502 Bad Gateway

502 Bad Gateway


nginx
LIFESTYLE

O băutură magică: Chivas Regal 25 Years Old by Colin Scott

December 1st, 2008, com Comenteaza

Un domn înalt, îmbrăcat în kilt (tradiţionalul port scoţian), ne aşteaptă liniştit pe o canapea de la Viena Café din cadrul hotelului Marriott. E o apariţie inedită în hotel, dar mai ales e o prezenţă specială în România. El este nici mai mult, nici mai puţin decât Colin Scott – The Master Blender of Chivas Brothers – o legendă vie în lumea whisky-ului scoţian. Omul căruia compania i-a lansat provocarea vieţii sale şi anume: să creeze cel mai fin blended whisky – Chivas Regal 25 Years Old – aşa cum doar predecesorul său Charles Howard l-a realizat în 1894. Un whisky de lux pentru un public select – o adevărată operă de artă care i-a reuşit perfect lui Colin Scott – a sosit şi în România.

– Ce face un Master Blender, care este munca sa mai exact?

– Este o muncă foarte frumoasă. Un Master Blender este responsabil de menţinerea consistenţei, gustului şi a înaltei calităţi a whisky-ului, în cazul meu e vorba despre scotch whisky Chivas Regal. Ce face el mai concret? Decide compoziţia amestecului de whisky: a whisky-lui provenit din Strathisla single malt, baza brand-ului Chivas Regal, la care se adaugă o largă selecţie de alte single malt-uri (whisky care provine dintr-o singură distilerie), toate maturate în pivniţele noastre, cât şi un adaos de whisky-uri vatted malt (blended – whisky creat prin combinarea mai multor single malt-uri) învechite şi acestea pentru o lungă perioadă de timp. În consecinţă, un Master Blender îşi ocupă cea mai mare parte a timpului său cu degustarea feluritelor tipuri de whisky, luând în considerare vechimea acestora, culoarea, aroma şi modul în care interacţionează toate aceste calităţi ale whisky-ului de o anumită vechime. Nu avem în fiecare an un whisky cu aceleaşi calităţi.

– Care este, aşadar, cheia succesului unui Master Blender?

– Un Master Blender se uită la caracterul băuturii, la gustul său plăcut, la mirosul şi culoarea whisky-ului. Când bei un whisky, bei 50% bucurie şi 50% caracter, aromă. Whisky-ul iniţial are un procent ridicat de alcool, dar în timp nivelul acestuia se reduce prin adaos de apă care modifică şi influenţează nivelul alcoolului. Arta Master Blender-ului constă în selectarea cât mai multor whisky-uri diferite cu vârste corect stabilite pentru a crea un scotch whisky cu proprietăţi distincte din perspectiva gustului şi aromelor. Master Blender-ul se îngrijeşte de consistenţa aromelor şi gustului băuturii an după an.

– Aveţi o tradiţie de peste 100 de ani în familia dv. privind fabricarea whisky-ului. Este cineva acum, în familie, care să vă înlocuiască?

– M-am născut în nordul Scoţiei, bunicul şi tatăl meu au lucrat în această industrie, dar nu în cadrul companiei Chivas Brother, ci la alte distilerii. Ei nu au fost Master Blender-i. Tata a lucrat şi la Glasgow. Pe bunicul nu l-am cunoscut. Eu l-am înlocuit pe tata. (râde!) Ca să devii Master Blender nu trebuie să dai examene, să înveţi nu ştiu ce şi să ai nu ştiu câte diplome, nu există o şcoală de blending (amestecare a whisky-urilor – n.r.), tot ceea ce îţi trebuie este un nas fin, dacă nasul funcţionează atunci totul e O.K.

– Cum poţi şti dacă nasul îţi este bun?

– Te naşti cu el, unele persoane pur şi simplu au un simţ olfactiv mai dezvoltat. Femeile au un teribil simţ al mirosului, ele pot mirosi o groază de alte lucruri pe care mulţi dintre oameni nu le simt. Ei bine, pentru a fi Master Blender tocmai oamenii cu nas fin sunt căutaţi. Suntem testaţi anual pentru a garanta că nasurile noastre sunt în regulă. Evident că nu doar nasul e singurul factor, timpul şi experienţa, la care se adaugă tradiţia de peste 150 de ani în fabricarea whisky-rilor single malt şi blended contribuie toate la crearea unui whisky de calitate.

– Cum poate deveni cineva Master Blender?

– Nu m-am alăturat echipei Chivas Brother deoarece mi-am dorit să devin Master Blender. M-am alăturat companiei fiindcă eram fascinat de whisky, fiindcă am copilărit cu whisky-ul, prin tata am dobândit o serie de cunoştinţe. Într-un fel am primit abc-ul de la el. Whisky-ul este o băutură 100% naturală, fascinantă, are ceva magic în el, după cum magică este crearea sa. Durează mult până când cineva devine Master Blender, mi-au trebuit în jur de zece ani.

– Care este povestea din spatele Chivas Regal 25 Years Old?

– E o poveste în două părţi. Prima parte ne întoarce în 1894 când SUA au cunoscut un boom economic şi totul părea superfrumos şi toată lumea era în căutarea unei vieţi cât mai luxoase. Această veste a traversat Atlanticul şi a ajuns în Aberdeen, la Chivas Brothers. Compania a cerut Master Blender-ului de la acel moment – Charles Howard – să creeze un whisky absolut impresionant care să vină în întâmpinarea tendinţelor către produse de lux de pe piaţa americană. Astfel s-a năcut un whisky fenomenal, vechi de 25 de ani, căruia i-a fost dat numele de Chivas Regal 25 Years Old. Maturat în butoi de stejar cel puţin un sfert de veac, fiecare dintre whisky-urile de malţ şi cereale din Speyside (unde se află fieful Chivas Brothers – n.r.), selecţionate pentru Chivas Regal 25 Years Old avea propriul său caracter distinct. În 1909, whisky-ul lui Charles Howard a ajuns la New York şi s-a bucurat de o aşa de mare apreciere, încât a devenit o băutură de colecţie.

Aici urmează partea a doua a poveştii. Cum whisky-urile Chivas Brothers au devenit din ce în ce mai apreciate pe piaţa mondială, iar produsele de lux tot mai căutate, mi s-a cerut crearea unui Chivas Regal 25 Years Old. Aşa că am intrat în pivniţe, am testat numeroase butoaie de whisky şi am creat Chivas Regal 25 Years Old, pe care l-am lansat anul trecut la New York, unde au participat o mulţime de VIP-uri printre care Julianne Moore, Lucy Liu, Daniel Wu, superstarul bollywoodian Karan Johar ş.a. Deoarece piaţa din România este foarte mare şi în creştere rapidă, pentru Chivas Regal am ales să lansăm Chivas Regal 25 Years Old şi aici.

– Există o regulă specială de servire a Chivas Regal 25 Years Old?

– Nu există reguli. Poţi bea oricând de plăcere. E ca şi cu mâncarea, sunt preparate care îţi plac şi preparate care nu îţi plac. Sunt whisky-uri pe care le placi şi dintre cele pe care nu le placi. Nu cred că e cazul Chivas Regal! (râde!) Pentru a simţi aroma whisky-ului e bine să îl serveşti cu un pic de apă plată şi câteva cuburi de gheaţă. Americanilor le place cu multă gheaţă, dar eu cred că nu trebuie puse decât câteva cuburi de gheaţă pentru a deveni mai rece, dar nu de-a dreptul îngheţat. Se pot face cocktail-uri, diverse mixuri cu apă, gheaţă, apă minerală.

– Ce evenimente se potrivesc perfect unui pahar de Chivas Regal?

– Cred că Chivas Regal 12 Years Old e potrivit oricând în timpul zilei, la o petrecere, pentru a da noroc cu prietenii, în familie, pentru o discuţie de afaceri. Chivas Regal 18 Years Old se potriveşte bine la sfârşitul unei mese, pentru relaxare, după o zi obositoare, pentru a avea un scurt moment de linişte. Chivas Regal 25 Years Old cred că merge perfect cu un cub de gheaţă şi un trabuc într-o conversaţie, după cină, până la urmă e vorba doar de relaxare şi în scopul de a te simţi bine, dacă evident este consumat cu măsură.

– Aşadar, Chivas Regal 25 Years Old este un produs super-premium în ediţie limitată?

– Da, iar României îi sunt alocate 192 de sticle. Nu va fi comercializat la un preţ fix, ci va fi organizată o licitaţie pe site-ul: www.chivasregal25.ro

– Sunteţi pentru a doua oară în România, aţi testat ţuica românească?

– Da, şi o găsesc delicioasă, diferită de scotch, dar delicioasă.

– Cu excepţia whisky-ului, ce alte băuturi obişnuiţi să consumaţi?

– Când sunt la muncă nu consum whisky, doar îl miros, îl testez, dar în afara serviciului beau whisky de plăcere, cu familia. Dacă sunt obosit prefer o bere, vin, şampanie dacă sărbătoresc un eveniment anume.

– Cine vă concurează cel mai puternic pe piaţa de whisky?

– Johnny Walker Black Label, dar de-a lungul timpului, fie ei au fost în faţa noastră ca vânzări, fie noi le-am luat-o înainte, chiar şi acum, în unele ţări suntem înaintea lor, în altele după ei. Cred, totuşi, că, pentru moment, au un mic avans faţă de noi. Dar noi suntem numărul unu în topul preferinţelor clienţilor.

foto Octavian Tibăr şi arhiva Pernod Ricard

Chivas Regal 25 Years Old – note de portocală, piersică, marţipan şi nuci la miros, atingeri de ciocolată cu lapte, portocală şi cremă de fondante la gust, toate combinate perfect într-un whisky elegant şi echilibrat. Inspirat de tehnicile tradiţionale folosite la fabricarea Chivas Regal 25 Years Old din 1909, operă a faimosului Master Blender Charles Howard, Chivas Regal 25 Years Old 2008 este astăzi cel mai râvnit whisky de pe mapamond. Creatorul său se numeşte Colin Scott – Master Blender al Chivas Brothers, o legendă vie a timpurilor moderne în materie de blended whisky.

Taguri:

Comenteaza