Jenica Stănciulescu – Portret de producător
July 10th, 2007, Alice-Claudia Gherman 4 comentarii TweetDespre producătorul de televiziune, de fapt creierul acelei emisiuni, se vorbeşte întotdeauna mai puţin. în general, lumea nu-l cunoaşte, iar uneori marele public nici nu-l va şti vreodată. Poate doar cei din anturajul său ori cei care au cât de cât de-a face cu producţiile audio- video. Pentru restul lumii, producătorul tv rămâne anonim. Genericul de sfârşit defilează prea repede prin faţa ochilor noştri pentru a mai putea reţine numele. Jenica Stănciulescu, producător pentru Antena 2, a acceptat să ne vorbească puţin despre misiunea sa.
- Despre viaţa producătorilor, oamenii din spatele emisiunilor tv, se ştie întotdeauna mai puţin. De aceea, aş dori să ne daţi câteva detalii privind activitatea dv. profesională.
-
în spatele fiecărui realizator tv stă o echipă întreagă, iar succesul fiecărei emisiuni este datorat şi muncii celor care nu se văd pe sticlă. Evident, dacă moderatorul nu este potrivit, el nu va putea să valorifice, să pună în evidenţă munca echipei. Există o întreagă maşinărie care trebuie să funcţioneze ca la carte, ceas, pentru ca o emisiune să iasă bine, ca telespectatorul să aibă parte de o emisiune fără greşeli. De la operatori, sunetişti, reporteri, până la producători.
-
Ştiu că aţi luat, pe când eraţi la Realitatea TV, un premiu pentru emisiunea Realitatea medicală, că aţi lucrat mai demult la Ziua (redacţia culturală ’95-’97| ş.a.m.d., dar vreau să ne faceţi o scurtă prezentare a activităţii dv. înainte de Antena 2.
-
Este adevărat, am început să lucrez în presă în urmă cu mai bine de 15 ani şi trebuie să recunosc că a fost extrem de important faptul că debutul mi l-am făcut în presa scrisă. Am învăţat foarte multe la ziarul Ziua, iar munca mi- a fost răsplătită cu mai multe premii primite de la Uniunea Scriitorilor din Bucureşti, Târgul Internaţional de Carte sau Premiul Canalului Radio România Cultural. Dar împlinirile profesionale miau venit după ce m-am angajat ca producător la Realitatea TV, în anul 2001. Am avut onoarea să lucrez aici cu oameni nemaipomeniţi, de la care am învăţat enorm, şi cu care am colaborat extraordinar. Vreau să amintesc doi dintre aceştia – Vlad Nistor şi Ion Cristoiu. Cu domnul profesor Vlad Nistor am colaborat la mai multe talk-show-uri, printre care şi emisiunea Proiect România. Am avut parte de experienţe inedite, dar de departe atentatul de la Tel Aviv, din anul 2004, m-a marcat profund. Eram în Israel împreună cu domnul Vlad Nistor şi operatorul Vali pentru realizarea unui documentar despre istoria Israelului. Atentatul a avut loc la mică distanţă de hotelul în care eram cazaţi şi am putut ajunge la locul deflagraţiei în două-trei minute. Pot să spun că am fost în prima linie, am transmis corespondenţe şi am avut cele mai bune imagini de televiziune din lume. Mi-ar fi plăcut să fiu corespondent de război, însă, din păcate, puţine televiziuni îşi permit să-şi trimită oamenii în zonele fierbinţi, pe termen lung. 0 altă emisiune pe care am produs-o mai mulţi ani de zile a fost Realitatea medicală, care mi- a adus şi mari satisfacţii. De altfel, munca ne- a fost răsplătită de mai multe ori cu premii primite în decursul timpului, însă recunoaşterea a venit atunci când un juriu format din medici ne-a decernat Premiul de Excelenţă Medica.ro 2005 pentru mediati- zarea problematicilor care ţin de educaţia şi prevenţia medicală.
-
Cum aţi ajuns să lucraţi pentru Antena 21
- îl cunoşteam pe Mihai Gâdea încă de la Realitatea TV, dar şi pe Ion Cristoiu. Aşa că alăturarea acestei echipe a fost ceva firesc deoarece m-am întors printre oameni cunoscuţi, cu care mai colaborasem.
-
Care sunt, mai exact, emisiunile la care semnaţi producţia la Antena 21
-
La Antena 2 sunt producătorul emisiunii Vorbe grele, realizată de către Victor Ciutacu, un om extraordinar şi un ziarist de excepţie, pe care mă bucur că l-am cunoscut. 0 altă emisiune este Zi de zi, realizată de Rebeca Walter.
-
Cum sunt selectaţi invitaţii la emisiunile pe care le produceţi?
- In primul rând sunt selectaţi în funcţie de subiectele zilei. Sunt aleşi protagoniştii zilei, persoanele cele mai importante care ar putea lămuri în acel moment subiectul pe care vrei să-l dezbaţi, să-l descoşi, să-l explici, şi, evident, care sunt în măsură, au competenţa necesară.
-
Ce asigură credibilitate Antenei 2! Vă întreb fiindcă invitaţii emisiunilor politice par să fie selectaţi doar dintr-o parte a eşichierului politic şi atunci mă gândesc că trebuie să existe un echilibru.
-
Nu sunt invitaţi doar dintr-o anumită parte a eşichierului politic, însă trebuie să vă spun că nu întotdeauna cei invitaţi şi onorează invitaţia. Se mai întâmplă şi ca invitaţii să se răzgândească.
-
Care sunt atuurile unui producător tv? Ce talente trebuie să posede el?
-
Un producător trebuie să fie în primul rând un bun cunoscător al realităţii româneşti, să înţeleagă ce se întâmplă în jurul său, să lucreze contra cronometru, să aibă calităţi de bun comunicator.
-
Care este bugetul optim pentru ca o emisiune să iasă O.K.?
-
Bugetul diferă de la o emisiune la alta, ca şi de la o televiziune la alta. Nu pot să dau preţuri. în funcţie de decor, public etc. costurile sunt diferite.
nr. 7 / iulie 2007 Tweet