Gaudeamus: Cartea rezistă!
December 7th, 2011, Bogdan Hrib Comenteaza TweetRomexpo, pavilionul central, sfârșit de noiembrie, parcă mai puține lămpi de neon aprinse, parcă mai puțini oameni cu pungi în mâini, parcă mai puține lansări zgomotoase, cam aceleași standuri și cam aceleași edituri, câteva zâmbete ale deja eternului optimism rezervat, câteva strângeri de mână și îmbrățișări, câteva cărți noi și câteva speranțe.
Mai ţineţi minte reclama aceea în care coafura rezistă? Cu zâna aceea care cobora din avion, maşină şi mai ştiu eu ce…? Cam aşa şi cu volumele noastre. Un an întreg am aşteptat târgul de toamnă, cu socoteli ţinute în secret şi noi titluri care ar fi trebuit să zguduie liniştea cititorului obişnuit şi să-l oblige să dea şi ultimul bănuţ din buzunar.
Dar n-a fost chiar aşa.
N-a fost rău, dar nici foarte bine. A fost ok. Şi această expresie la modă înseamnă că putea să fie şi mai rău şi că am mai rezistat un an şi să ne revedem cu bine în 2012, dacă nu cumva se va sfârşi lumea…
Aşadar, pe scurt, Humanitas şi-a adjudecat majoritatea premiilor, mai precis trei: Trofeul Gaudeamus locul I prin Votul Publicului, „Cea mai râvnită carte a Târgului Gaudeamus“ (Neagu Djuvara: Răspuns criticilor mei şi neprietenilor lui Negru Vodă) şi Premiul pentru traducere „Antoaneta Ralian“ (decernat lui Dinu Flămând pentru traducerea din portugheză a volumului Opera poetică de Fernando Pessoa, apărută la Humanitas Fiction).
Romanian Crime Writers Club – prima şi singura, până acum cel puţin, asociaţie a scriitorilor de romane poliţiste din România – şi-a decernat premiile (aflate la a doua ediţie) sâmbătă, 26 noiembrie, la standul Flacăra, Tritonic Crime Scene. Câştigătoarea concursului de manuscrise organizat de RCWC a fost Andra Pavel, cu romanul În braţe străine, publicat la Crime Scene. Au mai fost premiaţi: Editura Trei – pentru cel mai bun program editorial mystery & thriller în 2011; Ileana Cantuniari, pentru traducerea romanului Omul cu cercurile albastre de Fred Vargas, apărut la Trei în 2011; scriitorul John le Carré, pentru romanul Cel mai vânat om din lume, apărut la RAO, cel mai bun roman străin mystery & thriller tradus în limba română în 2011; Mircea Pricăjan, redactor-şef al revistei online suspans.ro, pentru promovarea constantă a genului mystery & thriller în România, în 2011. Să mai spun doar că a fost lansată şi ediţia în limba română a volumului Romania Noir, o antologie de povestiri mystery & thriller, un pic modificată prin conţinut – numărul autorilor şi povestirile lor.
Lansări cu lume multă şi lume bună, indiferent dacă a fost vorba de volume de comunicare media sau publicistică. Apropo de publicistică, Liliana Petruş, colega noastră a debutat cu volumul Supravieţuirea prin reportaj, texte adunate în ani, din paginile Flăcării. Stelian Ţurlea şi-a păstrat cumpătul la prezentarea volumului său Îmi ies din minţi (cu o copertă teribil de explicită!), iar Bogdan Ficeac a vorbit despre România captivă, volum ce îndeamnă la dialog şi înţelegere… Oare se mai poate?
Ar mai fi de adăugat că autori, editori şi cititori s-au înghesuit cu greu la singurul loc în care se putea bea o cafea sau un suc şi unde se putea mânca în regim de autoservire un fel de carne cu vag gust de plastic. Mă rog, s-au înghesuit atunci când exista materie primă, respectiv cafea sau bere şi respectivul local avea porţile deschise, programul său de funcţionare fiind un mister pentru majoritatea dintre noi…
În loc de încheiere:
Un stand ascuns sub o rampă cu trepte: Taraba de jocuri. Şi oameni care stau la mese şi joacă. Nu, nu pe computer. Pe planşe de carton foarte colorat, cu pioni de plastic, cu zaruri… Rămân locului uimit.
– Se mai joacă cineva, aşa….? Ca pe vremuri?
– Sigur – râde un tânăr de la o masă. Vreţi să intraţi? Acum începem.
– Nu, mulţumesc. Dar aveţi clienţi pentru jocurile astea? Nu par prea ieftine.
– Avem destui. Vindem jocuri pe carton pentru cei care vor cărţi pe hârtie. Nu e normal aşa?
Fără replică. Salut şi plec mai departe. Sigur, e normal. Pe anul viitor.
text Bogdan Hrib
foto Daniel Secărescu și Octavian Tibăr
nr. 12 / decembrie 2011 Tweet