Natural a la Nana Cafe!
December 21st, 2010, Alice-Claudia Gherman Comenteaza Tweet„Preparate ca la mama acasă”. De câte ori nu am citit în meniul restaurantelor aceste cuvinte? Si, după ce am gustat din preparate, foarte rar am avut sentimentul că spun adevărul. Si totuşi! În jungla restaurantelor şi cârciumioarelor din Capitală există minuni culinare, pe bune, „ca la mama acasă”. „Nana Cafe” este un asemenea loc.
Natural a la Nana Cafe!
Prăjiturile reprezintă o altă mândrie marca „Nana Cafe”. Negrese, tarte cu fructe, prăjituri cu fructe de pădure sau vişine, brioşe, chec, ştrudele cu mere sunt tot atâtea tentaţii gustoase, de la care vă recomandăm să nu lipsească un pahar de socată. Foarte gustoasă, aceasta bate oricând băuturile carbogazoase care ne asediază.
Aglomeraţie mare de maşini, claxoane lungi. Restaurantele marilor hoteluri înghesuite toate pe Calea Victoriei, precum maşinile la stop, forfotesc de oameni. Prea multă lume, prea mult fast. Şi, între toate astea, un locşor cochet: Nana Cafe. De-i treci pragul ai sentimentul că te-ai teleportat într-o altă lume. Acelaşi oraş, dar un alt univers. Te întâmpină prietenos chiar proprietara, Nana Dumitrescu, fiica pictorului Ion Pacea, o împătimită a preparatelor tradiţionale macedonene şi a preparatelor gătite natural.
Povestea Nana Cafe nu este una complicată, dar surprinde prin ineditul ei. Nana Dumitrescu a lăsat filologia pentru a-şi deschide un bistrou – Nana Cafe. Şi-a propus să ofere, celor care aleg să mănânce în localul din str. Ion Câmpineanu, preparate naturale, create după reţetele bunicii, dar şi invenţii proprii. Oferta sa culinară a prins repede la bucureşteni. În numai patru luni şi jumătate şi-a format o clientelă stabilă. „Zilnic, avem un alt meniu. Pregătim cantităţi mici şi totul e natural. Principiul meu este: ori găteşti natural, ori te laşi de meserie. Gătim doar cu carne de pui, miel şi vită, ulei de măsline din Creta sau, acolo unde e cazul, cu untură naturală. Reţetele le-am moştenit de la bunica – italiancă la origini, le-am cerut rudelor mele macedonene din Cogealac sau sunt invenţii proprii”, povesteşte gazda noastră, Nana Dumi- trescu.
Decorat în nuanţe pastelate de verde şi crem, cu joc de rame şi oglinzi pe pereţi care dau locului un farmec aparte, Nana Cafe are delicateţea unui obiect din porţelan micuţ şi prietenos, care te îmbie să te rupi de tumultul vieţii de afară şi să guşti din bucatele de inspiraţie macedoneană şi nu numai, pregătite cu ingrediente naturale şi la preţuri surprinzător de bune, având în vedere amplasarea ultracentrală a acestui bistrou. Cremă de mazăre, de broccoli sau de conopidă – 8 lei, sandvişuri cu ton şi maioneză – 10 lei, cu somon – 12 lei sau sandvişuri cu friptură de viţel – 12 lei, plăcinte (dobrogeană, macedoneană cu spanac, praz sau carbe, zuiche) – 10 lei, icre de ştiucă – 15 lei, adevărate minunăţii, preparate în casă, casa Nana Cafe. Un deliciu care poate fi completat cu un pahar de socată, făcută după reţeta mamei ori a bunicii.
nr. 12 / decembrie 2010 Tweet