La Quanquan, meniul ţi-l pregăteşti singur
October 7th, 2012, Alice-Claudia Gherman Comenteaza TweetPe la mijlocul lui iunie a.c., în Bucureşti, s-a deschis primul restaurant „mongos“ numit „Quanquan“, un concept nou de restaurant unde clienţii îşi aleg singuri combinaţia de legume, carne şi sos, bucătarul pregătindu-le în faţă ceea ce au ales.
Quanquan este primul restaurant de tip mongos din Capitală. Nu este vorba despre un loc unde se serveşte un meniu din bucătăria specifică Republicii Populare Mongole, ci despre stilul mongos în gastronomie. Genghis Khan oferea soldaţilor săi, prin secolul XIII, o masă caldă preparată rapid, direct pe celebrele scuturi de apărare, sub care se făcea focul pentru a pregăti legumele şi carnea. Stilul acesta de a găti a fost preluat de populaţiile mongoloide şi dus mai departe, sub denumirea de mongos, adică gătit rapid pe plită, în stil Genghis Khan, sau în bucătăria japoneză sub numele de teppanyaki (teppan înseamnă placă de metal, iar yaki înseamnă gătit pe grătar, frigere sau prăjire). Un asemenea mod de a pregăti mâncarea îl regăsim acum în Bucureşti în restaurantul mongol Quanquan. Pentru început, clientul ia loc la masă ca în orice alt restaurant obişnuit. I se înmânează un meniu din care îşi poate alege băutura. Oferta este bogată, dar ar fi de dorit să încerce o bere Tsing Tao, foarte gustoasă şi deosebită de restul băuturilor pe care le poate găsi şi în alte restaurante. Urmează partea cea mai interesantă! Clientul ia un bol şi se autoserveşte din zona cu legume (asiatice şi europene) şi carne (pui, vacă, porc, peşte şi fructe de mare) proaspete făcându-şi singur combinaţia pe care o doreşte. Un chelner îi recomandă clientului un sos, în funcţie de ceea ce vede că şi-a ales acesta în bol – dintre cele zece feluri de sosuri gata preparate: picante, dulci-acrişoare, dulci-sărate etc. – dar, în ultimă instanţă, clientul hotărăşte ce sos doreşte, indiferent ce recomandare a primit.
Cu bolul plin şi sosul trecut pe tăviţă, se îndreaptă către maestrul bucătar Chan care i-l ia şi-l găteşte pe plita încinsă, în faţa sa. Între timp, clientul poate servi o supă a zilei, de alge şi ciuperci, sau poate să îl urmărească pe Chan cum îi pregăteşte felul principal ales. Doriţi tăieţei de orez cu urechiuşe de lemn, muguri de soia, morcovi, spanac proaspăt, peşte şalău, creveţi şi scoici? Îi puteţi servi cu un sos special Quanquan mongol seasons, sos Curry Mango sau cu un sos Flamed Tandoori. Orice combinaţie e câştigătoare, totul e proaspăt şi este gata în cinci minute. Felul principal este servit alături de un bol cu orez şi sos de soia.
nr. 10 / octombrie 2012 Tweet