Martor atunci şi acum
July 7th, 2011, Bogdan Hrib 12 comentarii TweetO frumoasă dimineaţă de vară, sâmbătă, devreme. Oraşul este pustiu. Un apartament într-un bloc nou, din centru. Cu portar. Lift. Sonerie. Profesorul îmi deschide uşa şi mă invită în încăperea din dreapta. Si deodată, ca o vrajă, o altă lume, biroul academicianului Giurescu.Dinu C. Giurescu s-a născut în 1927 şi este fiul istoricului Constantin C. Giurescu.
- Luaţi loc acolo, domnule Hrib. Pe scaunul acesta.
- Vă mulţumesc, domnule profesor. Pot să folosesc această formulă şi nu cea cu domnule academician?
- Vă rog chiar. Înainte de toate sunt profesor…
Îmi pregătesc reportofonul, un notes, pixul, volumul Lichidatorii, o foaie cu întrebările scrise de mână – din respect – şi aparatul foto. Sunt într-o cameră invadată de cărţi, pe rafturile care înconjoară pereţii, pe o masă uriaşă, pe birou.
- Vă uitaţi la cărţi? Sunt doar cele pe care le-am strâns în ultima vreme. Celelalte sunt în America.
Nu comentez. Profesorul Dinu C. Giurescu se aşază pe scaunul de lângă mine. Pune o carte pe masă. Ca şi mine, are un exemplar din Lichidatorii, volum al cărui autor este, apărut anul trecut la Editura Enciclopedică.
- În caz că am nevoie de un citat exact, îmi explică domnia sa.
Sunt uşor emoţionat şi copleşit de om şi de loc.
- Putem începe?
- Vă ascult.
I Prima întrebare. Consideraţi că actul din 30 decembrie 1947 a fost premeditat? Mă gândesc la momentul ales, între Crăciun şi Anul Nou…
- Nu cred că a fost premeditat în sensul stabilirii cu mult timp înainte a datei de 30 decembrie. Şi pentru a susţine aceasta aduc două sau trei argumente. Unul e că planul de măsuri pe care partidul comunist l-a luat şi a fost aprobat în vederea abdicării Regelui şi a proclamării republicii poartă data de 29 decembrie. Aşadar, cu o zi înainte şi e clar că a fost lucrat în viteză. Al doilea argument este că Regele s-a întors pe 22 decembrie în Bucureşti, pe 23 a stat la Palatul Elisabeta, a doua zi a plecat la Sinaia. Şi probabil că atunci au luat hotărârea de a grăbi puţin lucrurile. Al treilea argument este că în septembrie, când s-a înfiinţat Com- inform-ul în Polonia, Gheorghiu-Dej a prezentat un raport despre situaţia din România, raport care s-a publicat după abdicarea Regelui sau în ziua aceea. Raportul acela vorbea de eliminarea lui Tătărăscu, dar nu se făcea nici o referire la monarhia din România, în nici un fel. Sigur că era în aer, se vorbea la Bucureşti, se vorbea şi în alte cercuri, pentru că Regele Mihai era ultimul suveran în funcţie într-o ţară din zona de dominaţie sovietică. Monarhia fusese abolită în Bulgaria cu un an înainte, în 1946; în 1945 în Iugoslavia, sigur, în Grecia mai exista pentru că erau acolo trupele britanice, altfel ar fi fost şi de acolo eliminată. Ungaria renunţase la regent şi era republică. Aşadar, România era excepţia şi, în plus, prezenta unui suveran nu era compatibilă cu regimul spre care ne îndreptam. Semne erau. Avem şi o mărturie a lui Ion- niţiu, fratele secretarului particular al Regelui, Mircea Ionniţiu, conform căreia ei credeau acasă că înfruntarea între monarhie şi regim ar fi trebuit să aibă loc mai curând spre martie sau aprilie 1948. Toate acestea arată că planul a fost făcut atunci, ad-hoc, în grabă, guvernul fiind, cred, foarte deranjat de întoarcerea Regelui.
I Aceasta era şi cea de-a doua întrebare: consideraţi că guvernul spera ca suveranul să nu se mai întoarcă din călătoria sa în străinătate?
- Sunt semne în acest sens. Iată de ce: când regele a plecat din Bucureşti la 12 noiembrie, tot guvernul era acolo să-i ureze drum bun, cu feţe surâzătoare… Şi corpul diplomatic. Când s-a întors, pe de o parte corpul diplomatic era reprezentat numai din diplomaţii ţărilor prin care trecuse Regele cu trenul, atât şi nimic mai mult, şi martori oculari spun că feţele erau destul de posomorâte, că Ana Pauker protocolar i-ar fi urat bun venit, atâta tot, dar că atmosfera era mai curând întunecată. Şi mai era încă un semn apropo de corpul diplomatic. La venirea lui Tito, tot corpul diplomatic a fost convocat, pe când acum, când s-a întors Regele ţării, adică şeful statului, doar, cum am spus, reprezentanţii ţărilor pe care le-a parcurs cu trenul îl aşteptau… Nerevenirea suveranului ar fi fost o ocazie propagandistică deosebită pentru guvern de a bate toba, că Regele si-a părăsit ţara. Guvernul ar fi marsat pe această idee până în pânzele albe…
nr. 7 / iulie 2011 Tweet
Links…
[…]Sites of interest we have a link to[…]……
I agree with your Martor atunci ÅŸi acum | Revista flacara, superb post.
http://totally-useless.com/468-how-to-keep-your-domain-names-safe-and-privacy-vs-transparency|3
Get your online degree!…
Left you a trackback for your readers to help them get an online degree….
Great…
love your blog, http://adrienne.sweetcircles.com/ ,Thanks again….
Hello…
My life,vist ithttp://rawsonl.blogreaction.com/ ,Thanks….
new led watch I finding for informatin in usa and I read your post that so useful for me, thx google I found your site for great info….
I finding for informatin in usa and I read your post that so useful for me, thx google I found your site for great info….
Trackback for a Great Article…
Left you a trackback for your readers to get more info….
Trackback for a Great Article…
Left you a trackback for your readers to get more info….
pakistani old films Very nice post and right to the point. I am not sure if this is actually the best place to ask but do you folks have any ideea where to hire some professional writers? Thanks in advance :)…
Very nice post and right to the point. I am not sure if this is actually the best place to ask but do you folks have any ideea where to hire some professional writers? Thanks in advance :)…
Phen375 reviews…
That is really attention-grabbing, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to looking for more of your wonderful post. Also, I have shared your web site in my social networks! phen375 reviews…
Recommended websites…
Amazing blog! Thanks for the great contribution with this post….