întreaga  complexitate a  personalităţii lui și, din  această cauză, rezultatul este  fragmentat, dar  nu şi  dezechilibrat. Filmul  nu  se desfășoară cronologic, ci mai  degrabă  se ghidează după anumite teme importante pentru J. E. Hoover.

Edgar Hoover a fost cel mai longeviv șef al FBI. A fost și un veritabil pionier al acestei instituţii federale americane. Începutul  FBI a constat  în lupta  cu agitatorii  comuniști, un lucru care l-a marcat profund pe J. Edgar. El va rămâne un paranoic, obsedat de propria-i persoană, care va înregistra pe aproape toată lumea  pentru a rămâne la putere. Autoritar, îşi va motiva toate  acţiunile printr-un fel de raison d’état, în sensul  că abuzurile sale sunt justificate  pentru mersul   bun  al  afacerilor  statului. Filmul   ne spune povestea corupţiei care marchează existenţa  instituţiilor  politice  centrale, care  nu se vor da în lături de la a-și crea propriile  motive pentru a-și legitima existenţa.

Unul  dintre meritele   filmului  este  că nu rămâne doar în acest  tip de  paradigmă și  nu este în totalitate acuzator. J. Edgar este surprins în toată complexitatea sa, mai ales prin prezentarea  presupusei relaţii  intime  cu omul lui de încredere. Un alt aspect  este și relaţia  problematică dintre el și mama  lui.

Fragmentar

Regizor: Clint Eastwood

Actori: Leonardo DiCaprio, Naomi Watts

Durată: 137 de minute

Imagine Entertainment SUA

Recomandare: Filmul este un experiment ciudat, care mi-a adus aminte de un alt film cu DiCaprio, „Aviatorul”.

 

Face toţi banii

Deşi nu sunt de calibrul  unui Breaking Bad sau  Bored  to  Death,  serialele   în  care  joacă Katherine Sunjata (Rescue me) au un şarm ce nu poate  fi contestat.  Un  şarm care, din   păcate, nu  se găseşte şi în pelicula de faţă.

Povestea este  un mare  clişeu:  o tipă  care rămâne fără bani ajunge  să lucreze la firma de vânători de  recompense  pentru   cauţiuni   a vărului ei.  Cea mai importantă slujbă cu care este însărcinată este tocmai prinderea unui fost iubit   din   liceu, actualmente  fugar.   Ingredientele obişnuite pentru o comedie romantică. Din păcate, elementul cel mai slab din  film este chiar protagonista, Katherine  Heigl, care nu e absolut deloc  credibilă. Poate  că una  dintre explicaţii este tocmai  faptul  că Heigl e şi  producător executiv în această peliculă. Iar la cinema poate  că ar trebui  să meargă doar cei care sunt fanii romanelor scrise de Janet Evanovich. Recunosc că eu nu sunt familiarizat cu lucrările şi  nu pot spune  în ce măsură filmul de faţă este o adaptare bună.

Un film cu actori de serial

Regizor: Julie Anne Robinson

Actori: Katherine Heigl, Jason O‘Mara

Durată: 106 minute

Lakeshore Entertainment SUA

 

Recomandare. Voi folosi acest prilej pentru a vă recomanda o serie televizată. Mă refer la „Bored to Death“, un fel de parodie plăcută de film „noir” în care joacă Jason Schwartzman  şi Zach Galifianakis.

Taguri:

Comenteaza