Mallorca – pentru vacanţe boeme
August 20th, 2012, Steluta Nastase Comenteaza TweetTerasele care servesc „tapas“ apetisante şi străduţele care te îmbie să rătăceşti în neştire fac parte din farmecul locului. Claudia Schiffer, Michael Douglas, Regele Juan Carlos al Spaniei sunt doar câteva dintre celebrităţile cu care poţi da nas în nas pe insula Mallorca.
În 1838, compozitorul polonez Fryderyk Chopin a sosit pe insula spaniolă Mallorca în speranţa unui sejur numai bun pentru creaţie. Era însoţit de iubita lui, autoarea franceză George Sand. Au vrut să schimbe cerul gri cu locuri pline de căldură, dragoste şi inspiraţie.
„Soare toată ziua şi toată lumea în haine de vară”, aşa descria Chopin acest colţişor de rai, pe 19 noiembrie. „Un cer turcoaz, marea întocmai ca pietrele preţioase lapis lazuli, munţii ca smaraldul, aerul curat”. După ce au colindat insula, s-au retras la Mânăstirea Cartusiana din satul Valdemossa, pe care merită să o incluzi în itinerariu alături de capitala Palma de Mallorca.
Oraşul vechi Palma, dominat de măreaţa catedrală gotică La Seu, rămâne un loc unde timpul pare că s-a oprit. Palma e plină de buticuri, galerii, iar Fundaţia Miró – un must-see pentru iubitorii de artă – îţi oferă o incursiune în atelierul pictorului Juan Miró. De asemenea, afli mai multe despre istoria locului vizitând Băile Arabe, hamamele din trecutul maur al Palmei, situate într-o grădină liniştită. Poţi lua prânzul la restaurantul C’an Carlos, unde au cel mai bun orez cu iepure şi carne de pui, sau la cafeneaua Es Baluard pentru o delicioasă tortilla de patatas (omleta spaniolă). Merită să mergi şi la Taberna del Caracol, cu atmosferă catalană, unde se servesc tapas gustoase. O alegere inspirată şi, de ce nu, romantică, sunt cocktailurile savurate printre statuile clasice şi piramidele cu fructe şi flori din barul Abaco. Dintre lucrurile pe care merită să le achiziţionezi pentru acasă, vă recomandăm faimoasele sandale avarques, rezistente la uzură şi foarte comode.
Din Palma, poţi alege călătoria cu trenul de epocă ce străbate Munţii Serra de Tramuntana încă din anul 1912. Trenul traversează o zonă exotică, ademenind călătorii la un festin cu portocale şi migdale, destinaţia fiind portul Soller, cu o faleză presărată cu restaurante şi cafenele. De aici se organizează excursii la pescuit în timpul cărora ai şansa de a prinde cel mai gustos prânz. Mallorca are şi peşteri spectaculoase, Caves of Drach, unde au loc chiar mici concerte pe unul dintre lacurile subterane, iar vizitatorii se pot plimba cu o bărcuţă dirijată de un gondolier.
Porturile staţiunii sunt împânzite vara de ambarcaţiuni nerăbdătoare să poarte turiştii spre micuţele golfuri.
Poţi petrece serile în Mallorca la o terasă, sorbind dintr-o bere sau dintr-un frappé şi pentru a te bucura de o terulia (conversaţie) până în zori. Turiştii iau cu asalt barurile în jurul orei 10 p.m. şi se retrag să se distreze în cluburi mai spre dimineaţă. Scena petrecerilor nocturne se concentrează pe străzile mici şi înguste din spatele Plaça Llotja şi în zona portului. Aici s-au reunit barurile, cafenelele şi barurile care servesc tapas. Localurile de lux pot fi găsite pe Bulevardul Gabriel. Abaco este clubul de noapte cel mai opulent decorat din Spania – o încrucişare între un harem şi o biserică ţaristă rusă. Se mândreşte cu o comoară de opere de artă europene şi este întotdeauna înţesat de turişti. Aici vei găsi păsări exotice, fântâni, sculpturi, buchete extravagante de flori şi sute de lumânări pâlpâitoare. Exotismul este sporit de muzica romantică răsunând din fiecare colţişor. Frecvente sunt şi spectacolele tematice din timpul cinelor. Pregăteşte-te să vezi dans folcloric, flamenco şi banchete medievale incendiare.
Oferte Mallorca
Christian Tour, www.christiantour.ro, tel. 021.211.11.39
Hotel HSM Don Juan 3* – de la 553 de euro/pers., transport cu avionul, transferuri, 7 nopţi cazare cu demipensiune, asistenţă turistică.
Best Tourism, www.besttourism.ro, tel. 031.226.33.25
Hotel Eden Alcudia 4* – de la 607 euro/pers., transport cu avionul, transferuri, 7 nopţi cazare cu demipensiune, asistenţă turistică.
text Steluţa Năstase
nr. 8-9 / august-septembrie 2012 Tweet