- Revista Flacara - https://revistaflacara.ro -

Ieftin şi 4×4

Gândite mai degrabă pentru cei prevăzători sau pentru cei care apreciază  ieşirile  în  afara  drumurilor  publice,  SUV-urile devin foarte populare printre şoferi pe timp de iarnă.

Când zăpada acoperă șoselele și își găsește o ascunzătoare perfectă pe străzile secundare, acolo unde  nu mai este deranjată de primărie  până la primăvară, fiecare șofer se uită cu  jind la  mașinile  cu  tracţiune  integrală. Bune și în restul  anului, dar  indispensabile acum când locurile de parcare sunt blocate în spatele  unor grămezi de zăpadă. Iată  câteva exemple:

 

Fiat  Panda  4×4  Climbing  1.2  69  CP  – 12.200 euro (preţ promoţional)

69  de  cai  putere  ar  putea  să  pară cam puţin pentru o mașină 4X4, dar adevărul este că Panda 4×4 nu este nimic altceva  decât răspunsul la provocările neașteptate  ale  orașului: o bordură mai înaltă, o baltă de la canalizarea   înfundată, o  stradă  troienită etc.  În plus, are o  lungime  de  doar 3.574  mm, ceea ce-l face foarte manevrabil și ușor de condus.

Actuala generaţie a lui Fiat Panda se produce încă din  2003 și a beneficiat de-a lungul  timpului de  doar câteva  schimbări minore. Cu atâţia ani în spate, modelul a fost perfecţionat cu atenţie și nu prezintă probleme de fiabilitate. Noua generaţie intră în producţie anul acesta și de aceea se pot obţine discount- uri avantajoase la modelele de pe stoc.

Panda este o mașină ideală pentru  oraș și varianta cu tracţiune integrală este garantată pentru a te scoate la liman  indiferent de indolenţa autorităţilor  locale.  Motorul pe benzină oferit  asigură, conform  producătorului, un consum urban  de 7,3 l/100 km și mixt de 6,0 l/100 km.  Performanţa este  însă  destul de redusă:  0-100km/h în  20  secunde și viteză maximă de 148 km/h.

 

Dacia Duster 1.6 16V 105 CP 4×4 – 13.300 euro

Duster  nu mai  necesită foarte  multe  prezentări. Presa  l-a analizat pe toate  feţele  și în comparaţie cu o multitudine de alte SUV-uri iar concluziile au fost cam aceleași: o mașină cu un comportament rutier decent, cu performanţe pozitive  în teren accidentat, cu un preţ imbatabil și cu multe lipsuri legate de confort și, din  păcate, și de  siguranţă  (doar 3 stele Euro  NCAP).  Motorul  de  1,6 litri este  unul dintre cele mai populare motoare ale Renault și a  fost  prezent   pe  foarte  multe  modele, inclusiv Logan. De aceea,  fiabilitatea lui este incontestabila,  iar   forţa  suficientă pentru greutatea   redusă   a   mașinii  produse  la Mioveni. În plus, această variantă cu tracţiune integrală beneficiază și de o cutie manuală cu șase rapoarte care favorizează un consum redus la drumurile în afara orașului.

Duster   cu  motor  pe  benzină și 105   cai putere consumă în medie 8 l de benzină la 100 km  și ajunge   de  la  0 la  100 km/h în  12,8 secunde.  Pentru   un  consum  mai  redus  se recomandă  varianta diesel de  1,5  l  și 90 cai putere, dar  acest  consum  (5,3  l/100 km) se obţine cu aproape 2.000 euro în plus la achiziţie.

 

Suzuki SX4 1.6 4WD Navi – 14.910 euro

Suzuki  SX4 este  un SUV  compact  care  a fost lansat  de japonezi în 2006  și care se mai vinde în  Europa  și sub  denumirea de  Fiat Sedici. Varianta  Navi cu motor pe benzină de

120 CP este deosebit de atractivă în condiţiile în care cuprinde o gamă foarte generoasă de echipamente ce  nu figurează  nici măcar ca opţionale pe celelalte modele din  această prezentare:  sistem   multimedia  cu   navigaţie, bluetooth și DVD video, scaune faţă încălzite, sistem de demaraj fără cheie ș.a..

Principalul  dezavantaj, prin  comparaţie cu  Dacia   Duster,  este   spaţiul   general   mai redus care se remarcă în special la portbagajul de  270  l faţă  de  cei  408  l  ai  modelului românesc. De altfel, Suzuki SX4 cu o lungime de   doar  4.120  mm  este  încadrat  între   un model de clasă mică (Renault Clio 3.986 mm) și unul  de  clasă  compactă (VW  Golf  4.200 mm).

Echipat cu motor pe benzină de  120  CP, SX4 ajunge la 100 km/h în 11,5 secunde și are un consum mediu declarat de producător de doar 6,5  l/100 km. Suzuki  SX4 este  un SUV mai  puţin pregătit pentru  cărări  de  munte, dar este ideal  în orașul plin de zăpadă și foarte bun în dimineţile îngheţate când încălzirea în scaune face minuni.