tramadol for dogs and aspirin buy tramadol online tramadol oxy cross tolerance

is it okay to take xanax while nursing buy xanax risperidone xanax

buy ultram online Georgia buy tramadol purchase ultram Savannah

what to tell your doctor to get prescribed valium diazepam 5mg street price of valium 5mg

soma restaurant beverly ma buy soma soma da diagonal principal em c

harga tramadol 50 mg tramadol buy tramadol feel funny

tramadol hcl 50 mg photo buy tramadol online tramadol withdrawal buprenorphine

how many tramadol should i take for a toothache buy tramadol online no prescription tramadol estomac

buy valium walgreens buy valium can i take valium for a migraine

tramadol and pinpoint pupils tramadol 50mg obat tramadol adalah

ZOOM

O istorioară cu parfum domnesc

August 20th, 2009, com 19 comentarii

Ferma didactică Moara Domnească pregăteşte specialiştii români de mâine în agricultură

Ne-am învăţat după ’89 să cumpărăm fructele cele mai mari din piaţă. Să alegem legumele cele mai frumoase, fiindcă, nu-i aşa, ne fac insistent cu ochiul. Ne lăsăm seduşi adesea de fructele şi legumele care, poate, nu au văzut în viaţa lor solul adevărat şi nu au extras niciodată substanţele nutritive din acesta, ci dintr-o eprubetă. Câţi dintre noi ştiu că de fapt aceste „minunăţii din piaţă”, de altfel fără nici un gust, vin direct din laboratoarele turceşti, olandeze etc.? Şi câţi dintre noi ştiu că soiurile de cereale, legume sau de pomi fructiferi pot fi ameliorate în laborator, dar lăsate să se dezvolte apoi în mediul natural, prin mijloace naturale, cu bune rezultate şi fără să ne afecteze sănătatea? La ferma didactică Moara Domnească a Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti se pregătesc viitorii specialişti în horticultură, agricultură, zootehnie, medicină veterinară etc. Ei nu numai că învaţă tainele acestor discipline, dar ferma chiar produce cereale, fructe, legume proaspete mult mai gustoase şi mai sănătoase de o mie de ori decât ceea ce ne vine din import.

La 15 km de Bucureşti, în dreapta şoselei naţionale Bucureşti-Urziceni, începe o şosea îngustă, jalonată de plopi, care duce direct la ferma didactică Moara Domnească, aflată la est de satul cu acelaşi nume. Un mic colţ de rai despre a cărei prezenţă nici nu bănuiai că poate fi posibilă atât de aproape de prăfuitul Bucureşti. Puţini sunt cei care ştiu că ferma aparţine de USAMV şi că aici studenţii, cadrele didactice, masteranzii, doctoranzii şi cercetătorii USAMV pregătesc programe de ameliorare, cercetare şi testare de soiuri noi şi hibrizi de cereale, pomi fructiferi etc., utilizând cele mai moderne tehnologii din domeniu. Şi mai puţini sunt aceia care ştiu că de numele fermei şi satului Moara Domnească se leagă o întreagă istorie presărată cu voievozi, domniţe de curte, generali ruşi şi chiar cu însuşi Lev Nikolaevici Tolstoi. Ferma didactică cuprinde o fermă vegetală de 455 ha cultură mare, una pomicolă (65 ha livadă), un sector zoopiscicol – 19 ha luciu de apă, un grajd pentru cai de agrement, un depozit frigorific cu temperatură, umiditate şi atmosferă controlate pentru depozitarea fructelor şi legumelor cu o capacitate de 900 tone, o fermă modernă de genotecă de palmipede (gâşte, raţe de soi), un conac în care a locuit Tolstoi şi multe alte dependinţe modern dotate pentru cazarea şi instruirea viitorilor specialişti. Mai mult, de la fermă se pot achiziţiona, la preţuri convenabile, legume şi fructe proaspete, rod al muncii cadrelor didactice şi studenţilor universităţii bucureştene.

În conacul de la Moara Domnească a locuit Lev Tolstoi

Povestea cu Moara Domnească începe de mult, din vremea când domnitorul Ţării Româneşti, Şerban Vodă Cantacuzino, stăpânea moşia Stoeneşti, dobândită prin cumpărare în 1671, adică o suprafaţă de 650 de stânjeni. El a făcut aici, în vadul vechi de la zăgazul apei Pasărea, o moară de apă pentru localnici. De la această moară de apă, în timp, numele vechiului sat Moşneni-Stoeneşti s-a transformat în Moara Domnească şi aşa a rămas până în zilele noastre. Zoiţa Cantacuzino, strănepoata de fiu a lui Şerban Vodă Cantacuzino, a construit la Moara Domnească, în a doua jumătate a veacului al XVIII-lea,  o biserică din lemn micuţă, cu hramul Sf. Ierarh Nicolae. În 1810, în bisericuţa ctitorită de Zoiţa Cantacuzino nu se mai ţineau slujbe, credincioşii îndreptându-se pentru slujbă către Mânăstirea Pasărea, aflată în apropiere. În 1817, un grup de credincioşi din Moara Domnească au ridicat din cărămidă o nouă biserică, cu hramul Sf. Ierarh Nicolae, pe locul celei vechi. Din 1826 biserica intră în grija soţilor Mavros, noii stăpâni ai moşiei de la Moara Domnească. Noii proprietari, generalul Nicolae Mavros şi soţia sa, Sevasta Alexandru Şuţu, au avut un rol determinant în dezvoltarea viitoarei localităţi Moara Domnească. Fiica generalului Mavros, Paulina, s-a căsătorit apoi cu consulul Ernest von Kotzebue, văr cu generalul rus Pavel Kisseleff, un oaspete permanent al reşedinţei de la Moara Domnească. În urma războiului din Crimeea, la conacul soţilor Mavros-Kotzebue a sosit un vizitator de vază: ofiţerul şi scriitorul rus Lev Nikolaevici Tolstoi, rudă şi prieten cu Ernest von Kotzebue. Faimosul scriitor a locuit în conacul de la Moara Domnească circa un an şi jumătate, fiind exilat din motive politice.

De numele Paulinei Mavros Kotzebue se leagă, de asemenea, existenţa noii biserici-monument istoric, purtând hramul Sf. Ierarh Nicolae, ctitorită de ea în 1909, pe locul celei din 1817 şubrezită de cutremure. De asemenea, în biserică se odihnesc osemintele generalului de divizie Pavel Kotzebue şi ale soţiei sale Lidia (născută Suhanova) – sculptoriţa care a executat Monumentul Aviatorilor din Bucureşti.

Moara Domnească, o fermă de soi

Aşadar, dacă ajungi la Moara Domnească, trebuie să ştii nu doar că vii şi vezi una dintre cele mai moderne ferme didactice ale USAMV ci şi un loc încărcat de istorie. Ferma este situată chiar pe strada Kotzebue, la nr. 1. La ferma vegetală se cultivă, prin rotaţii succesive: grâu, triticale (încrucişare între grâu şi secară), mazăre, floarea-soarelui, rapiţă, cartofi etc. În fermă sunt amplasate şi experienţele cadrelor didactice de la Fitotehnie, Agrotehnică-Pedologie-Agrochimie, Fitopatologie, Entomologie, păşuni şi fâneţe, Mecanizare şi Pomicultură, mai exact, o suprafaţă de 25 ha. La ferma pomicolă există o livadă 12 ha piersic cu soiuri de bază: Cardinal, Redhaven, Springold, Mioriţa, Romamer, NJ 365 etc.,  o livadă de 23 ha de  măr cu peste 30 de soiuri, una de prun – 7 ha cu soiuri precum Stanley, Centenar, Anna Spath, Agen, o livadă de cais – 6 ha, unde predomină soiurile Dacia şi Tudor, o livadă de cireş – 5 ha cu soiuri de bază: Germersdorf, Hedelfinger, Stella, livada de nuc – 5 ha cu soiuri româneşti ca Jupâneşti, Germisara ,Muscelean şi Vâlcea. La fermă mai există, experimental, şi 0,5 ha de kiwi. Livada de pomi este astfel structurată încât să se poată verifica, controla şi cerceta evoluţia pomilor în diferite stadii de vegetaţie. Ferma are pe toată suprafaţa instalaţii de irigare prin picurare. Pe lângă sectorul pomicol, mai există la Moara Domnească şi unul legumicol care furnizează legume proaspete pentru cantina angajaţilor de aici. Un loc atractiv pentru ferma de la Moara Domnească îl reprezintă bazinul piscicol unde se organizează concursuri de pescuit sportiv cu studenţii universităţilor agronomice şi de medicină veterinară din ţară. Există, nu departe de bazinul piscicol, şi spaţiile amenajate pentru iubitorii sportului de echitaţie, spaţii care vor fi modernizate astfel încât aici practicanţii acestui sport să se poată antrena şi să se poată organiza concursuri de echitaţie.

Cât priveşte ferma de palmipede, aceasta cuprinde 150 de gâşte şi 550 de raţe plus bobocii acestora, având patru rase de gâscă (Emden, Toulouse, Chineză albă, Chineză castanie) şi patru rase de raţă (Barbaria/leşească, Pekin, Alergătoare indiană şi Cambell Khaki), un incubator şi material genetic de foarte bună calitate. Ferma de palmipede a reprezentat o investiţie nouă a USAMV ca de altfel şi depozitul cu temperatură, umiditate şi atmosferă controlate, alături de laboratoare şi o cantină nouă având o capacitate de 120 de locuri pentru studenţii veniţi aici în practică. În curs de finalizare se regăsesc o serie de clădiri care vor deservi dezvoltarea viitoare a agroturismului rural manageriat de cadrele didactice de la catedra de Management şi Agroturism a universităţii bucureştene. Sunt începute lucrările de recondiţionare a căminelor pentru angajaţii fermei şi studenţii aflaţi în practică, de asemenea este în renovare vechiul conac, unde au locuit familia Kotzebue şi Lev Tolstoi.

foto Octavian Tibăr

Taguri:

Comentarii

 1. Whats up! I just wish to give a huge thumbs up for the nice data you’ve right here on this post. I will be coming again to your weblog soon.

 2. I cling on to listening in the route of rumor talk about obtaining boundless online dependent grant programs so i’ve been seeking out close to to for that best online internet site to acquire one. Could you reveal to me please, notably in which could i arrive around some?

 3. For top quality cleaning supplies and equipment.

 4. I’d like your article. It’s very exciting . Thanks and I follow you!

 5. I will immediately clutch your rss as I can not find your email subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Kindly let me recognize so that I may subscribe. Thanks.

 6. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 7. My brother suggested I might like this web site. He was entirely right. This post actually made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 8. My spouse and I stumbled over here coming from a different web page and thought I should check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to looking at your web page repeatedly.

 9. pakistani girls names Pretty good post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed reading your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your feed and I hope you post again soon….

  Pretty good post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed reading your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your feed and I hope you post again soon….

 10. new led watch Starting a website kind of like this one forced me to do some research and I found your post to be quite helpful. My content is centered around the idea of knowledge, fun and sharing. I wish you fine luck with your web site in the futur…

  Starting a website kind of like this one forced me to do some research and I found your post to be quite helpful. My content is centered around the idea of knowledge, fun and sharing. I wish you fine luck with your web site in the future and you can be…

 11. This is the right blog for anybody who desires to find out about this topic. You understand so much its virtually laborious to argue with you (not that I truly would want匟aHa). You positively put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, simply great!

 12. Thanks for your tips. One thing I have noticed is that often banks and also financial institutions know the dimensions and spending patterns of consumers and also understand that most people max outside their own credit cards around the breaks. They wisely take advantage of that fact and commence flooding ones inbox in addition to snail-mail box with hundreds of 0 APR card offers just after the holiday season closes. Knowing that if you are like 98% of American public, you’ll soar at the opportunity to consolidate credit debt and shift balances to 0 interest rate credit cards.

 13. Of course, what a fantastic website and informative posts, I surely will bookmark your site.All the Best!

 14. led watch says:

  led watch Very nice post and right to the point. I am not sure if this is actually the best place to ask but do you folks have any ideea where to hire some professional writers? Thanks in advance :)…

  Very nice post and right to the point. I am not sure if this is actually the best place to ask but do you folks have any ideea where to hire some professional writers? Thanks in advance :)…

 15. uggs outlets says:

  Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam comments? If so how do you stop it, any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it’s driving me crazy so any help is very much appreciated.

 16. Phen375 reviews…

  That is very interesting, You’re an overly skilled blogger. I’ve joined your feed and stay up for looking for extra of your fantastic post. Also, I have shared your web site in my social networks! phen375 reviews…

 17. ugg outlet says:

  Nice read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he just bought me lunch as I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch!

 18. Wonderful goods from you, man. I’ve consider your stuff prior to and you’re just too fantastic. I really like what you have got right here, really like what you’re stating and the way wherein you are saying it. You make it entertaining and you continue to care for to keep it sensible. I can’t wait to learn far more from you. That is really a wonderful site.

 19. Buy Fan says:

  Sites We Like…

  […]just below, are some totally unrelated sites to ours, however, they are definitely worth checking out[…]…

Comenteaza